Norsk filminstitutt

Oscar 2022: De tre spillefilmene Alle hater Johan, Krigsseileren og Syk pike og er kortlistet som årets norske Oscar-kandidater.

Oscar bilde kortliste 2022.jpeg

En av disse tre filmene blir den 26. september utpekt til å representere Norge i konkurransen om Oscar for beste internasjonale film.
 
Dette er tre filmer som den norske Oscarkomiteen mener har særpreg og kan ha en god mulighet til å skille seg ut i konkurransen om en Oscar i kategorien beste internasjonale film, sier Oscar-komiteens leder Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.
 
Etter grundig vurdering av Oscar-akademiets reglement hva gjelder nasjonalitet, språk og produksjon, sto i år totalt 23 langfilmer igjen som mulige kandidater til den norske kortlisten.


Alle hater Johan

Sprengbasen Johan Grande er en einstøing som bor på det lille stedet Titran, ytterst i det forblåste trønderske havgapet. Ei bygd hvor Grande-familien aldri har fått innpass. Familiegården deler han med villhesten Ella og en masse dynamitt. For Johan er glad i Ella og store eksplosjoner, men ikke veldig mye annet. Bortsett fra nabojenta Solvor, da. Hans livs store kjærlighet. Som han ved et uhell kom til å sprenge litt i stykker i ungdomstia. Alle hater Johan er en komedie om Johan Grandes lange og eventyrlige liv, og hans evige kamp for den store kjærligheten.
 
Filmen er regissert av Hallvar Witzø og skrevet av Erlend Loe. I hovedrollene finner vi Pål Sverre Hagen og Ingrid Bolsø Berdal. Den er produsert av Elisabeth Kvithyll for Nordisk Film Production, med Nordisk Film Distribusjon som distributør og TrustNordisk som internasjonal salgsagent. Alle hater Johan hadde norsk premiere 25. mars 2022.

Krigsseileren

I Krigsseileren møter vi sjømannen Alfred, gift med Cecilia og nybakt trebarnsfar fra Bergen. Når andre verdenskrig bryter ut, er han og barndomskameraten Sigbjørn på jobb på et handelsskip midt ute i Atlanterhavet. De blir tvunget til å fortsette å seile i fronten av en krig de ikke har bedt om, i sivil og uten våpen. Hjemme i Bergen strever Cecilia med å klare seg og å ta vare på de tre barna i et okkupert land.
 
Alfred og Sigbjørn kjemper for å overleve i en nedadgående spiral av vold og død, hvor tyske ubåter når som helst kan angripe skipet som er lastet med materiell som er nødvendig for de alliertes krigsinnsats. Krigsseilerne har ett mål: Å overleve – for å komme hjem. 
 
Men hvordan fortsetter man livet og relasjoner når man har vært adskilt i mange dramatiske krigsår? Kan sårene leges og gro?
 
Krigsseileren er skrevet og regissert av Gunnar Vikene. I rollene finner vi skuespillere som Kristoffer Joner, Ine Marie Wilmann, Pål Sverre Hagen og Alexandra Gjerpen. Filmen er produsert av Maria Ekerhovd for Mer Film AS, norsk distributør er Scandinavian Film Distribution ved Ymer Media og internasjonal salgsagent er det tyske selskapet Beta Cinema.
 
Filmen var åpningsfilm på filmfestivalen i Haugesund, har norsk premiere 23. september, og den hadde sin internasjonale premiere på filmfestivalen i Toronto i forrige uke.

Syk pike

Signe nærmer seg tretti og er den minst suksessfulle i sin omgangskrets bestående av unge kreative. Hun føler seg spesielt mislykket da hennes kjæreste plutselig slår gjennom som kunstner, mens hun selv bare jobber på kafé. En ulykke på jobben setter henne på sporet av et potensielt selvrealiseringsprosjekt: En hund har angrepet en kvinne, og Signe har fått blod over hele seg etter å ha hjulpet til. Umiddelbart tror folk at Signe også er et offer. Misforståelsen fører til en stimulerende opplevelse av oppmerksomhet og omtanke, en rolle hun vil leve i på fulltid. Snart skal det vise seg hvor langt Signe er villig til å gå for å gjenskape seg selv.
 
Syk pike er skrevet og regissert av Kristoffer Borgli og produsert av Dyveke Bjørkli Graver og Andrea Berentsen Ottmar for Oslo Pictures. I hovedrollene finner vi Kristine Kujath Thorp og Eirik Sæther. Filmen hadde verdenspremiere i Un Certain Regard-programmet i Cannes i mai og norsk premiere 9. september. Norsk distributør er Scandinavian Film Distribution v/Ymer Media, mens salgsagent er det franske selskapet Memento International.

Komiteens arbeid

Den norske Oscar-komiteen, bestående av åtte representanter fra bransjeorganisasjonene, Filmkritikerlaget og Norsk filminstitutt, avgjør hvilken film som innstilles til Oscar-akademiet i kategorien Beste internasjonale film. Komiteen kommer først frem til en kortliste på tre filmer. Deretter får produsentene og regissørene for de tre filmene presentere sine planer for en eventuell Oscar-kampanje for komiteen. Komiteen avgjør deretter hvilken av de tre filmene som skal representere Norge.  Denne avgjørelsen blir offentliggjort mandag den 26. september 2022.

Årets komité

Leder Kjersti Mo, direktør, Norsk filminstitutt
Dramatikerforbundet: Thomas Seeberg Torjussen, manusforfatter og regissør
Norsk filmforbund: Benjamin Mosli, filmfotograf  
Norsk filmkritikerlag: Øyvor Dalan Vik, filmkritiker, DN
Norske filmregissører: Charlotte Blom, regissør
Norsk skuespillerforbund: Jan Erik Madsen, skuespiller
Produsentforeningen: Silje Hopland Eik, produsent
Norsk filminstitutt: Stine Oppegaard, utlandsansvarlig spillefilm

 • Stine Oppegaard
  • Stine Oppegaard

  • Lanseringskonsulent utland
  • Telefon: +47 908 59 638
  • E-post: stine.oppegaard[@]nfi.no 
 • Jakob Berg
  • Jakob Berg

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 971 977 66
  • E-post: jakob.berg[@]nfi.no