Norsk filminstitutt

Diagnonsense er en karakterdrevet kreativ dokumentar. Gjennom filmklipp fra barndom til voksenliv formidler filmskaperen erfaringer fra en 15-års periode der hun ble diagnostisert med flere psykiske lidelser og medisinert. Som pasient i ulike psykiatriske helsetjenester nesten halve livet, hadde hun blitt overbevist om at hun var unormal. Med selvrefleksjon og et etter hvert kritisk blikk, gjenoppdager hun fortiden i et forsøk på å forstå sin egen historie.

Om regissøren

Ane-Martha Tamnes Hansgård har sin utdannelse fra Skådspelarprogrammet på Calle Flygares Teaterskole i Stockholm og Dokumentar II på Biskops Arnö, også i Stockholm. Med bakgrunn fra dans og scenekunst, i tillegg til sin utdannelse innen dokumentarfilm, søker hun etter å formidle viktige budskap på tvers av ulike kreative uttrykksformer. Som regissør, skuespiller og danser er hun involvert i flere prosjekter i Mattima Films, inkludert essayfilmen The Cabinet of Dr. Winge, og kortfilmene Tenses and At Sand

Om Mattima Films

Mattima Films, basert i Mo i Rana, lager dokumentar- og fiksjonsfilmer. Selskapet søker etter å produsere filmer som utgjør en forskjell, med høy kunstnerisk verdi – laget av filmskapere med en unik visjon og lidenskap for film. De har nylig fullført sin første fiksjonsfilm; Katja drømmer om å våkne, og er involvert i flere samproduksjoner, inkludert The Making of Love (Italia), Love Alone Can’t Make a Child (Tyskland).

Om prosjektet

Produsent
Andrew Grant og Øyvind Nyborg Gregersen
Produksjonsselskap
Mattima Films AS
Regissør
Ane-Martha Tamnes Hansgård
Manusforfatter
Ane-Martha Tamnes Hansgård

Tildelinger

Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
25.05.2018
Tilskudd gitt:
200.000 kroner
Ordning:
Utvikling av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
15.12.2020
Tilskudd gitt:
225.000 kroner
Ordning:
Produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Produksjon
Dato:
28.09.2021
Tilskudd gitt:
1.450.000 kroner
Totalbudsjett:
5.212.098 kroner
Konsulentvurdering:
Diagnonsense er en personlig fortelling om filmskaperen Ane-Martha, som gjennom hele livet sitt har blitt diagnostisert fordi hun ikke har det godt. Det er en fortelling om søken etter noe som kan hjelpe å akseptere måten man er skapt og hvordan man er som person. Ane-Martha forteller på forskjellige visuelle måter og stemmer hvordan hun opplever, oppdager og forstår denne prosessen. Hun gjør det på en ærlig, humoristisk og rørende måte. Man vil sammen med henne forstå hva som er galt. Spørsmålet er - vil det hjelpe henne å få en diagnose?
Konsulent:
Klara Nilsson Grunning