Norsk filminstitutt

I oktober vises Edith Carlmars Fjols til fjells på amerikanske TCM (Turner Classic Movies). Filmen vises som del av en serie med filmer av kvinnelige filmskapere. Edith Carlmar figurerer sammen med kjente filmskapere som Agnès Varda, Claire Denis, Kelly Reichardt, Chantal Akerman, Lucrecia Martel, Sofia Coppola og mange, mange flere.

nl0209_fjolstilfje_001
Poppe (Leif Juster) og Ruth Granberg/pikkolo Rudolf (Unni Bernhoft i Fjols til fjells (1957) av Edith Carlmar.

Serien som de har kalt Women Make Film foregår fra september til desember, og Fjols til fjells vises den 27. oktober. Filmene vises kun på amerikansk tv.

Se hele programmet på TCMs nettsider.

Norges første kvinnelige regissør

carlmar, edith_foto schrøder oslo web

Selv om Edith Carlmar bare var aktiv i drøye ti år, utmerker hennes relativt korte regissørkarriere seg i norsk filmhistorie. Hun lagde ti spillefilmer og flere dokumentarer før hun i 1959 «gikk i dekning» som hun selv sa. Carlmar behersket komediesjangeren (Fjols til fjells) så vel som film noir (Døden er et kjærtegn), og drama med samtidstematikk (Ung frue forsvunnet). 

Cinemateket viet en filmserie til Edith Carlmar i 2018 og publiserte i den forbindelse et intervju Kristina Thomsen gjorde med Norges første kvinnelige regissør. Les hele intervjuet på cinemateket.no.

Norsk filminstitutt håndterer rettighetene til Edith Carlmars filmer. Inntektene går til Filmveteranene. 

 • Jan Langlo
  • Jan Langlo

  • Seksjonsleder program Cinematek
  • Cinemateket
  • Telefon: +47 934 84 238
  • E-post: jan.langlo@nfi.no