Norsk filminstitutt

Joachim Triers spillefilm Verdens verste menneske er valgt ut som Norges Oscar-kandidat i kategorien beste internasjonale film.

– Den reisen filmen har gjort fra hovedkonkurransen i Cannes, med historisk skuespillerpris, festivaldeltakelse og salg til hele verden gjør at komiteen mener vi i år har en unik mulighet til å nå hele veien frem til en Oscar for beste internasjonale film, sier komiteens leder Kjersti Mo.

Se intervju med Joachim Trier og Renate Reinsve

Komiteen har latt seg begeistre av Triers hyllest til filmkunsten i form av en dramakomedie som formidler dypt alvor med lekende letthet og eleganse.

– Stor takk til den norske Oscar-komiteen for den tilliten de har vist oss. Vi er klare for å kjempe for en nominasjon. Hvem vet hvor dette kan ende? Det er jo gøy at Renate Reinsve av mange amerikanske medier også er tipset til Oscar for beste kvinnelig hovedrolle. Vi gleder oss stort, hele gjengen, uttaler filmregissør Joachim Trier.

Melankolsk komedie om kjærlighet i vår tid slår an

Snart 30 år gamle Julie står sentralt i Verdens verste menneske, men ikke så sentralt i sitt eget liv. Kjæresten Aksel er litt eldre, har suksess som tegneserieskaper og er klar for å stifte familie, men Julie er mer nølende. En kveld sniker hun seg inn på en fest hvor hun treffer en ung og sjarmerende fyr. Snart har hun forlatt Aksel og kastet seg inn i nok et forhold. Mens Julie kjemper for å holde alle muligheter åpne, oppdager hun at noen livsvalg allerede ligger bak henne.

Verdens verste menneske er en dramakomedie om kjærlighet i vår tid. Om å ha alle muligheter i livet, men fortsatt føle seg som verdens verste menneske.

02 Verdens Verste Menneske, Oslo Pictures

Om Verdens verste menneske

Joachim Triers tredje film i Oslo-trilogien etter Reprise og Oslo 31. august er en melankolsk komedie om kjærlighet i vår tid. I hovedrollene finner vi Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie og Herbert Nordrum. Filmen er regissert av Joachim Trier og manus er som vanlig skrevet i samarbeid mellom Eskil Vogt og Trier. Produsent er Thomas Robsahm for Oslo Pictures. Internasjonal salgsagent er det franske selskapet MK2.

Verdens verste menneske hadde verdenspremiere i hovedkonkurransen på filmfestivalen i Cannes, og Renate Reinsve kom hjem med Norges første skuespillerpris fra festivalen. Filmen har siden Cannes deltatt på flere anerkjente festivaler som Toronto, Hamptons og New York. Den amerikanske premieren blir i løpet av november/desember 2021.

Filmen hadde norsk premiere 15. oktober, og har gjort det svært godt på kino, med et samlet besøk så langt på 85.000 og 100.000 i Frankrike.

Tre filmer kortlistet

I forrige uke ble listen over aktuelle norske Oscar-kandidater redusert til en kortliste på tre langfilmer: Den største forbrytelsen i regi av Eirik Svensson, Ninjababy i regi av Yngvild Sve Flikke og Verdens verste menneske i regi av Joachim Trier.

På dagens møte i den norske Oscar-komiteen presenterte de tre kortlistede filmenes produsenter og regissører sine planer for en eventuell Oscar-kampanje. Komiteen landet altså på Verdens verste menneske, som har presentert en overbevisende kampanje og har et erfarent apparat klart til å løfte filmen frem til nominasjon. 

Årets komité

Den norske Oscar-komiteen har i år bestått av følgende åtte representanter fra bransjeorganisasjonene, Filmkritikerlaget og Norsk filminstitutt:

 • Leder Kjersti Mo, direktør, Norsk filminstitutt
 • Dramatikerforbundet: Vibeke Idsøe, manusforfatter og regissør
 • Norsk filmforbund: Margrete Vinnem, klipper
 • Norsk filmkritikerlag: Øyvor Dalan Vik, filmkritiker, DN
 • Norske filmregissører: Kaveh Tehrani, regissør
 • Norsk skuespillerforbund: Marika Enstad, skuespiller
 • Produsentforeningen: John M. Jacobsen, produsent
 • Norsk filminstitutt Stine Oppegaard, Lanseringskonsulent utland

Oscar-regelverket

Hvert land kan innstille én film til kategorien Beste internasjonale film. Filmen må være over 40 minutter og ha hatt norsk premiere på kino i perioden 1. oktober 2020 til 31. desember 2021. Den må også være produsert utenfor USA, ha et annet språk enn engelsk som hovedspråk og ellers oppfylle kravene til Academy of Motion Picture Arts and Sciences. 

Oscar-nominasjonene annonseres den 8. februar. Den 94. utgaven av Oscar-gallaen kommer neste gang til å avholdes søndag 27. mars 2022 i Los Angeles.

Tidligere norske Oscarnominasjoner

Tidligere norske langfilmer som har kommet gjennom nåløyet og har blitt nominert er Kon-Tiki (2013), Elling (2001), Søndagsengler (1996), Veiviseren (1987) og Ni Liv (1957). Kongens nei var med på akademiets kortliste i 2016.

 

Kontaktpersoner

 • Jakob Berg
  • Jakob Berg

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 971 977 66
  • E-post: jakob.berg[@]nfi.no
 • Stine Oppegaard
  • Stine Oppegaard

  • Lanseringskonsulent utland
  • Telefon: +47 908 59 638
  • E-post: stine.oppegaard[@]nfi.no