Norsk filminstitutt

Flyktninger, kulturkollisjoner, sommeroppgjør på gården og truende klovner: Åtte norske kortfilmer har fått produksjonstilskudd etter konsulentvurdering. – Dette lover godt for norsk kortfilm, sier seksjonsleder Silje Riise Næss. 

sharukh.jpg
Filmskaper Shahrukh Kavousi. Foto: Close Up Film

– For de som ikke har merket det allerede: Norsk kortfilm er inne i en gullalder, understreker Silje Riise Næss, seksjonsleder for kunstnerisk vurdering. 

– Norske kortfilmskapere har det siste året markert seg i Venezia og Cannes, og med Oscar-nominasjon. Vårens kortfilmtilskudd lover godt for fremtidig festivalrepresentasjon. Her er det både relevant tematikk, yngre og erfarne stemmer, og stor sjangerbredde. Her blir det både animasjon og live action, mørk latter og alvorlig ettertanke, sier Silje Riise Næss.

Gjennom første halvår 2023 har åtte kortfilmer fått produksjonstilskudd på inntil 800.000 kroner fra NFI, tilsammen 4.674.439 kroner i tildelinger.

Produksjonstilskudd på inntil 800.000 kroner kan vedtas på avdelingsnivå i NFI etter anbefaling fra konsulent. Tilskudd over 800.000 gjøres i vedtaksmøte.

Her er de åtte kortfilmene:   

England 
800.000 kroner 
Filmen handler om en nattevakt på et mottak for psykisk ustabile asylsøkere. En 19-årig beboer har fått avslag på opphold i Norge, og drømmer om å flykte videre til et bedre liv i et annet land. Produsent, regissør og manusforfatter er Shahrukh Kavousi/Close-Up Film A/S. Kavousi har tidligere har laget kortfilmene Shortcut (2012) og Kanada (2009), og dokumentaren Tvillingfrisørene fra Bagdad (2004). Han har film- og fotografiutdanning fra Kunstakademiet i Bergen og Nordland kunst- og filmskole. Kavousi spilte også en av hovedrollene i filmen Det norske hus (2017). England ble tildelt 100.000 i utviklingstilskudd fra NFI i 2021. 

African Family Dinner
660.000 kroner 
En satirisk fortelling om kulturmøter og gode intensjoner. En blond norsk jente i tjueårene skal møte familien til sin afrikanske kjæreste for første gang. Resultatet blir den kleineste middagen i historien. Produsent er Gaya Christopher Ramana og Geir Bergersen ved Skagerak Film AS. Regi Ibrahim Mursal, manus Tani Dibasey. Ibrahim Mursal har tidligere laget bl.a kortdokumentaren Kunsten å være syndig (2017).

I Walked Alone
655.000 kroner 
Kortdrama om hvordan kjærligheten kan hjelpe en person som faller, reiser seg og overlever mot alle odds, for å finne et nytt liv som flyktning. Produsent Valia Phyllis Zwart/Honning Film AS, manus og regi Shokat Harjo og Simon Mathew Valentine. Harjo har tidligere laget kortfilmen Edderkoppen (2021) og har bakgrunn som skuespiller. Valentine har regissert flere kortfilmer, bl.a Tistlebu (2022), og en rekke musikkvideoer. Han hadde også foto på Harjos kortfilm Edderkoppen.

foto. dukkefigur av en ung kvinne går nedover en  gate med et flygende snakkende kroppsorgan ved siden av seg
Concept art fra Ovary Acting. Foto: Svein Erik Okstad/Klipp og Lim AS

Ovary Acting
650.000 kroner 
Animasjonsfilm om babyer og barnepress, og en livmor som lever sitt eget liv. Produsent Kjersti Greger/Klipp og Lim AS, regi Ida Melum, manus Laura Jane Tunbridge. Ida Melum er utdannet i animasjon fra National Film & Television School UK, og hadde regi og animasjon på den BAFTA-nominerte kortfilmen Night of the Living Dread (2021). Ovary Acting fikk tildelt 174.000 kroner i utviklingstilskudd fra NFI i 2022.

Skjønnheten skal frelse verden
600.000 kroner
En snill rapper og poet opptrer på 50-årsfesten til en nyrik og selvgod investor, som blir provosert over rapperens positivitet og ektefølte kunsteriske uttrykk. Forfatter og artist Fredrik Høyer spiller hovedrollen som rapperen. Regi og manus Andres Heger-Bratterud, produsent Alexander Balchen/Både Og AS. Bratterud er utdannet ved London Film School og har bl.a regissert kortfilmene Courted (2017) og The Door To (2015) og The Day I Woke Up (2009). 

foto. tre personer i halvfigur med eldre mann til venstre og ung kvinne i midten med mann til høyre
Skuespiller Erik Hivju, skuespiller og manusforfatter Jeanne Bøe og regissør Gard B. Eidsvold lager kortfilmen Okseblod. Foto: Skagerak Film

Okseblod
600.000 kroner
Den gamle bonden Oscar er sliten etter å ha drevet gården hele livet. Datteren kommer hjem fra Oslo på langt sommerbesøk. Det starter som det pleier, men ingenting blir som før, og det blir sommeren for de store oppgjørene. Regien er ved Gard B. Eidsvold, Jeanne Bøe har skrevet manus og spiller hovedrollen. Produsent er Skagerak Film AS ved Geir Bergersen. Dette er Gard B. Eidsvolds debut som filmregissør. 

Klovner
409.349 kroner 
En mørk komedie der en taxisjåfør blir praiet av tre klovner og bedt om å kjøre til Tryllekunstnernes hus. På veien innser sjåføren at klovnene er på vei for å utføre et attentat. Han må ta valget om å late som ingenting eller stoppe dem. Produsent, regi og manus Jon Tengs Engebretsen/Super 16 AS. Jon Tengs Engebretsen har tidligere regissert kortfilmene Hodestups (2022), Norsk vanlig hvit (2021) og Frokost! (2019).  

En snarvei til stranden
300.000 kroner 
En mor-datter-relasjon går mot slutten når moren en dag forteller at hun ikke lenger ønsker at de skal ha kontakt. Produsent og regissør er Odd Einar Ingebretsen, manus Per Schreiner. Ingebretsen har tidligere laget kortfilmene Siste samtale 2017 og En eller to løgner (2018) med manus Per Schreiner som står bak manus på en rekke anerkjente filmer som Den brysomme mannen.

I vedtaksmøter tidligere i år er tre kortfilmer tildelt produksjonstilskudd på over 800.000 kroner:
Morgenfugl og Murmeldyr - Rydderacet, animasjon, 1.505.037 kroner.
Animalia, science fiction, 1.200.000 kroner. 
Røyskatt, drama, 823.000 kroner. 

 

  • Bernt Erik Pedersen
    • Bernt Erik Pedersen

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 79 456
    • E-post: bernt.pedersen[@]nfi.no