Norsk filminstitutt

«Man skal aldri ha flere dyr enn at man har tid til å se hver av dem i øynene hver dag. Bare da kan du være sikker på at alle har det bra» (Terje, 70 år). Denne filmen handler om et småbruk i Nordland som skal skifte til neste generasjon, fra far til datter. Filmen handler om å stå i store livsvalg, om å gi seg når tida er inne, om å være en del av en lang tradisjon og samtidig finne sin egen vei i andres fotspor. Og det handler om sau. 

Bilde fra filmen. Vi ser en kvinne som sitter på huk til høyre i bildet som har fem sauer foran seg. Hun holder armen rundt den ene. i bakgrunnen ser vi trær mot lav sol. Foto.
Fra Sau. Rakel med sau. Foto: Eirik Evjen

 

Om regissør og manusforfatter

Rebekka Nystabakk er utdannet skuespiller ved Akademi for Scenekunst i Fredrikstad og Kunsthøgskolen i Oslo, og har siden endt utdanning jobbet med både film og teater. I tillegg til å være skuespiller, jobber hun med å skrive, regissere og utvikle nye ideer for film og scene. Dette er hennes første film som regissør. Rebekka vokste opp på gården Nystabakkan i Nordland. Karakterene vi møter i filmen er hennes familie. 

Portrett av en kvinne fra halse og opp. Vi kan skimte en grønnblå topp. Hun har krøllete blondt hår i en halvlang bob til rundt ørene. Hun har grønne øyne og et lite smil. Foto.
Regissør og manusforfatter Rebekka Nystabakk. Foto: Marit Thomassen

Om produsent 

Benedikte Bredesen har jobbet som produsent i f(x) produksjoner AS siden 2009. Hennes siste produksjoner er den prisvinnende dokumentarserien Snøballkrigen (2011), lanseringen av kino/TV-filmene Snøhulemannen (2010), En prest og en plage (2014) og Reindrømmen (2019). Hun har medprodusert Kampen om Grønland (2020) med Copenhagen Film Company. Hun er nå i produksjon med dokumentarfilmene Sau og Siste Wingeslag. 

Om selskapet

F(x) produksjoner ble etablert i 1995 og er basert i Tromsø. F(x) produserer dokumentarfilmer og -serier i samarbeid med etablerte filmskapere så vel som nye talenter. Selskapet opplyser at filmene deres har deltatt på filmfestivaler over hele verden og mottatt flere priser. 

Om prosjektet

Sjanger
Dokumentarfilm
Produsent
Benedikte Bredesen
Produksjonsselskap
FX Produksjoner AS Film og TV
Regissør
Rebekka Nystabakk
Manusforfatter
Rebekka Nystabakk

Tildelinger

Ordning:
Utvikling av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
15.04.2021
Tilskudd gitt:
300.000 kroner
Ordning:
Utvikling av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Dato:
28.02.2022
Tilskudd gitt:
430.000 kroner
Konsulent:
Klara Nilsson Grunning
Ordning:
Produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Dato:
20.01.2023
Tilskudd gitt:
1.200.000 kroner
Totalbudsjett:
5.669.977 kroner
Konsulentvurdering:
Rebekka er vokst opp på landet, men blir skuespiller i byen. Men da lillesøster Rakel tar over gården, drar hun hjem for å dokumentere. Den filmatiske dynamikken ligger i den personlige tilgangen og å følge familien over tid. Den fanger relevante og viktige emner på en naturlig måte, fordi de oppstår i deres hverdag. Den løfter viktigheten ved et bærekraftig jordbruk, men fordi det tilfeldigvis finner sted på en gård, den sprenger stereotyper på en bondes profil, da unge Rakel og hennes kone tar over gården, den ser på viktigheten av å leve nær naturen, uten å snakke om naturen selv - bare vise den respekt. Filmen handler om å gå tilbake til jorden og den syklus naturen krever uansett om vi vil eller ikke – fortalt gjennom varme og humor som både kan underholde og inspirere.
Konsulent:
Klara Nilsson Grunning