Norsk filminstitutt

Filmskaper Ingvild Søderlind skal regissere spillefilmen Drapet på Benjamin Hermansen, som nå har fått 15.700.000 kroner i produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt.

ingvild søderlind bw foto .jpg
Filmskaper Ingvild Søderlind. Foto: Selma Greenberg-Søderlind

I vedtaksmøte denne uka har Norsk filminstitutt (NFI) tildelt spillefilmen Drapet på Benjamin Hermansen 15.700.000 kroner i produksjonstilskudd etter kunstnerisk vurdering. Med rettsaken mot drapsmannen Joe Erling Jahr (19) som ramme, forteller filmen historien om det rasistisk motiverte drapet på Benjamin Hermansen (15) på Holmlia i 2001, med tilbakeblikk på livet til både drapsmann og offer.

Drapet på Benjamin Hermansen produseres av Nordisk Film Production AS, med Thomas Robsahm som produsent. Filmen har et totalbudsjett på 37.000.000 kroner.

Regissør er Ingvild Søderlind. Hun spillefilmdebuterte med Alle utlendinger har lukka gardiner (2019), og har de siste årene regissert filmene Battle: Freestyle (2020) og Royalteen: Prinsesse Margrethe (2021) for Netflix, samt flere kortfilmer. På årets Nordisk Panorama-festival i Malmø fikk hun prisen Young Nordic Award for kortfilmen Brouillarta. Ingvild Søderlind har vist et blikk for klasse og status gjennom filmene sine, som ofte har barn og unge i hovedrollene. Manus er ved Ingvild Søderlind og Helena Johanne Nielsen, som har vært forfatter på flere dramaserier, bl.a Lilyhammer, Furia og Wisting.

– Et viktig filmprosjekt 

– Drapet på Benjamin Hermansen er et viktig og utfordrende filmprosjekt med høye kunstneriske ambisjoner. Filmskaperne har laget en dyptloddende og gjennomarbeidet originalfortelling om drapet som rystet Norge, og forandret landet vårt for alltid. Produksjonssøknaden er svært sterk, med et solid team som er klare til å løfte historien frem, sier filmkonsulent Cecilie Aspenes i Norsk filminstitutt.

– Ingvild Søderlind er en filmskaper med et oppriktig engasjement, og med helt vesentlig fortellerperspektiv til denne historien. Manusforfatter Helena Nielsen og regissør Ingvild Søderlind har sammen skrevet et usedvanlig godt, spennende og gripende manus, sier filmkonsulent Cecilie Aspenes.

Produsent Thomas Robsahm fikk Aamot-prisen i 2021 for fremragende innsats i norsk filmproduksjon. Han har regissert og produsert spillefilmer og dokumentarer gjennom 35 år, og som produsent har han de siste årene stått bak store norske filmer som Verdens verste menneske (2021) og Håp (2019).  
– Drapet på Benjamin Hermansen er et svært viktig filmprosjekt. Og temaet er dessverre like aktuelt i dag som for 20 år siden, sier produsent Thomas Robsahm.

– For mange av oss er drapet på Benjamin Hermansen noe vi aldri vil glemme. Men det er samtidig en historisk hendelse som trenger å bli fortalt for nye generasjoner gjennom en spillefilm. Og ingen er bedre egnet til å gjøre dette enn Ingvild Søderlind, som har vokst opp på Holmlia, kjenner historien og miljøet, og har jobbet med dette prosjektet i flere år, sier produsent Thomas Robsahm. 

– Vi er i dialog med familien til Benjamin, som har lest manuset, sier Thomas Robsahm.
 

  • Bernt Erik Pedersen
    • Bernt Erik Pedersen

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 79 456
    • E-post: bernt.pedersen[@]nfi.no