Norsk filminstitutt

Den norske barne- og ungdomsserien ZombieLars, sesong 2, vant i kveld den gjeve Gullrosen under en seremoni i London.

ZombieLars_Seriebilde_1920x1080

ZombieLars er produsert av norske Tordenfilm AS for og med NRK Super, etter en idé av Thomas Seeberg Torjussen, utviklet sammen med  Gisle Halvorsen. Atle Knudsen har vært konseptuerende regissør for serien, som er produsert i tre sesonger - alle sendt på NRK. I kveld har altså sesong 2 hentet hjem en prestisjefylt Rose d'Or for beste barne- og ungdomsserie.

- Vi er helt utrolig glade for at ZombieLars vant Rose d’Or! Det er en pris som henger svært høyt, og vi var i sterk konkurranse med andre internasjonale knallserier for barn og unge. Ekstra gledelig fordi flere og flere land nå kjøper inn serien, med Frankrike og Spania som de siste salgene gjort av vår distributør Global Screen, sier produsent Ingunn Sundelin i Tordenfilm.

- Det er utrolig mange å takke for innsatsen med serien, både foran og bak kamera, men vi vil kanskje spesielt framheve NRK Super og vår prosjektredaktør Cathrine Simonsen som utrolig viktige medspillere. Nå krysser vi fingrene for et videre internasjonalt liv også for sesong 3 framover, sier Sundelin.

Europeisk TV-pris


Gullrosen - eller Rose d'Or, er EBUs (den europeiske kringkastingsunion) pris for de beste europeiske TV-produksjonene i året som gikk. Den deles i år ut for 58 gang - for første gang i London i forkant av C21 International Drama Summit. Prisen deles ut i 10 kategorier, samt tre spesialpriser.

Ricky Gervais har på forhånd fått en Gullrose for Performance of the Year for sin rolle i Netflix-serien After Life, som han selv har både manus og regi på.

I hard konkurranse med fem andre barne- og ungdomsprogrammer stakk altså ZombieLars av med den aller gjeveste prisen i sin kategori i kveld.

Dette er ZombieLars:


ZombieLars er en morsom og spennende serie om å være annerledes i et tiltagende konformt samfunn. Lars er elleve år og levende ulevende, som er den politisk korrekte betegnelsen for levende døde, som i sin tid erstattet den nedlatende betegnelsen zombie.

I den fiktive byen Bekkebakken, hvor mangfoldstanken er forkastet og enfoldet dyrkes, møter han en rekke mytiske skapninger fra populærkulturen, og fra folkloren: En ninja, en kvart heks, troll, nisser og byttinger - for å nevne noen. Felles for dem alle er at de er misforstått av populærkulturen og hjemsøkt av fordommer. Sammen finner de stolthet i det som av samfunnet forøvrig anses som avvik, men det å komme ut av skapet er ikke uten risiko og omkostninger.

ZombieLars er en hjertevarm og morsom serie om tilhørighet, vennskap og det å skille seg ut. 

Første sesong av ZombieLars hadde premiere på NRK Super i juni 2017, og seinere er det altså blitt to sesonger til. Serien har fått tilskudd til både produksjon og lansering fra NFI.

Om Gullrosen


Gullrosen har siden 1961 blitt delt ut under Festival Rose d'Or, som frem til 2003 ble arrangert i Montreux i Sveits, seinere i Luzern. De siste årene har prisutdelingen foregått i Berlin.

I år var det to norske nominerte,
nemlig ZombieLars i kategorien barn- og ungdom, og Kevin Vågsnes og Seefoods NRK-serie Parterapi i kategorien komedie.

Gullrosen har de siste årene gått til store internasjonale suksesser som The Crown og Graham Norton Show - blant mange andre. Svenske Sofia Helin, kjent som Saga i Broen og snart som dronning Märtha i den kommende norske dramaserien Atlantic Crossing, har ledet juryen under årets Rose d'Or.

Tidligere vinnere:


I 2017 vant den norske serien Nobel Gullrosen for beste dramaserie. I 1976 vant NRK-programmet Rundkast om kringkasting (The Nor-Way to Broadcasting) med Jon Skolmen og Trond Kirkvaag en Gullrose, og i 2006 fikk TV 2 og produksjonsselskapet Strix Gullrosen i klassen samfunnsbevissthet for realityserien Søppelkongen. Vi har også hentet hjem flere sølv- og bronsjeroser gjennom årenes løp.

Årets store vinner var HBO-serien Chernobyl, med to priser - selve hovedprisen Gullrosen for beste TV-program, og prisen for beste drama.

 • Arna Marie Bersaas
  • Arna Marie Bersaas

  • Lanseringskonsulent utland
  • Telefon: +47 928 13 088
  • E-post: amb[@]nfi.no
 • Gro Rognmo
  • Gro Rognmo

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 918 29 667
  • E-post: gro.rognmo[@]nfi.no