Norsk filminstitutt

Statssekretær Even Aleksander Hagen (Ap) åpnet den filmpolitiske konferansen i Haugesund mandag. 

foto. mann med dress står på en talerstol foran en storskjerm med påskriften Åpningstale ved statssekretær Even Aleksander Hagen
Statssekretær Even Aleksander Hagen (Ap) holdt åpningstalen på Filmpolitisk konferanse i Haugesund, 2023.

Samhold er tema for årets filmpolitiske konferanse under filmfestivalen i Haugesund. 

I åpningstalen understreket ny statssekretær i Kultur- og likestillingsdepartementet Even Aleksander Hagen (Ap)  betydningen av et godt kinotilbud over hele landet. Han fortalte at regjeringen nå arbeider med en egen kino- og filmformidlingsstrategi. 

– Kinoene og bygdekinoen tilgjengeliggjør film gjennom en landsomfattende infrastruktur og utgjør den største inntektskilden for norsk film. Vi i regjeringen vil sikre en desentralisert kinostruktur, og derfor skal vi se nærmere på hvordan det offentlige kan legge til rette for et godt mangfold av kino- og filmtilbud i hele landet, sa Hagen i sin åpningstale. 

På konferansen deltok Hagen også i en panelsamtale om bransjens forventninger til den kommende kino- og filmformidlingstrategien. Kultur- og likestillingsdepartementet har som mål å legge fram kino- og formidlingsstrategien i løpet av første kvartal 2024, understreket Hagen.  

– Jeg er fersk i stolen som statssekretær. Jeg er her for å lytte og få innspill, så vi i felleskap kan finne gode løsninger, sa Hagen, som tiltrådte som statssekretær for statsråd Lubna Jaffery i slutten av juni.

Norsk filminstitutt bidrar i arbeidet med kino- og formidlingsstrategi som faglig rådgiver for departementet. 

Fire personer sitter på en scene, en mann til venstre og tre kvinner foran en storskjerm med logoen til filmfestivalen i Haugesund
Bransjesamtalen om samfunnsaktuell film på kino, under Filmpolitisk konferanse 2023. Foto: NFI

Samfunnsaktuelle filmer som event på kino, var temaet for bransjesamtalen under konferansen. Her deltok filmskaper Aslaug Holm, Mari Lundefaret Steinsrud fra Nordisk Film Kino, og Anne Marte Nygaard fra Arthaus. Moderator var Espen Lundberg Pedersen fra Film & Kino.

Maddy Probst fra Filmhub South West snakket om britiske kinoers arbeid med inkluderende filmopplevelser. 

På programmet for konferansen var også temaet filmskaping og ansvarlighet i klimakrisen. Her fortalte filmskaperne Franciska Eliassen, nylig Amanda-belønt for sin regidebut Den siste våren, og Laurens Pérol som er i Haugesund med filmen Å øve, om sine erfaringer. 

 

LES MER OM HAUGESUND HER: 

Filminstituttet på filmfestivalen
Her er de norske filmene på New Nordic Films
Her er årets Amanda-vinnere
 

  • Bernt Erik Pedersen
    • Bernt Erik Pedersen

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 79 456
    • E-post: bernt.pedersen[@]nfi.no