Norsk filminstitutt

Norsk filminstitutt har tildelt 700.000 kroner i produksjonstilskudd til dokumentarfilmen Den andre siden, ved produsent Antipode Films. Filmskaperne har fulgt den omstridte organisasjonen SIAN – Stopp islamiseringen av Norge gjennom tre år med aksjoner og demonstrasjoner. 

foto. mann kledd i svart kjortel og kefijeskjerf står på gata med en plakat med påskriften Støtt islams kvinnesyn, på magen har han et kamera, hver side av ham en kvinne utkledd i niqab og en mann i kamuflasjeklær. i forgrunnen en politimann
Foto fra dokumentarfilmen Den andre siden. Foto: Antipode Films

Filmen er regissert av Bård Kjøge Rønning og Fabien Greenberg, som også er produsenter gjennom sitt selskap Antipode Films AS.

«Den andre siden er et dypdykk inn i en ekstrem, islamkritisk organisasjon (SIAN), menneskene bak og kaoset de skaper. Filmen er et samfunnsportrett av Norge anno 2023. Vi ønsker at dette skal være et filmatisk tidsvitne i en turbulent tid», heter det i filmskapernes presentasjon av filmen til NFI. I dokumentarfilmen møter vi også antirasistiske aktivister og kritikere av SIAN i konfrontasjon med gruppa.

– Vi filmer på begge sider, fra begge kanter, både ytre venstre og ytre høyre. Vi har fått utstrakt tilgang hos SIAN, samtidig har vi frihet som dokumentarister til å forme filmen slik vi vil, sier Bård Kjøge Rønning og Fabien Greenberg.

foto. to menn i halvfigur ser mot kamera
Fabien Greenberg og Bård Kjøge Rønning i Antipode Films. Foto: Agnete Brun/Antipode Films


Bård Kjøge Rønning og Fabien Greenberg i Antipode Films har tidligere stått bak prisbelønnede dokumentarfilmer som Radiograph of a Family (2020) og Line (2018). Den andre siden er tidligere tildelt 600.000 kroner i utviklingstilskudd fra NFI gjennom 2021 og 2022. Nå er filmen tildelt 700.000 kroner i produksjonstilskudd fra NFI etter kunstnerisk vurdering. Filmskaperne er i siste fase av opptakene, og skal ferdigstille filmen for premiere tidlig 2024. 

– Filmen utfordrer våre oppfatninger om demokratisk dialog og ytringsfrihet på en direkte og voldsom måte, sier Klara Nilsson Grunning, konsulent for dokumentarfilm ved NFI.
– Det er en observerende dokumentar der filmskaperne lar begge sider komme til orde. Vi ser hvordan noen av vår samtids mest brennbare debatter utspiller seg på gatenivå, sier Klara Nilsson Grunning.  

Disse dokumentarfilmene har fått produksjontilskudd fra NFI etter konsulentvurdering mai-september 2023:

  • Den andre siden. Produsent: Antipode Films AS. 700.000 kroner
  • Sykkeltyven. Produsent: Indie Film AS. 200.000 kroner.
  • Hype, humbug og hundre og femti milliarder. Produsent: Hacienda Film AS. 750.000 kroner
  • Firefighter Goats. Produsent: Folk Film AS. 300.000 kroner  

Les mer om dokumentarfilmer som har fått produksjonstilskudd i år her og her 

Se alle tildelinger her
 

Dokumentarfilm om SIAN får tilskudd fra Norsk filminstitutt

Norsk filminstitutt har tildelt 700.000 kroner i produksjonstilskudd til dokumentarfilmen Den andre siden, ved produsent Antipode Films. Filmskaperne har fulgt den omstridte organisasjonen SIAN – Stopp islamiseringen av Norge gjennom to år med aksjoner og demonstrasjoner.

  • Terez Hollo-Klausen
    • Terez Hollo-Klausen

    • Avdelingsdirektør utvikling, spill og publikum
    • Telefon: +47 913 16 375
    • E-post: terez.hollo-klausen[@]nfi.no
  • Bernt Erik Pedersen
    • Bernt Erik Pedersen

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 79 456
    • E-post: bernt.pedersen[@]nfi.no