Norsk filminstitutt

De tre norske langfilmene Hva vil folk si i regi av Iram Haq, Utøya 22. juli i regi av Erik Poppe og Tuva Novotnys kinoaktuelle debutfilm Blindsone er kortlistet som årets norske Oscar-kandidater.

En av disse tre filmene vil i neste uke bli utpekt til å representere Norge i konkurransen om Oscar for beste ikke-engelskspråklige film. Den endelige norske Oscar-kandidaten offentliggjøres på Filmens hus tirsdag 4. september. 

Totalt hele 32 langfilmer var mulige kandidater til den norske kortlisten.

 

Her er årets tre kandidater:

Blindsone.jpg

Blindsone

Regi og manus: Tuva Novotny. Produsent: Elisabeth Kvithyll Produksjon: Nordisk Film Production AS

 Blindsone handler om en mors kamp for å forstå sin datters krise når den rammer hele familien. Hvordan kan vi som voksne, foreldre og samfunn hjelpe barn og ungdom til å åpne opp om vanskelige tanker og psykiske lidelser, når idealene bygger på lykke og overskudd? Blindsone er en historie om gråsonene i psykisk sykdom; det som er vanskelig å legge merke til.

 

Blindsone er regissør og manusforfatter Tuva Novotnys regidebut og hadde norsk premiere 24. august, før den skal vises internasjonalt på filmfestivalene i Toronto og San Sebastian i september

Hva vil folk si bilde.jpg

Hva vil folk si

Regi og manus: Iram Haq. Produsent: Maria Ekerhovd Produksjon: Mer Film AS

 Hva vil folk si handler om norsk pakistanske Nisha som er 16 år og lever et dobbeltliv. Hun balanserer mellom et norsk ungdomsliv med venner og gutter ute og et mer tradisjonelt pakistansk familieliv hjemme. Når faren oppdager henne med en norsk kjæreste, blir Nisha kidnappet og sendt til Pakistan av foreldrene. Her, alene i et land hun aldri har vært før, oppdager Nisha foreldrenes kultur på en ny måte.

Hva vil folk si fikk nylig fire Amanda-priser, for beste manus, beste regi, beste mannlige skuespiller og beste norske kinofilm. Filmen hadde verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto i september 2017, før norsk premiere 6. oktober, og har gått på kino i USA siden midten av juli. Iram Haqs debutfilm, Jeg er din, var norsk Oscar-kandidat i 2013.

Utøya-22-juli-1920x1080.jpg

Utøya 22. juli

Regi: Erik Poppe. Manus: Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig. Produsenter: Finn Gjerdrum og Stein B. Kvae. Produksjon: Paradox Film 7.

 Spillefilmen Utøya 22. juli handler om dagen vi aldri glemmer, men vanskelig kan forstå. En stor mengde fakta fra AUFs sommerleir 22.juli 2011 er allerede gjengitt i rettsaker, bøker og media. Men de færreste av oss vet mye om den ufattelige panikken og forvirringen som oppstod, eller de umulige valgene ofrene ble stilt overfor. En terror som påførte så mange en frykt og sorg de må leve med resten av sitt liv. Spillefilmen 22. juli er skrevet på bakgrunn av vitneskildringer og kjente fakta, og skapt i tett dialog med flere overlevende. Av respekt for ofrene og deres pårørende, er karakterer og enkeltopplevelser oppdiktet.

 

Filmen hadde norsk premiere 9. mars 2018 etter først å ha vært vist i hovedprogrammet ved filmfestivalen i Berlin i februar.

Åtte representanter

Den norske Oscar-komiteen, bestående av åtte representanter fra den norske filmbransjen og Norsk filminstitutt, avgjør hvilken film som innstilles til Oscar-akademiet. Komiteen kommer først frem til en kortliste på tre filmer. Deretter får produsentene for de tre filmene presentere sine planer for en eventuell Oscar-kampanje for komiteen. Komiteen avgjør deretter hvilken av de tre filmene som skal representere Norge. Den endelige norske Oscar-kandidaten offentliggjøres tirsdag 4. september.

Den norske Oscar-komiteen 2018:

Leder Sindre Guldvog, Norsk filminstitutt

Mode Steinkjer, Norsk filmkritikerlag

Even Stormyhr, Norsk filmforbund

Håkon Karoliussen, Norsk skuespillerforbund

Johan Kaos, Norske filmregissører

Kamilla Krogsveen, Norsk dramatikerforbund

Kristine Knudsen, Virke Produsentforening

Stine Oppegaard, Norsk filminstitutt

 

Oscar-regelverket

Hvert land kan innstille en film til kategorien Best Foreign Language Film. Filmen må ha hatt norsk premiere på kino i perioden 1. oktober 2017 til 30. september 2018. Den må også være produsert utenfor USA og ha et annet språk enn engelsk som hovedspråk, dvs. at dialogen må overveiende være på et annet språk enn engelsk.

 Fra 1. oktober vurderer Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) sin Foreign Language komité alle filmene, før de velger ut seks filmer til en kortliste. Deretter tilføyer en eksekutiv komité ytterligere tre filmer til listen, som i alt skal bestå av ni filmer. En komité på USAs østkyst og en på USAs vestkyst ser deretter alle de ni filmene og velger ut de fem som skal Oscar-nomineres.

Nominasjonene offentliggjøres tirsdag 22. januar 2019 og selve Oscar-utdelingen går av stabelen søndag 24. februar 2019.

 Tidligere norske langfilmer som har kommet gjennom nåløyet og har blitt nominert er Kon-Tiki (2013), Elling (2001), Søndagsengler (1996), Veiviseren (1987) og Ni Liv (1957). 

  • Jakob Berg
    • Jakob Berg

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 977 66
    • E-post: jakob.berg[@]nfi.no