Norsk filminstitutt

Den norske dokumentarfilmen Radiograph of a Family vant i kveld hovedprisen på dokumentarfilmfestivalen IDFA i Amsterdam. Den vant også prisen for best bruk av arkivmateriale.

Radiograph of a Family 1

-Vi var stolte da filmen ble tatt ut til konkurransen, og er selvfølgelig enda stoltere når den vinner! Det er andre gang på fem år at en norsk film vinner denne prisen og det viser virkelig at norsk dokumentarfilm er i verdensklasse, sier Kjersti Mo, direktør ved Norsk filminstitutt.

En iransk familiehistorie

Det norske hovedkonkurransebidraget på International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) i år var altså den norsk-iransk-sveitsiske dokumentarfilmen Radiograph of a Familiy, regissert av Firouzeh Khosrovani. Radiograph of a Family tar med seeren på en personlig reise inn i den sosiale genetikken bak moderne iransk historie og identitet. Regissør Firouzeh Khosrovani vokste opp i en familie som ble dypt splittet av revolusjonen i 1979. Gjennom sin egen familiehistorie viser hun fram det komplekse puslespillet som utgjør moderne iransk identitet. Filmen er produsert for Antipode Films av Bård Kjøge Rønning og Fabien Greenberg.

-Arbeidet med Radiograph of a Family har var i mange år. Vi startet å utvikle filmen sammen med Firouzeh i 2015, og det å kunne ha verdenspremiere på IDFA etter å ha fått en tidlig invitasjon dit var en stor ære, sier produsentene Rønning og Greenberg.
 

En enorm overraskelse

-Det var overveldende og overraskende at vi nå fikk hovedprisen. Vi trodde vi hadde sjansen til å få prisen for beste bruk av arkivmateriale – og det gjorde vi jo også – men å få begge prisene vi var nominert for var en enorm overraskelse, sier produsentene Rønning og Greenberg som i Norge også har hatt en samprodusent i Storyline ,med Janne Hjeltnes som produsent.  

De to prisene som Radiograph of a Family nå får, heter IDFA Award for Best Feature-Length Documentary og  Beeld en Geluid IDFA ReFrame Award for best creative use of archive og er på henholdsvis 20.000 Euro og 5.000 Euro

Med denne prisen får filmen det produsentene kaller «et kjempeboost» som blant annet innebærer kvalifikasjon til Oscar-nominasjon og mye oppmerksomhet som kommer vinnerfilmen fra IDFA til del.

Første mulighet til å få sett filmen i Norge er under den Film fra Sør-festivalen, som åpner i dag, der den skal ha tre nettbaserte visninger.

Om IDFA

IDFA, International Documentary Film Festival Amsterdam, foregår i år mellom 16. november og 6. desember og regnes som verdens viktigste dokumentarfilmfestival. Tidligere norske filmer som har hentet priser fra IDFA er Nowhere to Hide som vant hovedprisen i 2016 og Tvillingsøstrene som vant publikumsprisen i 2013.

  • Jakob Berg
    • Jakob Berg

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 977 66
    • E-post: jakob.berg[@]nfi.no