Norsk filminstitutt

Johanna Pyykkös The Manila Lover og Martin A. Walthers Togrøvere er tatt ut til den internasjonale konkurransen ved kortfilmfestivalen i Clermont-Ferrand som foregår 31. januar til 9. februar 2020.

MANILA LOVER still 04

Former Cult Member Hears Music for The First Time av Kristoffer Borgli vises i Lab-konkurransen mens Doah av Farzad Samsami vises i African Perspectives. Kortfilmprosjektet Det uendelege teppet deltar i finansieringsforumet Euro Connection.   

Kortfilmfestivalen i Clermont-Ferrand i Frankrike er den største i verden, og den aller viktigste for kortfilm.

De norske filmene som deltar i festivalen i 2020 har finansiering fra Norsk filminstitutt, Midtnorsk filmsenter, Vestnorsk Filmsenter og Filmkraft Rogaland.

I internasjonal konkurranse

To norske kortfilmer skal vises i internasjonal konkurranse.

The Manila Lover (Johanna Pyykkö) 
På en reise i Filippinene har norske Lars funnet den filippinske kvinnen han ønsker å dele sitt liv med, men det går ikke helt som planlagt. 

The Manila Lover (bildet) hadde premiere under kritikeruken i Cannes i mai 2019. Filmen er produsert av Lotte Sandbu og Nina Barbosa Blad for Barbosa Film.

Togrøvere (Martin A. Walther) 
På midten av nittitallet ble det avdekket stort svinn av varer på nordgående godstog fra Trondheim. Etter lang etterforskning ble søkelyset rettet mot en liten togstasjon på Ranheim, lengst øst i Trondheim. Over en toårsperiode hadde toget blitt utsatt for en rekke skjulte ran. Brus og øl forsvant stadig fra godsvognene. De skyldige viste seg å være svært unge gutter i 11 - 15-årsalderen. Filmen er produsert av Jon Vatne og Håvard Wettland Gossé for Spætt Film.

I Lab-konkurransen 

Former Cult Member Hears Music for The First Time vises i Lab-konkurransen. Dette er en internasjonal konkurranse-seksjon for hybridfilm - filmer som mikser sjangere og form – og for mer eksperimentell film. I filmen møter vi et kult-medlem som har klart å rømme fra fangenskap hos sin egen familie. Hun blir invitert av et magasin å være med på et journalistisk eksperiment: å høre musikk for første gang.

Kristoffer Borglis film får verdenspremiere i Sundance i januar og europeisk premiere i Clermont-Ferrand.

African Perspectives

Doah bor i en liten landsby i Marokko. Alt hun vil, er å spille fotball med de andre barna i landsbyen. Men hun har en sjelden hudsykdom som gir henne et urovekkende utseende. Hun blir utstøtt, og i oppgjøret mot fordommer og hat står hun sammen med moren, som kjemper sin egen kamp for at datteren skal få bli en del av fellesskapet. 

Filmen er produsert av Trude Refsahl for Pandora Film og Farzad Samsami for Gorilla Film. Filmen har internasjonal premiere i Clermont-Ferrand.

Euro Connection 

I år er også en norsk film med i Euro Connection, et europeisk samproduksjonsforum for kortfilm som arrangeres hvert år under Clermont Ferrand Short Film Festival. Dette forumet har som mål å fremme samarbeid mellom europeiske produksjonsselskaper om kortfilmprosjekter.

Om lag 30 land samarbeider med Euro Connection, og hvert av landene kan nominere et prosjekt ved hjelp av en nasjonal jury. En europeisk jury har deretter valgt ut 14 prosjekter som blir presentert for europeiske fond, TV-stasjoner og produsenter i februar 2020.  

Årets norske prosjekt er Det uendelege teppet, en animasjonsfilm i regi av Simone Hooymans med Turid Rogne i Aldeles as som produsent.  Det uendelege teppet er en eksperimentell animasjonsfilm om bier, verdens mulige kollaps og transformasjon, der alt er bundet sammen i en bildevev.

Flere norske filmer har vunnet priser ved festivalen tidligere. Blant dem er Hanne Larsens Ella, som tok juryens spesialpris i 2010 og Anita Killis Sinna mann vant publikumsprisen samme år. Hans Petter Molands De beste går først vant både Grand Prix og ungdomsjuryens Prix de la Jeunesse i 2003.