Norsk filminstitutt

Blücher, Julenissens verksted, Tix og den forsvunne barndommen og Natt til niende får tilskudd i markedsordningen til Norsk filminstitutt.   

 

I høstens tildelingsrunde til spillefilm etter markedsvurdering har disse fire filmene fått produksjonstilskudd:    

 • Blücher, produsent: Storm Films A/S, 12.000.000 kroner. 
 • Julenissens verksted, produsent Qvisten Animation AS. 12.000.000 kroner 
 • Natt til niende, produsent: Fenomen Film AS. 8.000.000 kroner  
 • Tix og den forvunne barndommen, produsent: 74 Entertainment. 8.000.000 kroner 

 
Blücher 

Den ene av vedtaksrundens store tildelinger på 12.000.000 kroner går til produksjonsselskapet Storm Films AS for at de skal lage storfilmen Blücher. Manus er ved Christopher Grøndahl, regi ved Jens Lien og produsenter er Frederick Howard og Asle Vatn. Totalbudsjettet er på 88.925.000 kroner. Distributør er Nordisk Film Distribution 

Blücher skal ta oss med til Oscarsborg de dramatiske morgentimene 9. april 1940. Presset hviler på oberst Eriksens skuldre, der han står med utdatert utstyr og ferske rekrutter, som siste skanse mellom Oslo og verdens største krigsmakt.

Julenissens Verksted.jpg

Julenissens verksted 

Den andre av vedtaksrundens store tildelinger på 12.000.000 kroner går til produksjonsselskapet Qvisten Animation for animasjonsfilmen Julenissens verksted, basert på Thorbjørn Egners historie Julenissens verksted. Filmen vil inneholde en kavalkade av klassiske Egner-sanger. Manus er ved Ingrid Haukelidsæter, Karsten Fullu og Mina Juni Stenebråten, regi ved Mette Rank Tange og Rasmus A. Sivertsen og produsenter er Emilie Bredtved Hansen og Ove Heiborg. Distributør er Nordisk Film Distribution. Totalbudsjettet er på 50.000.000 kroner. 

Mari, pappaen Svein og Farmor reiser ut for å finne Julenissens verksted. Julenissen vil unngå at hans hemmelige tilholdssted blir avslørt, så han sender sine to hjelpere, Fjompen og Stompen, for å stoppe dem. Mari, Svein og farmor lar seg ikke stoppe av nissenes hindringer og med Maris drivkraft finner de til slutt verkstedet. Møtet med Julenissens verksted blir magisk, men Mari, Svein og Farmor endrer alle syn på både julen og seg selv etter å ha blitt kjent med nissene. 

foto. to menn sitter foran et skilt FENO
Daniel Fahre og Axel Hellstenius. Foto: Fredrik Arff

Natt til niende

Den første av vedtaksmøtets tildelinger på 8.000.000 kroner går til Fenomen Studios AS for dramaet Natt til niende. Manus er ved Axel Hellstenius og Melike Leblebicioğlu Kaveh, regi ved Daniel Fahre og produsenter er Knut Inge Solbu, Aurora Bjørnhaug,  Tom Marius Kittelsen og Jørgen Storm Rosenberg. Totalbudsjett er på 43.079.000 kroner. Distributør er Ymer Media og Scandinavian Film Distribution.  
 
Natt til niende er en film om oberst Eriksen og de mest dramatiske timene i Norgeshistorien. 9. april 1940 er den 64 år gamle obersten kommandant på Oscarsborg Festning. Eriksen mangler både mannskap og etterretning. Når et krigsskip dukker opp i tåken må han ta et vanskelig valg. Eriksen senker skipet og utsetter invasjonen av Oslo, som reddet konge og regjering. Til tross for at Eriksen er vår største krigshelt, måtte han etter krigen svare for seg i en kommisjon han opplevde som svært urettferdig. 

Tix og den forsvunne barndommen - foto Storm Rosenberg 2.jpg

Tix og den forsvunne barndommen 

Den andre av vedtaksmøtets tildelinger på 8.000.000 kroner går til 74 Entertainment AS for at de skal lage animasjonsfilmen Tix og den forsvunne barndommen. Manus er ved Martina Cecelia Befring, regi ved Katarina Launing og Rasmus A. Sivertsen. Produsenter er Jørgen Storm Rosenberg og Martina Cecelia Befring. Totalbudsjett er 30.008.392 kroner. Distributør er Nordisk Film Distribusjon.    

Haslunden by har skapt det perfekte samfunn; Nyttige borgere blir produsert av en maskin som forvandler byens eldste barn til voksne på et blunk. Økonomien og befolkningsveksten blomstrer. Men ikke alle passer like godt til å dyttes igjennom den konforme trakten og utskudd skapes.  
 
Da det viser seg at motivene bak ikke bare er økonomiske eller samfunnsnyttige, men at planen er å utrydde alle barn, må noen ta affære. Kun de som nekter å gi slipp på barnet i seg kan redde byen. 
 
Tix og den forsvunne barndom er en animasjonsfilm for hele familien. Filmen vil inneholde ny musikk fra artisten Tix, som også er en ledende karakter i filmen. 

Om markedsordningen 

Tilskuddsordningen for produksjon av spillefilm etter markedsvurdering skal stimulere til spillefilmer med høy kvalitet og høyt publikumspotensial. Tilskudd gis på to nivåer, såkalt stor og liten ordning: 12.000.000 kroner og 8.000.000 kroner, ut fra vurdert publikumspotensial (over 250.000 / over 150.000). Det er to søknadsrunder i året.  

Til denne runden kom det inn 24 søknader til sammen til ordningen, tolv søkere til stort tilskudd på 12.000.000 kroner og tolv søkere på lite tilskudd på 8.000.000 kroner. Samlet budsjett på de 24 prosjektene var 1.229.408.676 kroner. 

Filmene som får produksjonstilskudd i markedsordningen kvalifiserer til etterhåndstilskudd ved 50.000 solgte billetter. Det betyr inntil 18.000.000 kroner i etterhåndsstøtte for prosjekter på stor ordning, og inntil 12.000.000 kroner for prosjekter på liten ordning. I denne runden er det dermed gitt tilsagn om inntil 100 millioner kroner i produksjons- og etterhåndstilskudd.   

Vurderes av panel  

Søknadene vurderes av et panel bestående av representanter fra filmbransjen og Norsk filminstitutt. Panelet rangerer prosjektene etter publikumsestimat og kvinneandel i nøkkelposisjoner.  

En ny ordning innført i 2021 er at en av NFIs filmkonsulenter velger én av filmene i liten ordning ut fra filminstituttets kunstneriske kvalitetskriterier. I denne runden har fiksjonskonsulent Rodrigo Stoicheff valgt Tix og den forsvunne barndommen.  

«Handlingen i Tix og den forsvunne barndommen utforsker flere samfunnsrelevante temaer som er godt dramatisert og gir filmen kompleksitet. Historien oser av fortellerglede, lekenhet og varme. Universet historien utspiller seg i er detaljrikt og har referanser som vil ha appell til både store og små. Det er en fortelling som ikke bare underholder, men også har noe på hjertet», heter det blant annet i konsulentvurderingen fra Rodrigo Stoicheff.  

NFI styrker spillefilmen i 2023 - les mer 

 • Jakob Berg
  • Jakob Berg

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 971 977 66
  • E-post: jakob.berg[@]nfi.no