Norsk filminstitutt

I en ny rapport utarbeidet av Norsk filminstitutt, kommer det frem at VOD-tjenestene for film vokser kraftig i markedet, 87 prosent av de undersøkte norske filmene er å finne på minst en VOD-plattform, men det er fortsatt liten tilgjengelighet for norske filmer på de abonnementsbaserte strømmetjenestene som Netflix og HBO Nordic.

Hovedfunn i undersøkelsen er:

Kraftig vekst i markedet

VOD (Video On Demand)-tjenester vokser kraftig i markedet for film og dramaserier, og er de foretrukne plattformene for et økende antall forbrukere i Norge. Veksten skjer spesielt blant de abonnementsbaserte strømmetjenestene (SVOD). Den mest populære av dem, Netflix, benyttes av nesten 40 prosent av befolkningen på en ukentlig basis.

 

87 prosent av de norske filmene er tilgjengelige

NFI har kartlagt tilgjengeligheten til de 129 norske kinofilmene som hadde premiere mellom 2012 og 2016. Av disse er 87 prosent å finne i minst én VOD-tjeneste på undersøkelsestidspunktet (august 2017). Filmene har høyest tilgjengelighet som digital leiefilm (TVOD) med 85 prosent, mens de forekommer langt sjeldnere i abonnementsbaserte strømmetjenester (SVOD) med 19 prosent. Samtidig var kun to prosent tilgjengelig for gratis strømming på NRK Nett-TV på undersøkelsestidspunktet.

 

De norske filmene er mer tilgjengelige i ulovlige enn lovlige SVOD-tjenester

Filmene er jevnt over mer tilgjengelige i ulovlige fildelingstjenester enn i SVOD-tjenester. Hele 43 prosent av filmene fra de fem siste årene er å finne på minst én ulovlig plattform i 2017. Denne observasjonen kan både skyldes tilfeldig variasjon og begrensninger ved vår metode. Samtidig er det også nærliggende å tro at det finnes en negativt korrelert sammenheng mellom filmers tilgjengelighet på lovlige og ulovlige plattformer. Hvis en film er høyt etterspurt, men ikke er tilgjengelig i lovlige tjenester, vil flere konsumenter trolig ty til ulovlige måter å skaffe seg filmen på. (For å kunne si mer om en slik sammenheng kreves imidlertid mer dyptgående undersøkelser over tid.)

 

Oppsummert: relativt lav tilgjengelighet for norske filmer i de lovlige, abonnementsbaserte strømmetjenestene

Denne rapporten viser at tilgjengeligheten til norske kinofilmer er relativt lav i SVOD-tjenester, og ettersom disse tjenestene blir brukt mest av publikum, har det derfor en negativ påvirkning på hvor mye publikum eksponeres for disse norske filmene. Allikevel ser vi at den samlede tilgjengeligheten til nyere norsk film i VOD-tjenester jevnt over er høy.

 

Les hele rapporten her (PDF)