På torsdagskveldens prisutdeling under filmfestivalen i Haugesund vant de norske filmene La elva renne, Stesøstra og Han henholdsvis Best Project Award, Scandinavian Debut Award og Eurimages Lab Project Award. 

Him Guro Brusgaard
Prisvinner Guro Brusgaard omgitt av Eurimagesjuryen. Foto: Grethe Nygaard

Best Project Award

Vinneren av Best Projecrt Award ble La elva renne, regissert av Ole Giæver og produsert av Maria Ekerhovd for Mer Film. Filmen handler om den unge samekvinnen Ester som på slutten av 70-tallet flytter til Alta for å jobbe som lærer. Samtidig begynner protestene mot å legge Alta-elva i rør, og Ester blir involvert i disse protestene og blir mer åpen om sin samiske bakgrunn. Få måneder senere er hun blant fire personer som setter opp et telt foran Stortinget og innleder en sultestreik.  
Prisen gis til det beste prosjektet i The Nordic Co-Production Market, og vinneren får delta på «The Producers Network» i Cannes. 

Scandinavian Debut Pitch Award 

Dette er en pris som deles ut til den beste sjuminutters pitchen for et kommende skandinavisk prosjekt. 
Vinneren av Scandinavian Debut Award ble Stesøstra, regissert av Emilie Blickfeldt, og produsert av Ragna Midtgard for Mer Film A/S. 

Om Stesøstra sier juryen at «vinnerprosjektet spiller på et velkjent eventyr, en metaforisk fortelling som tar opp en alvorlig diskusjon om jakten på skjønnhetsidealet. Og skaper en helt ny subgenre innen film; “beauty horror”. Pitcherne var tydelige i sin presentasjon, og klarte å kommunisere deres intensjoner og visjoner med prosjektet.

The Scandinavian Debut Award arrangeres av talentprogrammene FilmLab Norway, Producing People, STHLM Debut, organisasjonene Mediefabrikken, Film i Skåne og Film Capital Stockholm i samarbeid med New Nordic Films. Vinnerprosjektet mottar utvikling- eller produksjonstilskudd på 125.000 kr fra Dagslys. 
Juryen bestod av filmkritiker Kalle Løchen, Programme Manager i EAVE Satu Elu og distributør i Folkets Bio, Rose Mari Strand. 

Eurimages Lab Project Award

Eurimages Lab Award gikk til prosjektet Han, regissert av Guro Brusgaard, medlem av filmkollektivet Alternativet AS. Det karakterbaserte dramaet Him handler om to menn og en gutt i Oslo og er satt i en tid hvor manndom og maskulinitet må gjenoppfinnes. Filmen diskuterer mannsrollen i nåtidens Norge. 

Prisen er på 50 000 euro som går til enten utvikling eller produksjon av prosjektet.  

Juryen mener prosjektet representerer et nåtidig, aktuelt perspektiv og er fortalt på en vittig, men samtidig intelligent og medfølende måte. Man kommer tett på karakterene gjennom et usjenert og tålmodig kameraarbeid, sier juryen i sin begrunnelse. 

Juryen bestod i år av Christin Berg, programdirektør ved Nordisk Film Kino, Ruth Lev Ari, curator of Industry Events hos Haifa Film Festival, Stephen Locke, filmkritiker og konsulent og scout for Scandinavian films, og Kristina Børjeson, svensk representant for Eurimages. 

 • Stine Oppegaard
  • Stine Oppegaard

  • Prosjektleder internasjonale forhold spillefilm
  • Telefon: +47 908 59 638
  • E-post: stine.oppegaard@nfi.no 
 • Jakob Berg
  • Jakob Berg

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Kommunikasjon og innsikt
  • Telefon: +47 971 977 66
  • E-post: jakob.berg@nfi.no