Norsk filminstitutt

Dag Johan Haugeruds kinoaktuelle spillefilm SEX har vunnet hele tre priser under filmfestivalen i Berlin: kinodistribusjonspris, arthousekino-pris og pris fra den økumeniske juryen. 

Foto.To menn som er feiere sitter på et hustak
Jan Gunnar Røise og Thorbjørn Harr som feiere i SEX. Foto: Agnete Brun. 

SEX, den første filmen i Dag Johan Haugeruds trilogi SEX DRØMMER KJÆRLIGHET - med kinopremiere på SEX allerede 1. mars - henter hjem tre priser fra Berlin: Europa Cinemas Label, CICAE-prisen, og den økumeniske juryens pris.  


– Det har vært en veldig fin opplevelse å ha verdenspremiere på Sex i Berlin, spesielt å møte et nysgjerrig festivalpublikum både på rød løper i Zoo Palast, og i mindre bydelskinoer. Når vi nå i tillegg blir anerkjent av tre forskjellige juryer, fra distributører og kinoeiere til den økumeniske juryen, tar vi det som et tegn på at filmen har truffet en nerve. Vi har med denne trilogien hatt som ambisjon å nå ut til et bredt publikum både her hjemme og i resten av verden, og disse prisene kan forhåpentligvis hjelpe oss litt på veien, sier regissør og manusforfatter Dag Johan Haugerud

– Disse prisene bekrefter at SEX er en film av høy kunstnerisk kvalitet, som både vil underholde og berøre publikum i hele verden. Det er en annerkjennelse av Dag Johan Haugerud som filmskaper og viser at et kunstnerisk ambisiøst prosjekt som denne trilogien om skeiv kjærlighet og seksualitet kan ha stor gjennomslagskraft. Han gjør verden litt større for publikum, for å parafrasere en av karakterene i SEX. Vi ser fram til å følge denne filmens reise videre og ikke minst til å se de to kommende filmene i trilogien, DRØMMER og KJÆRLIGHET, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt. 

Europa Cinemas Label - distribusjonspris 

Filmen vant Europa Cinemas Label for beste europeiske film i Panoramaseksjonen. Prisen sikrer SEX tilgang til promotering gjennom Europa Cinemas, som representerer et nettverk av europeiske arthouse-kinoer. Vinnerne mottar markedsføringsstøtte fra European Cinema-gruppen. Disse kinoene vil nå også ha økonomiske insentiver til å inkludere SEX i sin programmering.  Målet med prisen er å bidra til økt markedsføring, distribusjon og festivaldeltakelse for vinnerfilmene. European Cinema ble opprettet av og støttes av EUs Kreativt Europa Media og franske CNC og mottar også støtte fra Eurimages.  

I sin begrunnelse for prisen, uttalte juryen:  

«Dag Johan Haugeruds SEX er frisk, original og fremfor alt veldig morsom. Ja, det er en pratsom film, men vi føler sterkt at de åpne og ærlige samtalene om det å være i et forhold vil glede publikum rundt i Europa. Juryens oppmerksomhet ble fanget fra første scene, og filmen vil utfordre og bli hos oss lenge. Den utmerkede fotograferingen bidrar til filmens appell. Og for en glede det var å se håndfaste bevis på at menn kan snakke åpent om følelsene sine!» 

Dette er fjerde gangen en Motlys-produsert film vinner denne prisen, først Nord (med delt pris i 2009), deretter Blind (2014), så Håp (2020) før altså nå SEX (2024). Den Mer film-produserte Mot naturen har også vunnet prisen i 2015.  

Arthouse-kinopris  

SEX vant i tillegg prisen som deles ut av den internasjonale sammenslutningen av Arthouse-kinoer International Confederation of Art House Cinemas (CICAE) i Panoramaseksjonen. Denne sammenslutningen organiserer tre tusen art house-kinoer over hele verden, i tillegg til femten festivaler og mange distributører fra 30 land over hele verden. 

Kirkelig filmpris fra den økumeniske juryen  

Filmens høstet også annerkjennelse fra den økumeniske juryen, som representerer filmorganisasjonene til den protestantiske og katolske kirken. Juryen deler ut pris til filmer som portretterer handlinger eller menneskelig opplevelser som er i tråd med evangeliene, eller bevisstgjør publikum på åndelige, menneskelige eller samfunnsmessige verdier. SEX fikk den økumeniske juryens pris i Panoramaseksjonen.  

Om filmen  

SEX er et varmt og undrende drama om to feiere (Thorbjørn Harr og Jan Gunnar Røise), som overrasker hverandre under lunsjen en dag. Den ene forteller at han takket ja til å ha sex med en annen mann, men stiller seg etterpå uforstående til at kona mener han har vært utro. Den andre bekymrer seg over en livaktig drøm der David Bowie ser på ham som en kvinne. Kan livene deres fortsette som før? 

Trilogien SEX DRØMMER KJÆRLIGHET har mottatt 19,1 millioner kroner i produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt, hvorav SEX er første film som kommer på kino. Det skjer 1. mars.   

Filmen har i forbindelse med Berlinalen blitt solgt av salgsagenten M-Appeal til blant annet Nord-Amerika (Strand Releasing), Frankrike, Hellas og Sør-Korea.  

Ny filmtrilogi fra Dag Johan Haugerud / NFI  

NORSK PREMIEREDATO 1. mars 2024 DRAMA 125 min REGISSØR Dag Johan Haugerud MANUS Dag Johan Haugerud FOTO Cecilie Semec SKUESPILLERE Thorbjørn Harr, Jan Gunnar Røise, Birgitte Larsen, Siri Forberg, Theo Dahl PRODUSENTER Yngve Sæther og Hege Hauff Hvattum PRODUKSJONSSELSKAP Motlys SALGSAGENT M-Appeal NORSK DISTRIBUTØR Arthaus 

 

Seks menn og kvinner står og smiler foran fotovegg på rød løper.
Fra verdenspremieren i Berlin. Fra venstre: produsent Yngve Sæther, skuespiller Siri Foberg, regissør Dag Johan Haugerud, skuespiller Birgitte Larsen, produsent Hege Hauff Hvattum, skuespiller Thorbjørn Harr. Foto: NFI. 

 

  • Jakob Berg
    • Jakob Berg

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 977 66
    • E-post: jakob.berg[@]nfi.no