Norsk filminstitutt

Regissør og manusforfatter Halfdan Ullmann Tøndels debutspillefilm Armand er invitert til det prestisjetunge programmet Un Certain Regard på filmfestivalen i Cannes. Filmen har fått tilskudd gjennom Norsk filminstitutts talentordning Neo. 

Bilde av kvinne i profil med annen kvinne uklart i bakgrunnen.
Renate Reinsve spiller hovedrollen i Halfdan Ullmann Tøndels debutfilm Armand. Foto: Eye Eye Pictures

Un Certain Regard-seksjonen er en del av det offisielle Cannes filmfestival-programmet. Det er fjerde gang på elleve år at en norsk film er invitert til Un Certain Regard, Kristoffer Borglis Syk pike i 2022, Eskil Vogts De uskyldige i 2021 og Joachim Triers Oslo 31. august i 2011. Tidligere har også Vibeke Løkkeberg, Unni Straume, Stefan Faldbakken og Bent Hamer hatt verdenspremierer på sine filmer i Un Certain Regard. Med visning i dette programmet kan Armand få priser i Un Certain Regard for blant annet for beste film og beste regi. 

Nytt stort talent

– Halfdan Ullmann Tøndel er et av våre nye, store talenter. Invitasjonen fra Cannes er en stor anerkjennelse av hans unike stemme som regissør. Det vil være en svært god start på den internasjonale karrieren for både Tøndel og filmen Armand. Vi gleder oss til verdenspremieren i Cannes, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

Foreldremøte på skolen

Filmen Armand utspiller seg over én ettermiddag på en barneskole.  Elisabeth blir kalt inn til et foreldremøte på kort varsel. Sønnen hennes er anklaget for noe, men hva dette «noe» er virker uklart. Snart er også rektor, helsesøster og et annet foreldrepar en del av et møte skolen raskt mister kontrollen over.
 
Hovedrollen i Armand tolkes av Renate Reinsve som fikk pris i Cannes som beste skuespillerinne for sin rolle i Joachim Triers Oscar-nominerte Verdens verste menneske. Hun er også å se i kinoaktuelle Thea Hvistendahls Håndtering av udøde. Andre skuespillere i filmen er Ellen Dorrit Petersen, Endre Hellestveit, Thea Lambrechts Vaulen, Øystein Røger og Vera Veljovic 

Tilbake til Cannes 

Også produsent Andrea Berentsen Ottmar er etter hvert velkjent med Cannes som en av produsentene på Joachim Triers Verdens verste menneske. Den deltok i hovedkonkurransen i Cannes og fikk senere to Oscar-nominasjoner og to BAFTA-nominasjoner. Hun var også produsent på Kristoffer Borglis Syk pike som ble vist i Un Certain Regard-programmet i Cannes i 2022. Ottmar driver produksjonsselskapet Eye Eye Pictures sammen med Dyveke Bjørkly Graver, som er eksekutiv produsent på Armand sammen med Joachim Trier. 

Om regissør og manusforfatter

Halfdan Ullmann Tøndel er utdannet regissør fra Westerdals. Han debuterte med novellefilmen Fuglehjerter (2015) som blant annet vant gullstolen i Grimstad og ble nominert til Amanda. I 2017 lagde han novellefilmen Fanny som også ble nominert til Amanda. Tøndel var i 2015 én av ti europeiske filmskapere i Future Frame-programmet på filmfestivalen i Karlovy Vary i regi av European Film Promotion i samarbeid med Variety. 

Om filmen

Armand har mottatt 8.111.625 kroner i utviklings- og produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt, hvorav 7.130.000 kroner gjennom talentordningen Neo. I tillegg har filmen fått støtte fra SFI, NL Film fond og Talent Norge. Filmen er samprodusert med Prolaps Produktion (Sverige), Film i Väst (Sverige), Keplerfilm (Nederland), Zefyr (Norge) og One Two films (Tyskland). Norsk distributør er Norsk Filmdistribusjon og det franske selskapet Charades er internasjonal salgsagent.  
Filmen har planlagt norsk kinopremiere 27.09.24. 

Les mer om Neo-ordningen her

 • Stine Oppegaard
  • Stine Oppegaard

  • Lanseringskonsulent utland
  • Telefon: +47 908 59 638
  • E-post: stine.oppegaard[@]nfi.no 
 • Jakob Berg
  • Jakob Berg

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 971 977 66
  • E-post: jakob.berg[@]nfi.no