Norsk filminstitutt

Maria Sødahls spillefilm Håp og Jorunn Myklebust Syversens spillefilm Disco er begge invitert til filmfestivalen i Toronto og Discovery-programmet der.

Håp Maria Sødahl

Nesten ti år etter Maria Sødahls debutfilm Limbo, er hun klar med sin andre spillefilm, Håp. Noe av årsaken til det lange oppholdet er kreftsykdommen som rammet regissøren – og som det finnes selvbiografiske elementer fra i filmen.

Maria Sødahl har både skrevet manus og regissert filmen som handler om hva som skjer med kjærligheten når en kvinne midtveis i livet får tre måneder igjen å leve. Anja lever med samboeren Tomas i en storfamilie med felles barn og stebarn. På lille julaften får hun en uhelbredelig diagnose. Alene med sorgen og redselen, erkjenner Anja nødvendigheten av Tomas sin fulle hjelp og støtte. I løpet av en juleuke kastes paret inn i et lynkurs i gjensidig tillit og felles kamp for å takle en uventet og for tidlig død. Kan de i denne krisen lære å elske hverandre igjen etter et langt samliv?

Håp er produsert av Thomas Robsahm for Motlys, og i de sentrale rollene finner vi Andrea Bræin Hovig og Stellan Skarsgård. Filmen som får verdenspremiere i Toronto kommer på norske kinoer den 22. november.

Glad for å være tilbake etter ufrivillig langt opphold

-Det er stort å få verdenspremiere for Håp i Toronto. Å dele denne personlige historien med et internasjonalt publikum blir spennende, men jeg er først og fremst glad for å stå klar med en ny film etter et ufrivillig langt opphold. Helt ærlig trodde jeg aldri jeg skulle kunne skrive eller stå på et filmsett igjen. Å være skapende. Denne opplevelsen i seg selv er nok den største, sier regissør Maria Sødahl.

-Jeg er stolt av å presentere denne varme og rørende filmen av Maria Sødahl, og gleder meg veldig til å dele den med publikum. Noen ganger gir filmer en dypere innsikt i det å være menneske. Håp er en sånn film, sier produsent Thomas Robsahm.

 

discoNY (2)
Josefine Frida Pettersen i Disco. Foto: Jørgen Nordby, Mer Film

Disco til Toronto– deretter San Sebastian

Med invitasjonen fra Toronto er Disco i ferd med å bli en av høstens store norske festivalfilmer etter at den tidligere i sommer ble invitert til New Directors-programmet på filmfestivalen i San Sebastian, hvor den vises to uker etter verdenspremiere i Toronto.

Disco er Jorunn Myklebust Syversens andre spillefilm, etter Hoggeren (2017). Disco handler om 19 år gamle Mirjam som er stedatteren til den karismatiske pastoren i menigheten Friheten. På overflaten virker alt perfekt. Som regjerende verdensmester i disco freestyle dans, og leder av frikirkens ungdomsgruppe er hun kirkens stolthet. Men under VM kollapser hun på dansegulvet, og nederlaget vekker spørsmål og uro i henne. Hjemme blir hun møtt med at hun må tro mer, tro bedre. Mirjam prøver, men kroppen svikter. I søken etter svar på hvor problemene hennes kommer fra, og i frustrasjon over å ikke bli sett, trekkes hun mot en strengere konservativ menighet. I hemmelighet drar hun på deres sommerleir.

En god følelse med anerkjennelsen

- Det er fantastisk at Disco får sin verdenspremiere ved Toronto filmfestival. Disco er laget med et team av enestående skuespillere og det beste crewet, og det er en skikkelig god følelse at vi får denne anerkjennelsen. Jeg gleder meg til å vise filmen til et internasjonalt publikum, og jeg håper at den kan sette i gang gode samtaler og dialog. Det blir spennende å vise filmen for et nordamerikansk publikum, hvor den kristne evangeliske tradisjonen står enda sterkere enn i Norge, sier regissør og manusforfatter Jorunn Myklebust Syversen.

- Det er en stor ære å bli valgt ut til filmfestivalen i Toronto, som er en av verdens aller viktigste festivaler og en døråpner mot det Nord-amerikanske markedet. Det at Disco nå er valgt ut til to store internasjonale filmfestivaler før norsk kinopremiere er ganske unikt, sier produsent Maria Ekerhovd i Mer Film.

Hovedrollen i Disco spilles av Josefine Frida Pettersen, kjent fra Skam, som spiller mot Nicolai Cleve Broch, Kjærsti Odden Skjeldal, Espen Klouman Høiner og Andrea Bræin Hovig. Manus og regi er ved Jorunn Myklebust Syversen og Disco er produsert av Maria Ekerhovd for Mer Film. Norsk premiere er 4. oktober.

Om filmfestivalen i Toronto og Discovery-programmet

Toronto internasjonale filmfestival er en av verdens største publikumsfestivaler med flere hundre filmer fra mer enn 60 land i sitt program. Programseksjonen Discovery, er en seksjon for nye regissører som Toronto mener er verdt å følge fremover. Det er samme seksjon som i fjor viste debutfilmene til Camilla Strøm Henriksen og Tuva Novotny og tidligere blant annet har vist Izer Alius Amandaprisvinnende film Fluefangeren og Jonas Matzows Skyggenes dal, samt debutfilmene til Joachim Trier og Iram Haq.

Filmfestivalen i Toronto er også en av verdens viktigste arenaer for kjøp og salg av film, og kjøpere, festivalprogrammerere og presse fra hele verden deltar. Festivalen finner i år sted for 44. gang i perioden 5. – 15. september 2018. Filmer har gjerne 2-3 publikumsvisninger i løpet av festivalen, og en visning for presse og industri.