Norsk filminstitutt

Norsk spillbransje seiler i medvind, og flere norske spill har fått stor oppmerksomhet på E3-messen i Los Angeles.

mosaic

Det skjer stadig ting i norsk spillbransje - ikke minst med at det norske spillet My Child Lebensborn vant en BAFTA-pris tidligere i vår.

Nå er E3-messen (Electronic Entertainment Expo), tradisjonelt en av årets viktigste arenaer for annonseringer og PR-fremstøt i internasjonal spillbransje, i gang i Los Angeles. De største nyhetene blir imidlertid kunngjort allerede før messen, enten i form av digre presse-events eller pre-show på internett. At to norske selskaper, med til sammen seks spill, befant seg i sentrum for begivenhetene, er ikke normal kost for norsk bransje.

Krillbite Studios dystopiske Mosaic, som følger en person fanget i et kvelende monotont A4-liv, ble først invitert til live-stream og intervjuer hos bransjeveteran Geoff Keighley, og fikk så vist sin splitter nye trailer live på PC Gaming Show. Traileren viser den desillusjonerte hovedpersonen spille et meningsløst mobilspill ved navn Blip Blop, hvor han trykker på Blip-knappen for å generere Blop-poeng. Den morsomme overraskelsen var at selskapet har lansert mobilspillet for både iPhone og Android – og det er overraskende fengende. Mosaic Blip Blop har vært en diger snakkis under messen i ettertid, og trender for øyeblikket som nummer en på Andreoid Play Store. Dette betyr fantastisk PR for norske Mosaic.

Funcom fulgte opp med community director Natascha Röösli, som presenterte det norske spillet Moons of Madness (Produseres av Rock Pocket Games med tilskudd fra NFI, og gis ut av Funcom), for så og annonsere et splitter nytt Conan-spill ved navn Conan Chop Chop. Spillet ble opprinnelig annonsert på første april, og ble følgelig oppfattet av både presse og publikum som en aprilsspøk. På årets E3-messe kunne imidlertid Funcom avsløre at spillet faktisk hadde vært under utvikling hele tiden, og at spillet så absolutt er på vei.

Videoer:

Krillbites Blip Blop-trailer                  

Funcom på PC Gaming Show       

Økt satsing på spill

NFI har gitt tilskudd til norske spill i mange år, og både fra Kulturdepartementet og NFI er dataspill en uttalt satsing, og Norsk filminstitutt har i år budsjettert med 24,4 millioner kroner til utvikling av spill.

I tillegg gir NFI tilskudd til lansering og internasjonal satsing for norske spill og spillbransje – totalt over 30 millioner kroner for 2019.

I 2018 ga NFI 27 utviklingstilskudd til norske spill, mens hittil i år har vi gitt 19 tilskudd. Samme prosjekt kan få flere utviklingstilskudd.

Her kan du søke på alle tildelinger.

To nye norske spill:

Draugen

  • Fjord noir-eventyr utviklet av norske Red Thread Games.
  • Har mottatt 4.000.000 kroner i samlet utviklingstilskudd fra NFI, og har vært i utvikling over seks år.
  • Ble omtalt som «en monumental bragd for et norsk indiestudio» i norske Pressfire, som trillet en femmer på terningen.
  • Fikk strålende anmeldelse i The Washington Post 
  • Trailer
draugen2
Draugen

Conan Unconquered

  • Strategispill basert på Conan-franchisen, utviklet av norske Funcom.
  • Ikke søkt eller mottatt utviklingstilskudd fra NFI.
  • Blandet kritikk på hjemmebane – norske Gamer.no skrev «Conan Unconquered kan vere både heilt forferdeleg, men og veldig underhaldande.» og ga dem karakteren 5/10.

Les mer: Rekordtilskudd til norske spill

  • Kaja Hench Dyrlie
    • Kaja Hench Dyrlie

    • Seksjonsleder spill og MEDIA Desk
    • Telefon: +47 951 46 912
    • E-post: kaja.hench.dyrlie[@]nfi.no