Norsk filminstitutt

Den lenge etterlengtede dokumentarfilmen a-ha The Movie får sin verdenspremiere på filmfestivalen i Tribeca i New York i juni.  Den norskproduserte historien om tre hjemløse løpetalenter, Sisters on Track, vises i Viewpoint-seksjonen.  Og den Oscar-kortlistede kortfilmen Sparkekoret vises i kortfilmprogrammet. 

a-ha documentary picture
a-ha

Den norske dokumentarfilmen har vært ventet på og utsatt fra vinteren 2020 grunnet den pågående pandemien, men nå har produsent og distributør bestemt seg for å vise filmen for publikum.

-Vi er mange som gleder oss over at historien om vår første store musikalske pop-eksportartikkel endelig har blitt dokumentarfilm. At den nå får sin verdenspremiere på den prestisjetunge filmfestivalen Tribeca er vi svært stolte av. Jeg er sikker på at filmen om a-ha vil finne et hengivent publikum over hele verden, på samme måte som musikken deres sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

- Etter å ha bodd et halvt år i New York tidligere og ha fått et ganske nært forhold til byen, er det litt ekstra stas å ha verdenspremiere akkurat her, bare noen kvartaler fra der Paul i a-ha bodde i mange år, sier produsent og med-regissør Thomas Robsahm.

Om a-ha The Movie

Dokumentarfilmen "a-ha The Movie" følger bandet tett over nesten fem år, og forteller historien om hvordan tre unge gutter valgte å følge den umulige drømmen om å bli norske popstjerner - i utlandet. Norge var på den tiden kanskje mest kjent for å sanke null poeng i Melodi Grand Prix. Da "Take On Me" toppet Billboard-hitlista i 1985, gikk drømmen i oppfyllelse. Eller, gjorde den det? Bandet var ikke forberedt på verken hva som fulgte med suksessen, eller på gnisninger mellom de tre. I filmen kommer vi tett på de sterke personlighetene Morten Harket, Magne Furuholmen og Paul Waaktaar-Savoy - Norges største popsuksess gjennom tidene. De er fortsatt enormt populære, 35 år etter gjennombruddet, og "Take On Me" passerte sommeren 2019 én milliard avspillinger på youtube. Dokumentarfilmen har planlagt premiere i Norge 18. juni.

– Tribeca og New York er en strålende arena for verdenspremieren for filmen, 36 år etter at Take On Me toppet de amerikanske hitlistene. Vi gleder oss til å dele filmen om Norges største popkulturelle ikoner med publikum, både i New York og her hjemme, sier produsent Yngve Sæther

- Det er flott at publikum i New York får oppleve a-ha på det store lerretet i juni. A-ha er fortsatt store i USA, alle visningene ved festivalen kommer til å skje både online og utendørs så jeg ser for meg at dette kan bli en fantastisk folkefest, sier Norsk filminstitutts lanseringskonsulent utland for dokumentarfilm, Toril Simonsen.

Tysk samproduksjon
Filmen er en samproduksjon mellom Motlys, Fenris Film og den tyske musikkfilm-produsenten Kinescope. Thomas Robsahm er produsent, manusforfatter og medregissør sammen med Aslaug Holm. Ynge Sæther i Motlys er også produsent.

Thomas Robsahm har tidligere produsert og regissert en lang rekke spille- og dokumentarfilmer, blant annet var han regissør på musikkdokumentaren Punx. Aslaug Holm er en prisbelønnet og anerkjent regissør, filmfotograf og klipper. Hennes forrige film Brødre, der hun filmer og følger sine egne to sønner gjennom åtte år, har deltatt på 65 festivaler. Nå er hun aktuell med dokumentarfilmen Generasjon Utøya. Norsk distributør er Euforia.

First Hand Films distribuerer filmen på kinoer rundt om i verden. Den skal blant annet vises i Tyskland, Sveits, Italia, Belgia, Finland, Israel og Sverige.

Om Tribeca

Tribeca Filmfestival ble startet av Robert de Niro i triangelet nedenfor Canal Street på Manhattan etter terrorangrepene i 2001, og har vokst til å bli en av verdens største filmfestivaler. Tidligere har blant annet Få meg på, for faen og Før snøen faller blitt vist på festivalen. Årets festival foregår 9. – 20. juni. Den vil foregå som en hybrid-festival, det vil si med både fysiske visninger og et nettbasert program.

sisters on track 2
Sisters on Track

Sister on Track i Viewpoint-seksjonen i Tribeca

Sisters on Track er historien om tre hjemløse søstre fra New York som blir løpestjerner og får livet snudd på hodet og nå skal historien vises i deres hjemby i Viewpoint-seksjonen i Tribeca. 

Filmen er regissert av nederlandske Corinne van der Borch og Tone Grøttjord-Glenne, og produsert av Anita Rehoff Larsen og Tone Grøttjord-Glenne for Sant & Usant som en Netflix Original. 

Sant & Usant har jobbet med prosjektet siden 2016, og i filmen får vi også se søstrenes egne mobilopptak.

Om filmen
Tre hjemløse søstre Tai (12), Rainn (11) og Brooke (10), blir oppdaget ved en tilfeldighet av en trener fra Jeuness Track Club for jenter i Brooklyn, New York. Uten noen tidligere idrettserfaring begynner de å trene med klubben, og i løpet av et år vinner alle de tre jentene medaljer ved det nasjonale junior-OL.

Over natten blir de en nasjonal sensasjon og introduseres for en spennende verden av tv-talk shows og kjendiser. En verden veldig langt borte fra bosenteret for hjemløse der de bor sammen med deres mor, Tonia. Sisters on Track er en oppvekst historie om håp, søskenkjærlighet og tilhørighet, da tre unge søstre løper mot alle odds mot en lysere fremtid.

Filmen er støttet med utviklingsmidler fra NFI, Fritt ord og Kreativt Europa. Filmen kommer etter planen på Netflix i løpet av høsten.

Sparkekoret i kortfilm-programmet

sparkekoret

Torfinn Iversens kortfilm Sparkekoret, som tidligere i våres ble kortlistet til en Oscar-nominasjon, skal som eneste norske vises i kortfilmprogrammet i Tribeca. 


Filmen handler om en ti år gammel gutt som ute i et vinterlandskap havner i et dilemma når faren hans kommer i klammeri med en av bygdas flyktninger.  

Om regissør og manusforfatter


Regissør Torfinn Iversen har filmutdannelse fra Nordland Kunst- og Filmfagskole, og har laget flere kortfilmer som er vist på festivaler både i Norge og internasjonalt, blant andre Levis Hest (2011), Tilbake (2012), Unspoken (2014) og Blikkstille (2015). I 2017 debuterte han med sin første spillefilm, Oskars Amerika, som ble vist i Generation-programmet under filmfestivalen i Berlin. Hans forrige kortfilm, Myrhull (2018) ble nominert til Amanda, og har vunnet flere priser.

Produsent Julia Andersen har tidligere produsert kortfilmen Myrhull.

 

 

 • Jakob Berg
  • Jakob Berg

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 971 977 66
  • E-post: jakob.berg[@]nfi.no
 • Toril Simonsen
  • Toril Simonsen

  • Lanseringskonsulent utland dokumentarfilm
  • Telefon: +47 900 38 086
  • E-post: toril.simonsen[@]nfi.no