Norsk filminstitutt

Eirik Tveitens prisbelønte kortfilm Nattrikken er nominert til en Oscar i kategorien beste kortfilm. Det er første gang dette skjer med en norsk live action kortfilm.

Bilde av hovedkarakteren Edda som står i snøen og fryser mens hun venter på trikken.
Nattrikken. Foto: Cylinder Production AS

-Dette er helt fantastisk for norsk kortfilm og for norsk filmmiljø generelt. Vi har hatt veldig tro på Nattrikken, spesielt etter kortfilmprisen den mottok på filmfestivalen i Tribeca og etter at magasinet The New Yorker valgte den ut som en film å presentere for strømming, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

Kvalifisert etter Tribeca-pris

Nattrikken har mottatt produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt gjennom daværende kortfilmkonsulent Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen og har fått lanseringstilskudd til sin Oscar-kampanje. Den ble Oscar-kvalifisert etter kortfilmprisen i Tribeca og er altså den første ordinært produserte kortfilmen som er Oscar-nominert. Den norske studentkortfilmen Tuba Atlantic var nominert i 2012. 

Nattrikken handler om Ebba, spilt av Sigrid Husjord, en beruset kvinne som ufrivillig ender opp som trikkefører. Med politiet og trikkens egentlige fører i hælene må hun hanskes med truende og voldelige passasjerer. Filmen tar for seg temaer som utenforskap, fordommer og sårbare sider av kjønnsidentitet. Filmen fikk Filmkritikerprisen i Grimstad i 2020.

Sist en norsk kortfilm fikk Oscar var i 2007, da Torill Kove fikk Oscar for beste animerte kortfilm for Den danske dikteren.

Selv prisutdelingen der Nattrikken kan motta en Oscar, foregår i Los Angeles den 12. mars.

Nattrikken_2.jpg

Om Nattrikken

Manus og regi på kortfilmen er ved Eirik Tveiten, foto: Vegard Landsverk,  klipp: Geir Fjermestad Rolandsen, lyd: Liana Degtiar,  musikk: Morten Rognskog og produsenter er Heidi Arnesen og Gaute Lid Larssen  for Cylinder Productions AS.

Filmen kan ses på aftenposten.no
 

Spesialaffekt-nominasjon til norsk selskap

Og Black Panther: Wakanda Forever er nominert i VFX-kategorien. Til det har norske Storm Studios levert deler av arbeidet, og filmen har mottatt refusjon over insentivordningen.