Norsk filminstitutt

Hot Docs, Nord-Amerikas største dokumentarfestival og bransjemønstring går av stabelen 29. april- 9.mai i Toronto, og flere norske filmer er valgt ut. Blant dem er Aslaug Holm og Sigve Endresens nye film Generasjon Utøya.

Generasjon Utøya

De fire norske filmene Generasjon Utøya (Aslaug Holm og Sigve Endresen), Seyran Ates: Sex, Revolution and Islam (Nefise Özkal Lorentzen), Skolen ved havet (Solveig Melkeraaen) og Help, I’ve Gone Viral (Audun Amundsen) skal alle vises på Hot Docs.

Hot Docs Canadian International Documentary Festival er verdens største festival for dokumentarfilm ved siden av IDFA i Amsterdam, og regnes som en viktig inngangsport til det nord-amerikanske markedet. Vanligvis besøkes festivalen av omtrent 200 000 publikummere og bransjeaktører, men grunnet koronasituasjonen kommer årets festival til å foregå digitalt når den pågår fra 29. april til 9. mai.

 

Om filmene

Generasjon Utøya

Generasjon Utøya er tatt ut til programmet Systems Down som er et program for filmer som fanger opp tidsånden og åpner for systemforandring. Aslaug Holm har tidligere mottatt pris på Hot Docs for beste kinodokumentar for Brødre i 2016.

Generasjon Utøya handler om fire unge kvinner som alle overlevde terrorangrepet på Utøya, og som på hver sin måte har valgt å reise seg og kjempe videre for verdiene de tror på. De ble enten dødelig såret, eller så sine kjærester og venner ble henrettet av terroristen. Flere sliter i dag med posttraumatisk stress og sterk angst, men har valgt å konfrontere frykten og møte hatet med et sterkt engasjement innen politikk og frivillig arbeid. 

Regi er ved Aslaug Holm og Sigve Endresen, produsent er Tore Buvarp for Fenris Film AS, med Motlys som samprodusent.

Seyran Ates: Sex, Revolution and Islam

På 1960-tallet gjennomførte hippiene den seksuelle revolusjon. De fikk verken fatwaer eller livvakter. I 2020 kjemper Seyran Ateş - en tyrkisk-tysk advokat, feminist og en av de første kvinnelige imamer i Europa - for en seksuell revolusjon innen islam. Hun har mottatt to fatwas, tre kuler i nakken, mange drapstrusler og lever under konstant politibeskyttelse. Seyran mener den eneste måten å kjempe mot radikal islam er gjennom islam, og det er derfor det ikke er noen kjønnssegregering eller ekskludering basert på seksuell legning i hennes moské. Dette er historien om Seyrans personlige og ideologiske kamp for en modernisering av islam.

Filmen er regissert av Nefise Özkal Lorentzen og produsert av Jørgen Lorentzen for Integral Film AS. Filmen vises i seksjonen Changing Faces of Europe.

 

Skolen ved havet

Thorvin og Tilde går i første klasse på Strengelvåg skole i Nordland, men nå skal skolen legges ned. Tilde får vondt i magen når hun tenker på nedleggelsen, mens Thorvin lurer på hva som skal skje med lekekjøkkenet? Skolen ved havet skildrer sentraliseringsdebatten sett gjennom barns blikk.

Filmen er regissert av Solveig Melkeraaen og er produsert av Ingvil Giske for Medieoperatørene AS

Help, I’ve Gone Viral

Kortdokumentaren handler om at den norske lydteknikeren Audun Kvitland laget en humoristisk kjærlighetssang til Nasi Padang, hans favoritt indonesiske mat, og la den på Youtube, visste han lite hva som ville skje. Nesten over natten blir han en massiv kjendis i Indonesia. Dette er historien om hvordan det skjedde. En morsom der folk forenes på tvers av kulturer, språk og tradisjoner over mat og musikk.

Filmen er regissert av Audun Amundsen, co-regi; Petter Heggen. Og Produsert av GonzoDocs ved Audun Amundsen . Co-produksjon: Two Islands digital og Ambolt Audio.

Se filmen her.

Norske samproduksjoner

I tillegg til disse fire filmene, vises tre samproduksjoner på Hot Docs. Det er

Life of Ivanna

Norsk samprodusent er Mette Cheng Munthe-Kaas for Ten Thousand Images

Dying to Divorce

Norsk samprodusent er Elisabeth Kleppe for Aldeles AS

Four Seasons In a Day

Norsk samprodusent er Karl Emil Rikardsen for Relation04 Media

 

  • Jakob Berg
    • Jakob Berg

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 977 66
    • E-post: jakob.berg[@]nfi.no