Norsk filminstitutt

Den norske, kinoaktuelle dokumentaren Kunsteren og tyven vant prisen for beste dokumentarfilm på Nordisk Panorama i Malmø.
I tillegg vant De berørte kortfilmprisen og Fucking adopted vant Best Nordica Voices-prisen. 
 

Kunstneren og tyven

I Benjamin Rees kritikerroste og fengslende dokumentarfilm møter en maler tyven som stjal kunsten hennes - og ender opp med å male ham. Filmen har manus og regi ved Benjamin Ree og er produsert av Ingvil Giske for Medieoperatørene. Kunstneren og tyven hadde kinopremiere i Norge 18. september.

Prestisjefylt pris

Torsdag kveld vant Benjamin Ree altså den prestisjefylte prisen for beste nordiske dokumentarfilm på Nordisk Panorama, i konkurranse med 13 andre svært sterke dokumentarfilmer. Prisen, som er på 11.000 euro, går i utgangspunktet til regissøren.

«Dette er utrolig stas og en stor ære, tusen takk til Nordisk Panorama og hele film-teamet bak Kunstneren og tyven. Jeg velger å dele prispengene med hovedpersonene Barbora og Karl-Bertil. Barbora vil bruke pengene til å betale leie og kjøpe malerutstyr. Og Karl-Bertil vil bruke det for å fullføre de nye studiene. Og kanskje på litt proteinpulver, hehe. Og jeg vil bruke det til å jobbe med nye prosjekter. Så dette betyr mye for oss på så mange måter, sier regissør Benjamin Ree.

«Jeg er stolt over at filmen betyr så mye for så mange i hele verden. Barbora og Bertil våkner opp hver dag til mange meldinger fra ukjente personer om hva filmen har betydd for dem. Noen bruker filmen som motivasjon til å legge seg inn på rehabilitering, etter å ha sett den seks ganger over en helg. Den gir håp og motivasjon for mange, og det er utrolig flott», sier Benjamin Ree.

Juryen

Dokumentarjuryen i Nordisk Panorama har bestått av: Pierre-Alexis Chevit, som er Head of Cannes Docs at Marché du Film (Frankrike) Benjamin Langeland, som er regissør for fjorårets dokumentarvinner En gang Aurora og Madeline Robert som er Head of Industry at Visions du Réel (Sveits)

Om regissør og filmen

Benjamin Ree er utdannet journalist, og har tidligere laget dokumentarer og reportasjer for BBC, Reuters, NRK og VGTV. Hans første langfilm, dokumentaren "Magnus", hadde sin premiere under filmfestivalen i Tribeca, og ble solgt til mer enn 60 land.

Under filmfestivalen i Haugesund vant Kunstneren og tyven Andreasprisen. Under Sundance filmfestival vant Kunstneren og tyven Special Jury Award for Creative Storytelling. Det er første gang en norskregissert dokumentar konkurrerer i Sundance, og filmen mottok strålende kritikker fra et samlet anmelderkorps. Ved lansering i USA i sommer, ble filmen igjen hyllet av kritikerne, og blir av flere betegnet som "The most remarkable film of the year" og figurerer på flere "årets beste filmer"-lister, bl.a hos Variety og BBC. Filmen er solgt til nesten 50 land.

Andre norske vinnere

Beste nordiske kortfilm-prisen gikk altså til De berørt av Rikke Gregersen. Den har fått finansiering av Norsk filminstitutt ved kortfilmkonsulent Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen. Og Best Nordica Voices prisen gikk til Fucking Adopted av Nora Nivedita Tvedt. Denne prisen ble delt med en finsk dokumentarfilm. 

 

 

  • Jakob Berg
    • Jakob Berg

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 977 66
    • E-post: jakob.berg[@]nfi.no