Norsk filminstitutt

Under lørdagskveldens prisutdeling på filmfestivalen i Cannes, mottok regissør og manusforfatter Halfdan Ullmann Tøndel debutantprisen Caméra d’or – gullkameraet – for sitt arbeid med spillefilmen Armand. 

Prisvinner Halfdan Ullmann Tøndel sammen med Camera d'or-juryens president Baloji. Foto: Tandem.

Caméra d’or er en av de prestisjetunge prisene på Cannes-festivalen og deles ut hvert år til en debutfilm i et av festivalens programmer. Tøndels debutspillefilm Armand vist i Un Certain Regard-programmet i Cannes. 

– Dette er historisk og fantastisk, ettersom det er første gang en norsk filmskaper mottar denne prisen. Det betyr utvilsomt svært mye for Halfdan Ullmann Tøndel, men også for norsk film nasjonalt og internasjonalt, sier en svært glad Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

foto. kvinneansikt i profil med to markante sølvøreringer mot dus rød bakgrunn med en kvinne ute av fokus som ser mot kamera
Fra Armand. Foto: Eye Eye Pictures

Tidligere vinnere

Denne prisen viser frem talentet til en ung fremvoksende filmskaper for det internasjonale filmmiljøet. Tidligere mottakere av prisen er anerkjente filmskapere som Jim Jarmusch, Jafar Panahi, Ildikó Enyedi, Steve McQueen og Anthony Chen.  

Dette er den andre prisen delt ut til Tøndel og skaperne av Un Certain Regard-viste Armand, ettersom filmen fredag mottok lydpris i Cannes for lydarbeidet til Mats Lid Støten og komponist Ella van der Woude.  

Tilblivelse i Neo

Armand har blitt til gjennom Neo, det nye talentprogrammet som Norsk filminstitutt startet i 2021, og Armand den første spillefilmen som får premiere etter å ha gått gjennom hele Neo-løpet, fra utvikling til produksjon. Les mer om Armands vei inn i Neo.  

Om Armand 

Elisabeth (Renate Reinsve) blir kalt inn til et foreldremøte på kort varsel. Sønnen hennes er anklaget for noe, men hva dette «noe» er virker uklart. Snart er også rektor, helsesøster og et annet foreldrepar en del av et møte skolen raskt mister kontrollen over.
 
Manus og regi: Halfdan Ullmann Tøndel 
Skuespillere: Renate Reinsve, Ellen Dorrit Petersen, Øystein Røger, Endre Hellestveit, Thea Lambrechts Vaulen, Vera Veljovic 
Produsent: Andrea Berentsen Ottmar for Eye Eye Pictures 

Armand åpner filmfestivalen Oslo Pix 26. august og har ordinær kinopremiere 27. september 

Armand har mottatt 8.111.625 kroner i utviklings- og produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt, hvorav 7.130.000 kroner gjennom talentordningen Neo. I tillegg har filmen fått støtte fra SFI, NL Film fond og Talent Norge. Filmen er samprodusert med Prolaps Produktion (Sverige), Film i Väst (Sverige), Keplerfilm (Nederland), Zefyr (Norge) og One Two Films (Tyskland). Norsk distributør er Norsk Filmdistribusjon og det franske selskapet Charades er internasjonal salgsagent.   

 • Stine Oppegaard
  • Stine Oppegaard

  • Lanseringskonsulent utland
  • Telefon: +47 908 59 638
  • E-post: stine.oppegaard[@]nfi.no 
 • Jakob Berg
  • Jakob Berg

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 971 977 66
  • E-post: jakob.berg[@]nfi.no