Norsk filminstitutt

For første gang noensinne har en norsk skuespiller vunnet pris i hovedkonkurransen på filmfestivalen i Cannes – verdens viktigste filmfestival.

Renate Reinsve pris Cannes
Renate Reinsve under takketalen fra Cannes. 


- Dette er en stor dag for Renate Reinsve, og vi i Norsk filminstitutt gratulerer henne hjertelig! Endelig har vi fått en pris i hovedkonkurransen i Cannes. Dette er en av de aller største prisene en norsk filmskuespiller kan få, på det som er verdens viktigste filmfestival. Det norske kinopublikummet kan glede seg til å se Renate Reinsve briljere i rollen som Julie i Joachim Triers film Verdens verste menneske når filmen kommer på kino i oktober, sier Kjersti Mo, direktør i Nfi.

Prisen Reinsve mottok er Best Actress/Prix d’interprétation féminine

Om Renate Reinsve 

Renate Reinsve (33) kommer fra Solbergelva og er utdannet skuespiller fra Statens Teaterhøgskole. Hun debuterte som filmskuespiller Oslo 31. august og ble nominert til Amandaprisen for beste kvinnelige birolle i filmen Welcome to Norway.

I intervjuer har Joachim Trier fortalt at han fikk øye på Renate Reinves talent under opptakene til Oslo 31. august og at han og medforfatter Eskil Vogt skrev rollen som Julie i Verdens verste menneske spesielt til Reinsve.

Mottakelsen blant anmeldere internasjonalt har vært svært god, der blant annet The Guardians anmelder Peter Bradshaw kort tid etter filmen proklamerte om Renate Reinsve: «A star is born».

Les om anmeldelsene her

Også norske medier har gitt filmen svært gode anmeldelser, med seksere fra blant annet NRK og Dagsavisen.

 

The Worst Person In The World 01, © Oslo Pictures
Herbert Nordrum og Renate Reinsve

Stående applaus før og etter filmen

Joachim Triers film Verdens verste menneske hadde sin verdenspremiere foran over to tusen mennesker i gallakjoler og smoking i Grand Auditorium Louis Lumière i festivalpalasset under filmfestivalen i Cannes forrige torsdag. Det ble en premiere der Trier og hans medfilmskapere og Renate Reinsve og de andre skuespillerne fra filmen ble møtt med stående applaus før filmen i det hele tatt hadde blitt vist, og intet mindre enn åtte minutters stående applaus etter visningen. Applausen ble avrundet med en improvisert tale fra Joachim Trier der han takket for den varme mottakelsen og fortalte om sin bestefar Erik Løchens film Jakten som ble vist i hovedkonkurransen i Cannes i 1960. Nå har altså barnebarnet ført arven fra sin bestefar videre.

Verdens verste menneske er den tredje filmen Joachim Trier har hatt i program i Cannes, etter Oslo 31. august i 2011 i programmet Un Certain Regard– en film der for øvrig Renate Reinsve debuterte som filmskuespiller - og Louder Than Bombs i hovedkonkurransen i 2015. Trier var i 2018 juryleder for Kritikeruken i Cannes.

Om Verdens verste menneske

Julie er snart 30 år, hun har mange talenter, men få resultater og føler seg mer og mer som en birolle i sitt eget liv. Kjæresten hennes, Aksel – litt eldre, og en suksessfull tegneserieskaper – vil at de skal stifte familie, men Julie holder igjen. En kveld sniker hun seg inn på en fest hvor hun treffer en ung og sjarmerende fyr. Snart har hun forlatt Aksel og kastet seg inn i nok et forhold. Julie kjemper for å holde alle dører åpne, men finner snart ut at noen livsvalg allerede ligger bak henne.
 
Verdens verste menneske er en dramakomedie om kjærlighet i vår tid. Om å ha alle muligheter i livet, men fortsatt føle seg som verdens verste menneske.
 
Manuset er skrevet av Eskil Vogt og Joachim Trier. Eskil Vogt var også i Cannes som regissør, i programmet Un Certain Regard med sin film De Uskyldige.
 
Joachim Triers tredje film i Oslo-trilogien etter Reprise og Oslo 31. august er en melankolsk komedie om kjærlighet i vår tid. I hovedrollene finner vi Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie og Herbert Nordrum. Produsent er Thomas Robsahm for Oslo Pictures. Planlagt norsk premiere er 15. oktober 2021. Norsk distributør er SF Studios. Internasjonal salgsagent er det franske selskapet MK2.

 • Stine Oppegaard
  • Stine Oppegaard

  • Lanseringskonsulent utland
  • Telefon: +47 908 59 638
  • E-post: stine.oppegaard[@]nfi.no 
 • Jakob Berg
  • Jakob Berg

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 971 977 66
  • E-post: jakob.berg[@]nfi.no