Norsk filminstitutt

Regissørene Jørn Utkilen og Thomas Seeberg Torjussen er tildelt 200.000 kroner hver i Vekst i prosjekt-stipend fra NFI.

vip-stipendfoto
F.v Jørn Utkilen og Thomas Seeberg Torjussen

Norsk filminstitutt deler ut inntil seks Vekst i prosjekt (VIP) - stipend på 200.000 kroner i året. VIP-stipendet skal gi etablerte regissører og serieskapere mer tid til fordypning og forskning, og rom for eksperimentering med form og innhold, knyttet til et filmprosjekt regissøren ønsker å realisere.

For å søke på dette stipendet må regissøren eller serieskaperen ha hatt regi på en langfilm med ordinær kinopremiere i Norge de siste 3 år, eller ha skapt en dramaserie vist på tv første gang i løpet av de siste 3 år.

VIP-stipendet er en del av Norsk filminstitutts satsing på sterke regi- og fortellerstemmer, og stipendet skal også bidra til å bedre kjønnsbalansen i norsk filmbransje. Det betyr at kvinneandelen skal være minimum 50 prosent for året sett under ett. Vi delte ut to stipend i vår, som gikk til regissørene Anniken Hoel og Thea Hvistendahl. Det betyr at vi i 2020 kan dele ut inntil hele åtte stipender.

12 søkere

- I denne omgang var det bare én kvinnelig søker, og de to sterkeste søkerne var begge menn. Vi fikk inn totalt 12 søknader, fra flere sterke regissører med spennende prosjekter. Men vi ønsker oss en enda tydeligere bevisstgjøring av hva Vekst i prosjektstipendet skal brukes til, og hvordan søkeren tenker å bruke stipendet til å videreutvikle sin egen stemme som regissør/serieskaper.

VIP-stipendet skal stimulere til en personlig fortellerevne, nyskaping og kunstnerisk vågemot, og de søkerne som velges ut må ha et klart mål for hva de vil med stipendet, og en god plan for hvordan de vil videreutvikle seg kunstnerisk i stipendperioden, sier talentrådgiver Hanne Myren i NFI.

Når det er sagt er vi svært glade for å kunne tildele serieskaper Thomas Seeberg Torjussen og regissør Jørn Utkilen hvert sitt stipend til å jobbe videre med nye prosjekter i denne runden:

Om regissørene:

Jørn Utkilen er utdannet ved Edinburgh College of Art og Screen Academy i Skottland, og har laget flere originale og særegne kortfilmer som har gjort det bra både hjemme og på utenlandske filmfestivaler, blant annet Little Red Hoodie, Asylum, My Job og Wind over Lake.

Hans første norskspråklige film var Jord over vind fra 2014 (en del av NFIs Nye veier), og hans første spillefilm, Vann over ild, hadde norsk kinopremiere i 2018. Den var produsert av Ape&Bjørn.

Utkilen får VIP-stipend for å videreutvikle et nytt spillefilmprosjekt, nemlig Osmose - en svart komedie.

- Det er fantastisk å få tildelt dette stipendet fra NFI. Tiden, rommet og roen som medfølger er for meg uvurderlig, sier Utkilen.

 

Thomas Seeberg Torjussen er en erfaren regissør og manusforfatter, nå sist med NRK—Det er suksessen ZombieLars, der han står som serieskaper, hovedforfatter og episoderegissør. Han var også inne som manusforfatter i dramaserien Valkyrien, og regisserte flere episoder i sesong 2 av Kampen for tilværelsen. Seeberg Torjussen skapte også NRK-serien Koselig med peis, der han står som manusforfatter og også selv regisserte flere episoder. I tillegg har han skapt og vært med på en rekke tv-serier og filmprosjekter som Typisk Norsk på NRK, Helt Perfekt for TVNorge og spillefilmene Sønner og Den siste revejakta - blant annet.

På Sønner var han medforfatter sammen med Erik Richter Strand, som også arbeidet med manuset til Valkyrien.

Han er utdannet ved Manuslinja på Den Norske Filmskolen, og ble nominert til en student-Oscar for eksamensfilmen Regjeringen Martin.

Han får VIP-stipendet for å videreutvikle sin egen stemme gjennom spillefilmprosjektet Ølhunden Berit, som også tidligere har fått utviklingstilskudd fra NFI.