De fem første Sørfond+ tilskuddene, på til sammen 217.000 Euro, ble tildelt 28. juni.

Sørfond+ er et internasjonalt samproduksjonsfond som forvaltes av Norsk Filminstitutt og Stiftelsen Film Fra Sør, og finansieres med midler fra Utenriksdepartementet og Kreativt Europas MEDIA-program.

Målet med Sørfond+ er å styrke filmproduksjonen i land der produksjon begrenses av politiske, ytringsrelaterte eller økonomiske årsaker, og styrke samarbeidet mellom den europeiske og den internasjonale filmindustrien. Siden oppstarten har Sørfond og Sørfond+ gitt tilskudd til 46 internasjonale samproduksjoner.

Ved søknadsfristen 4. mai kom det inn 53 søknader. Det er tildelt tilskudd til fem produksjoner; fire fiksjonsprosjekter og en dokumentarfilm med en samlet bevilgningssum på € 217.000. Juryen bestod av Hanne Myren (Norge), Erik Richter Strand (Norge) og Amra Bakšić Čamo (Bosnia).

Juryens uttalelse

Det har vært en ære og et privilegium å være en del av den aller første Sørfond+ juryen. Vi har blitt tatt med på en reise gjennom alle kontinenter, guidet av et sterkt utvalg av nye og etablerte stemmer. Å velge blant så mange ekstraordinære prosjekter har vært smertefullt og vanskelig. De fem utvalgte prosjektene er valgt ut på bakgrunn av sine individuelle kvaliteter. Vi er stolte av at utvalget også reflekterer mangfoldet i søknadsbunken i henhold til kjønn, religion og sjangre.

Prosjektene som har fått tilskudd:

 

Sueño Florianópolis (fiksjon)

Land:  Argentina/Brasil

Regissør: Ana Katz

Samprodusent: Bellota Films v/Dominique Barneaud (Frankrike)

Hovedprodusent: Campo Cine (Argentina)

Tilskudd: 33.500 €

Det er 1991, og drømmen om tropiske strender og god vekslingskurs gjør at familier reiser 1750 kilometer uten aircondition på ferie til Florianopolis.

 

You Will Die at Twenty (fiksjon)

Land: Egypt/Sudan

Regissør: Amjad Abu Alala

Samprodusent: DUO film AS v/Linda Bolstad, Ingrid Lill Høgthun og Marie Fuglestein Lægreid (Norge)

Hovedprodusent: Transit Films (Egypt)

Tilskudd: 50.000 €

Under ekstreme forhold må en ung mann velge mellom liv og død.

 

Made In Bangladesh (fiksjon)

Land: Bangladesh

Regissør: Rubaiyat Hossain

Samprodusent: Les Films de l'Après-Midi v/François d'Artemare (Frankrike)

Hovedprodusent: Talkies (Bangladesh)

Tilskudd: 50.000 €

Når en gravid fabrikkarbeider, Moyna, dør i en brannulykke i en klesfabrikk i Dhaka melder hennes venninne Shimu seg inn i fagforeningen for å kjempe for Moynas sak. 

 

Revisited (dokumentar)

Land:  Iran

Regissør: Mehrdad Oskouei

Norsk samprodusent: Indie Film AS v/ Carsten Aanonsen (Norge)

Hovedprodusent: Oskouei Film Production (Iran)

Tilskudd:33.500 €

I filmen reiser vi tilbake for å møte fem innsatte i et ungdomsfengsel for kvinner i Iran og deres familier, tre år etter at de var med i filmen «Starless Dreams».

 

1982 (fiksjon)

Land: Libanon

Regissør: Oualid Mouaness           

Samprodusent: Echo Films v/ Michel Zana (Frankrike)

Hovedprodusent: Abbout Productions (Libanon)

Tilskudd: 50.000 €

Når unge Wissam bestemmer seg for å fortelle en jente i klassen at han er forelsket i henne, oppstår problemer som truer med å holde de to fra hverandre for alltid. 1982 er en anti-krigs historie fortalt fra barnas perspektiv.

Les mer om Sørfond

Les mer om Sørfond+

Se tildelinger