Norsk filminstitutt

Torill Koves nyeste film Tråder får sin internasjonale premiere under prestisjetunge Toronto International Film Festival i september. 

Tråder forteller om en kvinne og et barn som blir ført sammen av en magisk, rød tråd. De knytter seg til hverandre, blir mor og datter. Barnet lærer kjærlighet og tillit, og til slutt også hvordan hun selv må forme sine egne bånd. Filmen markerer en ny retning for Torill Kove som filmforteller. Min bestemor strøk kongens skjorter, Den danske dikteren (Oscar for beste animerte kortfilm 2007) og Moulton og meg er alle preget av en underfundig fortellerstemme og humoristiske avstikkere. Tråder er i motsetning til disse en dialogløs og nær skildring av forholdet mellom forelder og barn. 


-Jeg opplevde selv at det å skulle bli mor bar i seg et element av skjebne, i skjæringspunktet mellom biologi og byråkrati. Jeg ville derfor at Tråder skulle ha rom for magi, forteller Kove, som selv er adoptivforelder. 

Toronto International Film Festival

TIFF regnes som en av verdens fem A-festivaler. Den er også en av verdens største publikumsfestivaler med over 300 filmer fra mer enn 60 land. Årets utgave finner sted fra 7.-17- september. 

–   Vi er utrolig fornøyde med at Tråder får internasjonal premiere i Toronto. Prestisjen det gir er et perfekt startskudd for et internasjonalt løp for filmen der vi sikter høyt, sier produsentene Lise Fearnley og Tonje Skar Reiersen.

Filmen ble vist for første gang under kortfilmfestivalen i Grimstad. Toronto markerer internasjonal premiere.

Om Tråder

Da filmen fikk produksjonsstøtte av Norsk filminstitutt uttalte kortfilmkonsulent Kari Moen Kristiansen:

Tråder er en film der det visuelle animasjonsuttrykket bidrar til å gjøre en kompleks tematikk som tilknytning til noe allmenngyldig. Det er et personlig prosjekt fra en Oscar-vinnende regissør som med dette ønsker å videreutvikle sitt kunstneriske uttrykk. Dette er en film som ikke bare vil vekke resonans hos adopterte barn, fosterbarn og alle som står dem nær, men det er også en film som har en allmennmenneskelig gyldighet. Alle baler vi vel med de samme følelsene: Tør vi knytte oss til nye mennesker eller ikke, og er trådene som binder oss sammen til våre nærmeste kun en trygghet eller kan de også oppleves som hemmende?


Om Torill Kove

Torill Kove er født og oppvokst i Norge, men bor nå i Canada. Alle hennes tre tidligere kortfilmer har blitt Oscar-nominert, og Kove vant Oscar for filmen Den danske dikteren. Kove har også regissert spillefilmen Hokus pokus, Albert Åberg og har skrevet og illustrert flere barnebøker. I 2015 ble hun tildelt Anders Jahres Kulturpris for sitt virke. 

Kove og Mikrofilm

Tråder er produsert av Mikrofilm AS ved Lise Fearnley og Tonje Skar Reiersen, i samproduksjon med National Film Board of Canada ved Michael Fukushima. Mikrofilm er Torill Koves hovedprodusent. Tråder er det tredje samarbeidsprosjektet mellom Kove, Mikrofilm og NFB, etter Den danske dikteren og Moulton og meg. 

  • Jakob Berg
    • Jakob Berg

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 977 66
    • E-post: jakob.berg[@]nfi.no