Norsk filminstitutt

Ibelin er filmen om Mats Ibelin Steen. Han var født med en sykdom som gjorde at han mistet mer og mer muskelkraft, og til slutt døde bare 25 år gammel. Foreldrene trodde han ikke hadde noen venner og levde et isolert liv. Først etter at han var død oppdaget foreldrene hvor mange venner han faktisk hadde, og hvor mye han hadde betydd for dem.

Filmen er en blanding av gamle opptak av Mats og av animasjonssekvenser der Ibelin spiller en viktig rolle.

Om regissør og produsent

Regissører er Benjamin Ree, og filmen blir hans oppfølger til Kunstneren og tyven, som ble solgt til over 80 land og har vunnet mer enn 30 filmpriser, flere av dem på noen av de største filmfestivalene i verden; som Hong Kong, London og Sundance-filmfestival. Filmen ble kåret til en av 2020s beste filmer av BBC, Boston Globe, Washington Post og New York Times, og den har allerede blitt kanonisert, med plassering på blant annet MUBIs liste over de beste filmene i filmhistorien og New York Magazine sin liste over de 101 beste filmavslutningene gjennom tidene. Filmen ble også kortlistet til Oscar.

Ree er utdannet journalist, og har tidligere laget dokumentarer og reportasjer for BBC, Reuters, NRK og VGTV. Hans første langfilm, dokumentaren Magnus – om sjakkgeniet Magnus Carlsen, hadde sin premiere under filmfestivalen i Tribeca, og ble solgt til mer enn 60 land.

Som med Kunstneren og tyven, har han med seg erfarne Ingvil Giske og Medieoperatørene som produsent. Medieoperatørene står bak en lang rekke prisvinnende dokumentarfilmer, og er blant Norges mest produktive produksjonsselskaper. Den siste, Nataša Urbans Formørkelsen, vant nylig hovedprisen under CPH:DOX.

Foto: Bjørg Engdahl/Medieoperatørene

Om prosjektet

Sjanger
Dokumentar
Produsent
Ingvil Giske
Produksjonsselskap
Medieoperatørene AS
Regissør
Benjamin Ree
Distribusjonsplattform
Kino

Tildelinger

Ordning:
Utvikling av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
15.12.2020
Tilskudd gitt:
700.000 kroner
Ordning:
Produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Produksjon
Dato:
08.04.2022
Tilskudd gitt:
3.550.000 kroner
Totalbudsjett:
8.690.300 kroner
Konsulentvurdering:
Ibelin er ikke bare en fantastisk historie, men en historie som har alle de nødvendige elementer for å bli en underholdende, emosjonell og filmatisk opplevelse. Det er en film jeg tror kommer til å treffe bredt, både på grunn av den sterke forankringen i det som er en universell tematikk; som familie, død og nødvendigheten av å ha en sammenheng. Men også fordi den er spennende og full av drama; det handler om å leve doble liv for å skape en identitet hvor man ikke er definert og begrenset av sin fysiske kropp, og i forlengelsen blir dømt av det. Dette er også en film full av håp, humor og lek. De som ikke kan noe om hvordan spillverdener funker kommer til å bli både utdannet og interessert, og de som har spillet i blodet kommer til å kunne gjenkjenne og speile seg i de animerte sekvensene der de også selv har levd sine parallelle liv. Benjamins Rees nysgjerrighet og vilje til å fortelle på nye måter er avgjørende, og gir prosjektet en sterk drivkraft for å oppfylle visjonen hans. Ingvil Giske står sterkt som produsent med god erfaring fra Kunstneren og tyven, og har et tydelig kompass i dialog med de store distribusjonsspillerne.
Konsulent:
Klara Nilsson Grunning