Norsk filminstitutt

I løpet av to dager ble det gjennomført rundt 230 møter mellom norske dokumentarfilmskapere og nordamerikanske interessenter i Bergen denne uka.

DOCNorway.jpg
NFIs avdelingsdirektør Lars Løge trakk i bunad til ære for de amerikanske gjestene. Foto: Vestnorsk filmsenter

Denne uka kom en rekke nordamerikanske selskaper, deriblant Netflix og HBO til Bergen internasjonale filmfestival og DOC Norway for å se og kjøpe norsk dokumentarfilm. 32 norske prosjekter ble pitchet og rundt 230 møter mellom amerikanske kjøpere/ festivaler og filmskaperne ble gjennomført  i løpet av to dager.

Og de amerikanske gjestene var fulle av lovord!

- Jeg har lyst å møte alle sammen, sa Angie Driscoll fra dokumentarfilmfestivalen Hot Docs i Toronto.

Festivalen, som er en av verdens viktigste dokumentarfilmfestivaler, har vist flere norske filmer, og i 2016 vant Aslaug Holm hovedprisen for sin Brødre.

Denne gangen var Aslaug Holm i møter med det nordamerikanske markedet for å selge sin kommende dokumentar om A-ha - sammen med en rekke andre norske dokumentarfilmskapere.

Viktige gjester

Både de tre store strømmetjenestene Netflix, HBO og Showtime var i Bergen, og alle gjennomførte flere positive møter med norske filmskapere.

Se lista over de norske prosjektene og de amerikanske gjestene

DOC Norway er et samarbeidsprosjekt mellom Vestnorsk filmsenter og Norsk filminstitutt, og ble arrangert for aller første gang i år under BIFF 1. - 2. oktober. Planen er at DOC Norway skal bli et årlig møtested for norske dokumentarfilmskapere og det nordamerikanske markedet, og stimulere til økt salg og distribusjon av norsk dokumentar til Nord-Amerika.

- Imponert

Susan Turley fra Roco Films i LA var blant de 14 amerikanske deltakerne i Bergen. Hun har tidligere jobbet med den norske dokumentarfilmen Drone, men har aldri besøkt Norge før. Hun fant flere interessante prosjekter - og var full av lovord over det hun så.

- I USA får aldri dokumentarfilmskapere utviklings- og produksjonsstøtte fra det offentlige, som i Norge. Her investerer man i talenter. Derfor ser også filmene så veldig bra ut. Det er klart det hjelper i en innkjøpssammenheng, sier Turley.

Også amerikanske Amy Halpin fra IDA, International Documentary Association, var imponert over nivået på prosjektene som ble presentert.

- Norge markerer seg stadig sterkere innen filmfeltet, også på dokumentarfilm, og det har vært svært spennende å få et innblikk i hva som skjer i den norske bransjen disse to dagene, sier Halpin, som jobber med dokumentarfilmskapere fra hele verden.

- Doc Norway er virkelig intimt. Her prater alle sammen, og det har vært mange spennende møter. Film er blitt en global business, med mange digitale plattformer. Derfor er det så bra at Norge markerer seg, sier Halpin.

Positive tilbakemeldinger

Avdelingsdirektør i NFI, Lars Løge, er strålende fornøyd med arrangementet.

- Vi fikk svært positive tilbakemeldinger fra både de amerikanske gjestene og de norske dokumentaristene, og vi tror og håper det kan komme helt konkrete avtaler ut av disse to dagene sammen i Bergen. Mitt mål er at minst én film blir kjøpt som resultat av DOC Norway - da er jeg fornøyd. Vi tenker langsiktig når det gjelder norsk dokumentarfilm, og et viktig skritt på veien er at de norske produsentene og regissørene faktisk får møte representanter for det nordamerikanske markedet - som er et av våre satsingsområder, sier Lars Løge. 

Daglig leder Stine Tveten i Vestnorsk filmsenter mener DOC Norway er en unik mulighet for alle – også den regionale bransjen.

- Vestnorsk filmsenter har i sin strategi at filmer produsert her i vest skal ut i verden, og vi skal være med å styrke produsentene slik at de får muligheten til å bygge nettverk både når det gjelder å finne finansiering og visningsarenaer.

Internasjonal satsing

Selv om det norske markedet fortsatt er det viktigste for norsk dokumentarfilm, så er det viktig å tenke internasjonalt.

- For NFI er det også en målsetting at norsk dokumentarfilm skal lykkes internasjonalt. Dette fordi det gir mulighet til å tjene mer penger på produksjonene, som igjen vil styrke dokumentarfilmbransjen som næring, men også fordi det kan stimulere norske filmskapere til å sikre at filmene holder høy filmkunstnerisk kvalitet – noe svært mange norske filmer gjør, sier Løge.

Det er for tidlig å si hva som konkret kommer ut av DOC Norway, men det var flere filmer som vakte stor interesse - og flere kommer til å fortsette samtalene også etter Bergen og BIFF.

Les mer om DOC Norway