Norsk filminstitutt

– Hun har bidratt til å løfte norsk animasjonsfilm i en tid hvor feltet kanskje står sterkere enn noen gang, mener juryen om regissør og animatør Kajsa Næss, mottaker av årets Edith Carlmar-pris.  

EC-prisen-03250_EirikHaldberg.jpg

Kosmorama-festivalen i Trondheim pågår denne uken, og under et bransjearrangement tirsdag ble årets Edith Carlmar-pris tildelt Mikrofilms Kajsa Næss. 

Carlmar-prisen er en nasjonal filmpris, innstiftet av Norsk filminstitutt i 2003 for å hedre regissør og skuespiller Edith Carlmar (1911-2003), en pionér i norsk filmhistorie. 

Prisen ble delt ut første gang i 2010 og har siden 2018 blitt delt ut under Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival. Den skal gå til en profesjonell filmkvinne som har vist integritet, uredd evne til nytenking og vilje til å bryte grenser i sitt arbeid. 

Kajsa Næss startet animasjonsselskapet Mikrofilm i 1996 sammen med Lise Fearnley og Liv Berit Helland. Næss har regissert flere kortfilmer, og hadde i 2022 regien på den animerte langfilmen Titina, som fikk svært god mottagelse blant kritikere og publikum.

– Med Titina har hun laget en storslått, poetisk og visuelt vakker film, mente Carlmar-juryen.

Titina har mottatt utviklingstilskudd og produksjonstilskudd fra NFI på tilsammen 13.3 millioner kroner. 

 

Foto. Leiv Igor Devold står på scenen med blomster og leser opp takketale
Leiv Igor Devold mottar NTNUs filmpris under Kosmorama-festivalen for Norwegian Dream. Foto: Eirik Haldberg

Første heltrønderske spillefilm

Kosmorama-festivalens åpningsfilm var Leiv Igor Devolds Norwegian Dream, den første norske spillefilmen produsert med heltrøndersk selskap, Spætt film.

Regissør Leiv Igor Devold er førsteamanuensis ved ved institutt for kunst- og medievitenskap på NTNU, og ble tirsdag tildelt årets filmpris fra NTNU.

I juryens begrunnelse heter det bl.a om Norwegian Dream: «Dette er en avgjørende milepæl i trøndersk filmproduksjon, som vil ha store, positive ringvirkninger for miljøet».

Norwegian Dream handler om skeiv kjærlighet blant polske arbeidsinnvandrere i Norge, og har allerede skapt engasjement og reaksjoner. Filmen har kinopremiere landet over 17. mars, og vises på Kosmorama gjennom helgen. Norwegian Dream har mottatt utviklingstilskudd på 150.000 kr, lanseringstilskudd på 650.000 kr og etterhåndstilskudd på inntil 512.263 kr fra NFI. 

NFI støtter Kosmorama 2023 med 1.700.000 kr gjennom tilskuddsordningen til drift av filmfestivaler.  Festivalen er et viktig samlingspunkt for bransjen i Midtnorge. Kosmorama arrangeres i år for 19. gang, og viser 85 filmer i løpet fram til søndag. 

  • Bernt Erik Pedersen
    • Bernt Erik Pedersen

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 79 456
    • E-post: bernt.pedersen[@]nfi.no