Norsk filminstitutt

Seks prosjekter, tre dokumentarer og tre spillefilmer, har fått totalt 3 millioner kroner i tilskudd gjennom Sørfond.

Writing With Fire_3.png
Writing with Fire. Foto: Black Ticket Films

Sørfond har denne uka gitt tilskudd til seks prosjekter der norske filmprodusenter samarbeider med utenlandske hovedprodusenter. I år går tilskuddene til prosjekter fra India, Ukraina, Palestina, Bosnia-Herzegovina og Bangladesh – et nytt og spennende filmland.

Sørfond forvaltes av Norsk filminstitutt og Stiftelsen Film fra Sør, og finansieres med midler fra Utenriksdepartementet. Hovedmålet med Sørfond er å styrke filmproduksjonen i land der slik produksjon begrenses av politiske eller økonomiske årsaker. Et viktig formål er å styrke ytringsfriheten. Siden oppstarten for sju år siden har Sørfond gitt tilskudd til 47 internasjonale samproduksjoner. I år kom det inn 46 søknader.

Årets Sørfond-jury besto av Mahamat-Saleh Haroun (Tsjad/Frankrike), regissør og manusforfatter, Amy Black Ndiaye (Norge), manusforfatter og skuespiller, og Eva Færevaag (Norge), tidligere filmkonsulent og talentrådgiver I NFI.

Juryens uttalelse

I utvelgelses- og evalueringsprosessen har vi hatt det privilegium å reise verden rundt og bli kjent med bade nye og erfarne filmskapere. Kvaliteten på prosjektene som har søkt overgår størrelsen på fondet, og det har vært en vanskelig prosess å velge mellom de enkelte søknadene i en søkerbunke med stort mangfold. De utvalgte prosjektene viser alle en originalitet, en spesiell synsvinkel og stemmer som krever å bli hørt gjennom filmens magiske fortellerkunst.

Disse prosjektene har fått tilskudd

CHOPPED
Land: Palestina
Sjanger: Dokumentar
Regissør: Karem Fahti Mohamed Ali, Casey Asprooth-Jackson
Norsk samprodusent: Spætt Film AS ved Håvard Wettland Gossé
Hovedprodusent: Idioms Film
Tilskudd: 200.000 NOK
 
Prosjektbeskrivelse: Når palestinske biltyver snakker til sitt eget bilde på israelsk TV, avslører ordene deres et undergrunnsnettverk, en alternativ historie og en glemt politikk.

DAY AFTER
Land: Bangladesh
Sjanger: Dokumentar
Regissør: Kamar Ahmas Simon
Norsk samprodusent: Barentsfilm AS ved Ingrid Lill Høgtun
Hovedprodusent: Beginning Production Ltd.
Tilskudd: 500.000 NOK

Prosjektbeskrivelse: Hva om elvene kunne fortelle sin historie? Seilende 200 kilometer elvelangs i en 90 år gammel hjuldamper forteller Day after en hittil ufortalt historie om Bangladesh.

MEMORIES AND MY MOTHER
Land: India
Sjanger: Fiksjon
Regissør: Adity Vikram Sengupta
Norsk samprodusent: DUOfilm AS ved Marie Fuglestein Lægreid
Hovedprodusent: Holy Basil Productions Pvt. Ltd
Tilskudd: 700.000 NOK

Prosjektbeskrivelse: I et Calcutta som er i rask endring forsøker Manu å holde fast på barndomshjemmet mens hans søskenbarn Bhaskar og Dolly befinner seg midt i storbyens endringsprosess.
 
QUO VADIS, AIDA?
Land: Bosnia-Herzegovina
Sjanger: Fiksjon
Regissør: Jasmila Zbanic 
Norsk samprodusent: Tordenfilm AS ved Ingunn Sundelin og Eric Vogel
Hovedprodusent: Deblokada
Tilskudd: 600.000 NOK
 
Prosjektbeskrivelse: Læreren Aida underviser i engelsk, men under krigen i Bosnia i 1995 blir hun hyret som tolk for FN. Da hjembyen hennes Srebrenica faller og blir okkupert av den serbiske hæren må hun og familien – sammen med 2500 andre innbyggere – søke tilflukt hos de nederlandske FN-styrkene. Aida er sikker på at FN vil beskytte dem, men når alt begynner å rase rundt henne må hun finne en måte å redde familien sin.

STEPNE
Land: Ukraina
Sjanger: Fikskjon
Regissør: Maryna Vroda
Norsk samprodusent: Barentsfilm AS ved Ingrid Lill Høgtun
Hovedprodusent: Vrodastudio
Tilskudd: 700.000 NOK
 
Prosjektbeskrivelse: Reisen gjennom moderne Ukraina og hjem til sin mors begravelse i en avsidesliggende landsby får en eldre mann til å føle seg levende igjen.

WRITING WITH FIRE
Land: India
Sjanger: Dokumentar
Regissør: Rintu Thomas
Norsk samprodusent: Sant & Usant AS ved Tone Grøttjord-Glenne
Hovedprodusent: Black Ticket Films
Tilskudd: 300.000 NOK

Prosjektbeskrivelse: I en av de mest sosialt undertrykkende og patriarkalske statene i India dukker det opp en avis drevet utelukkende av kvinner fra landsbygda som tilhører “Dalit” – de undertrykte eller kasteløse.

Om Sørfond

Sørfond ble etablert i 2011 med fondsmidler fra Utenriksdepartementet (UD). Norsk filminstitutt og Film fra Sør administrerer fondet med driftsmidler fra Kulturdepartementet. Tilskuddet skal bidra til å styrke film som kulturuttrykk, fremme mangfold og kunstnerisk integritet på den internasjonale filmscenen og styrke ytringsfriheten. Tilskuddet skal også bidra til økt samarbeid mellom norsk og internasjonal filmbransje. Formålet med tilskudd fra Sørfond å få produsert filmer i utviklingsland hvor slik produksjon er begrenset av politiske eller økonomiske årsaker.

 

sørfond-jury.jpg
Sørfond-juryen. F. v. Mahamat-Saleh Haroun, Eva Færevaag, Amy Black Ndiaye. Foto: NFI/ Ida Meyn.

  • Tina Beate Goa Fagerheim
    • Tina Beate Goa Fagerheim

    • Produksjonsfaglig rådgiver Insentivordning og Sørfond
    • Telefon: +47 416 71 012 
    • E-post: tina.fagerheim[@]nfi.no