Norsk filminstitutt

Under filmfestivalen i Berlin i februar, ble den norske animerte barnefilmen Helt supers gallapremiere avlyst i siste øyeblikk. Bakgrunnen var en henvendelse fra organisasjonen ARTEF til filmfestivalen like før premieren, med rasisme-anklager mot filmen. 

Illustrasjon. Hovedpersonen i Helt super med løven i bakgrunnen
Fra animasjonsfilmen "Helt super". Foto Qvisten

Nå har Norsk filminstitutt skrevet et brev til organisasjonen ARTEF. I brevet ber NFI om avklaring på hvilket mandat ARTEF har til å gripe inn i programmering og oppsatte visninger på festivaler. NFI har hittil oppfattet ARTEF som en organisasjon for rådgivning og kompetanseheving på mangfold i filmfeltet.  

I brevet utdyper NFI sitt syn på henvendelsene fra ARTEF som førte til at den planlagte gallapremieren på «Helt super» ble avlyst på kort varsel. Saken vakte oppsikt i internasjonale og norske medier.  

Sendt til europeiske bransjeorganisasjoner

«Norsk filminstitutt er dypt bekymret for konsekvensene denne hendelsen kan ha for filmskaperes kunstneriske frihet og internasjonale festivalers redaksjonelle frihet og uavhengighet» heter det i brevet, som er undertegnet Kjersti Mo, direktør for Norsk filminstitutt, og Dag Asbjørnsen, seksjonsleder for internasjonale relasjoner.  

Brevet er sendt til ARTEF med kopi til Berlin-festivalen og 24 europeiske bransjeorganisasjoner, blant annet European Film Academy, European Film Market, European Film Promotion og European Producer`s Club.   

Her er brevet

Styret for European Film Academy (EFA) har behandlet brevet fra NFI. I et svarbrev til NFI opplyser EFA at direktør Matthijs Wouter Knol trekker seg fra sine posisjoner i ARTEF, der han har vært en av tre direktører, og sittet i ARTEFs styringsgruppe. 

 

  • Jakob Berg
    • Jakob Berg

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 977 66
    • E-post: jakob.berg[@]nfi.no