Norsk filminstitutt

De ni norske dokumentarene Mogadishu Soldier, Nowhere to Hide, Sealers, Når jeg hører fuglene synge, Thea, Liberation Day, Dugma, Ambulanse og Husker du meg? skal vises på IDFA, den prestisjefylte dokumentarfilmfestivalen i Amsterdam. Dette er det høyeste antallet norske filmer på festivalen noensinne.

Bilde fra filmen Mogadishu Solider
Mogadishu Solider

- IDFA regnes som den viktigste dokumentarfilmfestivalen i verden, dokfilmens Cannes-festival, og det er gledelig at hele ni norske produksjoner skal delta. Det er et rekordhøyt tall for oss og viser at norske dokumentarfilmprodusenter jobber bra internasjonalt. Norsk dokumentarfilm er i en veldig utvikling, og deltagelse på festivalen er med på å styrke norsk dokumentarfilms posisjon internasjonalt, sier Toril Simonsen, Norsk filminstitutts fagleder for kort- og dokumentarfilm i utlandet.

IDFA er det største og viktigste treffstedet for verdens dokumentarister, og i tillegg til det elleve dagers filmprogrammet foregår det et bredt utvalg av paneldiskusjoner, bransjemøter og utstillinger under festivalen. 

Her er de mange norske filmene i program på IDFA:

Helaftens dokumentarer, konkurranseprogram

Mogadishu Soldier

Mogadishu Soldier er Piraya Films nyeste film der de igjen er ute i verden og finner sine historier. Filmen følger en gruppe burundiske soldater som står midt i kampen i Somalia mellom ekstremistisk islamisme og demokratisk statsdannelse. To av soldatene har blitt utstyrt med kameraer og fått enkel teknisk kursing før de drar ut i krigen. Filmen er skrevet og regissert av Torstein Grude og produsert av Bjarte Mørner Tveit i Piraya Film AS.

Nowhere to Hide

Nowhere to Hide av Zaradasht Ahmed beskriver kampen for å overleve i et Irak der krig har blitt normen. Vi følger Nori Sharif som er familiefar, helsearbeider og talentfull filmer, mens han dokumenterer livet i et av verdens farligste områder over flere år. Krigen blir stadig mer brutal og uforutsigbar, og når sykehuset som Nori arbeider på blir angrepet blir han tvunget til å flykte. Etter dette vender Nori kamera mot seg selv og sin familie, og er nødt til å innse at de nå deler skjebne med de som han over år har skildret som krigens ofre.  Filmen er produsert av Mette Cheng Munthe-Kaas for Ten Thousand Images AS. Zaradasht Ahmed, Hans Husum og Terje Lind Bjørsvik har skrevet manus.

Debutfilmer, konkurranseprogram

Sealers

Sealers handler om Skipper Bjørne som er og blir en selfanger. Han nekter å akseptere næringens dødsbudskap. Han fyller skuta Havsel med skjeggete menn og begir seg alene ut på den strabasiøse ferden gjennom ishavet. Gjennom to hundre år har Norge vært en selfangstnasjon, nå er det slutt - Koko Film har trolig filmet de siste selfangerne i Norsk historie. Sealers er regissert og skrevet av Trude Berge Ottersen og produsert av Gry Elisabeth Mortensen for Koko Film AS.

Kids & Docs, konkurranseprogram

Thea

Barnedokumentarfilmen Thea handler om 12 år gamle Thea som siden hun var 11 måneder gammel har hatt epilepsianfall med ujevne mellomrom. Anfallene hun får er så tunge at de er livstruende når de kommer. Anfallene kan vare i opp til fire timer. Filmen er laget av Halvor Nitteberg og Elisabeth Aspelin.  Fotograf Øystein Mamen har tatt over 4000 svart/hvitt-bilder for å lage dokumentaren om Thea. Filmen er produsert, regissert og skrevet av Halvor Nitteberg og Elisabeth Aspelin.  

Når jeg hører fuglene synge

Når jeg hører fuglene synge er en animert dokumentar som handler om fem barn fra Elfenbenskysten som måtte flykte fra landets sitt etter presidentvalget der i 2010. I filmen snakker barna om sine drømmer og håp for fremtiden. Filmen er produsert, skrevet og regissert av Trine Vallevik Håbjørg for Råsalt AS.

Studentdokumentarfilm, konkurranse

Husker du meg?

Husker du meg? Handler om Siri som 2010 fikk demensdiagnosen i en alder av 38 år. Hun bor nå på en institusjon, mens ektemannen må fortsette hverdagslivet hun egentlig skulle vært en større del av. På mange måter er det minnene som binder oss mennesker sammen. Hva skjer med relasjonene når minnene forsvinner? Filmen følger Siri og to andre yngre demente i deres hverdag. Regi, manus, foto og klipp er ved Ragnhild Nøst Bergem, og filmen er produsert av Høgskolen i Lillehammer.

Musikkdokumentar

Liberation Day

Liberation Day følger det eks-jugoslaviske kultbandet Laibach som blir det aller første rockebandet til å spille i Nord-Korea. De må jobbe hardt for å få sangene sine gjennom sensuren og nå ut til en befolkning som aldri før har hørt alternativ rock. Samtidig settes propagandahøyttalerne opp langs grensa til Sør-Korea og det telles ned til en ny krig mellom de to landene. Filmen er produsert, skrevet og regissert av Uġis Olte og Morten Traavik for VFS Films og Traavik.Info.

Best of fests – det beste fra andre festivaler

Ambulanse

Ambulanse handler om regissør Mohamed Jabaly som er fra Gaza.  Da krigen brøt ut grep han kamera for å skape distanse mellom seg selv og det som skjedde rundt ham. Han er mannskap i en ambulanse der alle satser sine liv for å redde andres. Hverdagslivet består av frykt og nyheter om nye bombinger og slag. Penger og materialisme har ingen betydning lenger, man skal bare overleve. Det har resultert i en rekke unike opptak som viser den frustrasjonen som oppstår blant mennesker i en krisesituasjon. Filmen er skrevet og regissert av Mohamed Jabaly og produsert av John Arvid Berger for Jabfilm AS.

Dugma – the Button

I Dugma – the Button gir regissør Pål Refsdal et annet og nært bilde av de islamske opprørerne i al-Qaida. Gjennom regissørens blikk blir de fremstilt som mennesker og ikke religiøse fanatikere. Filmen følger fire menn fra al-Qaidas såkalte martyr-liste som forteller om sine personlige sorger og gleder, håp og tvil. De er alle forberedt på ofre livet i krigen mot Assad-regimet. De skal kjøre en lastebil med tonnevis med sprengstoff mot fiendens linjer og trykke på knappen, som på arabisk heter Dugma. Filmen er skrevet og regissert av Pål Refsdal og den er produsert av Ingvil Giske for Medieoperatørene AS. Dugma, vant nylig «Best Mid-Length Documentary Award» under Hot Docs i Toronto.

Fire norske samproduksjoner – Venus, Horunge, Forever Pure og The Borneo Case

Norge er også representert med to filmer som samprodusent. Det er danske Venus, som handler om kvinnelig begjær anno 2016. Den er samprodusert med Håvard Bustnes i Faction Film AS og skal vises i konkurranseprogrammet for debutfilmer. Og så er det svenske Horungen som vises i konkurranseprogrammet for Mid-Length Documentary. Den er noe så uvanlig som en håndmalt animert dokumentar om regissør Knutte Westers farmors oppverkst som en horunge i Sverige. Filmen er samprodusert med Knut Skoglund i Pomor Film AS. Piraya Film AS er samprodusent på en israelsk-britisk-irsk norsk dokumentar som heter Forever Pure som omhandler en fotballklubb i Jerusalem som tok inn arabiske spillere til store protester fra sine supportere. Forever Pure vises i best of fests-programmet etter tidligere å ha blitt vist blant annet på filmfestivalen i Toronto.I tillegg har vi The Borneo case, en svensk-tysk-walisisk-norsk film om nedbrenningen av regnskogen på Borneo. Sant & Usant er norske samprodusenter.