Norsk filminstitutt

Hot Docs (25. april-4.mai) i Toronto er Nord-Amerikas største dokumentarfestival. Fire norske filmer er tatt ut til årets Hot Docs, der det blir internasjonal premiere for Norwegian Democrazy, Antipode Films' dokumentar om SIAN,  

foto. mann kledd i svart kjortel og kefijeskjerf står på gata med en plakat med påskriften Støtt islams kvinnesyn, på magen har han et kamera, hver side av ham en kvinne utkledd i niqab og en mann i kamuflasjeklær. i forgrunnen en politimann
Foto fra dokumentarfilmen Norwegian Democrazy. Foto: Antipode Films

Hot Docs har nå hatt programslipp for årets festival, og disse norske dokumentarene er tatt ut:  

Norwegian Democrazy 

Internasjonal premiere

Filmskaperne har fulgt den omstridte organisasjonen SIAN – Stopp islamiseringen av Norge gjennom tre år med aksjoner og demonstrasjoner. «Norwegian Democrazy er et dypdykk inn i en ekstrem, islamkritisk organisasjon (SIAN), menneskene bak og kaoset de skaper. Filmen er et samfunnsportrett av Norge anno 2023. Vi ønsker at dette skal være et filmatisk tidsvitne i en turbulent tid» heter det i presentasjonen fra filmskaperne. 

Bård Kjøge Rønning og Fabien Greenberg kuttet.jpg
Fabian Greenberg (t.v) og Bård Kjøge Rønning i Antipode Films. Foto: Agnete Brun/Antipode Films

Bård Kjøge Rønning og Fabien Greenberg i Antipode Films har tidligere stått bak prisbelønnede dokumentarfilmer som Radiograph of a Family (2020), og nå er nå også aktuelle som co-produsenter på den palestinsk-israelske filmen No Other Land (2024), som vant to priser under Berlinalen. 

Norwegian Democrazy vises i programmet Changing Faces of Europe. Filmen har mottatt 1.300.000 i utviklings- og produksjonstilskudd fra NFI, og har hatt arbeidstittelen Den andre siden.

Produsent: Antipode AS ved Bård Kjøge Rønning og Fabien Greenberg. Regi: Bård Kjøge Rønning og Fabien Greenberg

Al Haya Helwa signaturbilde 1920 x 1080.jpg
Regissør Mohamed Jabaly i Life is Beautiful - Al Haya Helwa. Foto: Stray Dogs​​​​

Life Is Beautiful – Al Haya Helwa

Nord-amerikansk premiere. 

Filmskaper Mohamed Jabalys personlige historie om et liv i diaspora. Filmen følger Jabaly fra han som dokumentarfilmregissør i 2014 er på besøk på filmfestivalen i Tromsø da grensene til Gaza stenger. Han vet ikke at det skal ta syv år før han kan treffe familien sin igjen.

Life Is Beautiful hadde verdenspremiere under IDFA i november 2023, hvor Jabaly vant prisen for beste regi. Filmen er nå etterspurt fra festivaler over hele verden. På Hot Docs vises Life Is Beautiful i programmet World Showcase.

Filmen har mottatt 2.300.000 kroner i utviklings- og produksjonstilskudd fra NFI.

Produsent: Stray Dogs AS ved KriStine Ann Skaret og Sarah Winge-Sørensen. Regi: Mohamed Jabaly 

Ukjent landskap

foto. gutt sitter på et tak av trestokker med bar overkropp og armene i været
Fra dokumentarfilmen Ukjent landskap. Foto: Maria Gros Vatne

Canadisk premiere

Sundance-vinneren Ukjent landskap (engelsk tittel: A New Kind of Wilderness) skal også vises på HotDocs. 
I filmen møter vi en familie som har tatt et utradisjonelt valg – Maria og Nik og deres fire barn dyrker sin egen mat, har hjemmeundervisning og samsover. De vil bruke tiden på å være sammen, leve tett på naturen, bli selvforsynte og fri. Men så rammer tragedien dem, og verden de kjenner snus på hodet. 

Ukjent landskap har mottatt 1,7 millioner kroner i utviklings- og produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt.

Produsent: A5 Film ved Mari Bakke Riise. Regi: Silje Evensmo Jacobsen 

Det finnes ingen naboer her lenger

Canadisk premiere

Filmskaper Signe Rosenlund-Hauglids kortdokumentar har allerede vært vist på både DOC NYC og Slamdance, og filmen reiser nå til Hot Docs. Det finnes ingen naboer her lenger (engelsk tittel: A Home on Every Floor) tar utgangspunkt i diktet Sannergata 32 av Hanna Asefaw, og er en visuell skildring av hennes oppvekst i en kommunal bolig på Grünerløkka på slutten av 90-tallet.

Deltar på pitcheforum 

På Hot Docs Forum deltar to norske prosjekter som skal pitche for internasjonale finansiører og beslutningstakere: 

Autumn of the Patriarch 

Produsenter: Piraya Film AS (Norgey), Little Big Story (Frankrike), IV Films (Finland), Nukleus Film (Kroatia)  / Torstein Grude, Ruwê Yuxinawá, Oddleiv Vik, Raphael Pëlissou, Valérie Montmartin, Iikka Vehkalahti, Sinisa Juricic. Regi: Anna Bogoliubova. 
 
Fra produsentenes engelskspråklige presentasjon:

A documentary dystopia that explores the survival strategies of people who live inside the modern Russian dictatorship which itself has become a formidable force of mass murder.

Rehearsing for Justice 

Produsenter: Integral film og Litteratur AS (Norge), Sirdab Studio Ltd (Palestina) / Ola K. Hunnes, Jørgen Lorentzen og Nefise Lorentzen. Regi: Dalia Al-Kury

Fra produsentenes engelskspråklige presentasjon:

What is at stake when one Palestinian filmmaker from the diaspora takes on the challenge of imagining justice and reparations in a free Palestine?


Om Hot Docs

Hot Docs er Nord-Amerikas største dokumentarfilmfestival og finner sted i Toronto fra 25. april - 5. mai. Med over 200 000 publikummere og rundt 2 600 bransjeaktører til stede, er festivalen en viktig møteplass dokumentarfilmen. I tillegg til å være en stor publikumsfestival, er festivalen også en sentral arena for finansiering, salg og distribusjon av dokumentarfilm. I forkant av årets programslipp har det vært annonsert endringer i stab og ledelse. Årets festival er den 31. i rekken.

  • Elisabeth Aalmo
    • Elisabeth Aalmo

    • Lanseringskonsulent utland
    • Telefon: +47 932 66 554
    • E-post: elisabeth.aalmo[@]nfi.no
  • Jakob Berg
    • Jakob Berg

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 977 66
    • E-post: jakob.berg[@]nfi.no