Norsk filminstitutt

Benjamin Rees dokumentar Kunsteren og tyven, om forholdet mellom en kunstmaler og tyven som stjeler hennes hovedverk fordi han synes bildet er vakkert, har i forbindelse med sin internasjonale premiere fått til dels svært gode og mange anmeldelser i amerikanske og britiske medier.

Kunstneren og tyven

Dokumentarfilmen Kunstneren og tyven, med den internasjonale tittelen The Painter and the Thief, begynte sitt internasjonale liv på filmfestivalen i Sundance i januar. Den fikk internasjonal distribusjon gjennom NEON, som nå har bidratt til at filmen har fått et bredt nedslag blant annet i USA. NEON er for øvrig distributør av Oscar-vinneren Parasitt, og enkelte anmeldere mener allerede nå at Kunsteren og Tyven er bør være NEONs nye Oscar-kandidat for dokumentarfilm.

De to viktigste nettsidene som samler filmanmeldelser og rangerer dem, Rotten Tomatoes og Metacritic gir begge Kunsteren og tyven høy score både på antall anmeldelser og positiv omtale. Rotten Tomatoes gir filmen et såkalt sertifisert fersk stempel på 97% som betyr at 97% av anmeldelsene har vært positive. Blant dem er The Guardian som kaller Kunstneren og tyven for årets mest rørende dokumentarfilm. Filmen ligger nå også på forsiden av amerikanske iTunes og lå i Kristi himmelfart-helgen på andreplass der av mest sette dokumentarfilmer i USA.

Blant mediene som har anmeldt dokumentarfilmen så langt er:

The Guardian

Newyorker

La Times

Wall Street Journal

Boston Globe

Variety

Vanity Fair

Indiewire

(Klikk på medienavnene for å lese anmeldelsene)

 

  • Jakob Berg
    • Jakob Berg

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 977 66
    • E-post: jakob.berg[@]nfi.no