Norsk filminstitutt

Den norsk-produserte dokumentarfilmen Al Haya Helwa – Life is Beautiful av den palestinske, Tromsø-baserte regissøren Mohamed Jabaly vant torsdag kveld prisen for beste regi under IDFA i Amsterdan, verdens største og viktigste dokumentarfilmfestival.  

Regissør Mohamed Jabaly i forgrunnen foran gruppe med glade mennesker med forskjellige flagg.
Bilde fra Life is Beautiful. Regissør Mohamed Jabaly i forgrunnen. Foto: Stray Dogs

Det er første gang en norsk film mottar denne prisen, som er av de mest høythengende prisene en dokumentarfilm kan få. Sammen med prisen følger 5.000 Euro.  

-Et tidsaktuelt filmuttrykk

Juryen, bestående av den rumenske produsenten Ada Solomon, kunstnerisk leder for Visions du Réel Emilie Bujès, kunstnerisk leder for Annecy Cinema Italien Francesco Giai Via, tidligere direktør for Sundance Film Festival Tabitha Jackson og den kinesiske produsenten og regissøren Xiaoshuai Wang, beskrev filmen som "et tidsaktuelt filmuttrykk for det universelle behovet for å bli anerkjent i vår fulle menneskelighet. En overbevisende fordømmelse av de byråkratiske og politiske strukturer som nekter dette. En regissørtone som - en nesten umulig oppgave - klarer å finne håp og humor midt i uutholdelig smerte. En sterk oppfordring til frihet, frihet til bevegelse, frihet til muligheter og friheten til å forfølge våre drømmer."

Mohamed Jabaly står ved en talerstol på IDFA med en pris i høyre hånd.
Regissør og prismottaker Mohamed Jabaly under IDFA. Foto IDFA

Utestengt fra Gaza i 2014

Den helaftens dokumentarfilmen følger regissøren Mohamed Jabaly fra han som dokumentarfilmregissør i 2014 er på besøk på filmfestivalen i Tromsø da grensene til Gaza stenger. Mohamed kan da ikke vende hjem fra det arktiske vinter-Norge. Han vet ikke at det skal ta syv år før han kan treffe familien sin igjen.

Folk på rekke foran kinolerret. En mann i midten med høyre arm hevet som kamp-symbol.
Bilde fra premieren på Life is Beautiful på IDFA. Regissør Jabaly i midten, produsent Stine Skaret til høyre. Foto: Elisabeth Aalmo

Uro i forkant

I forkant av mandagens (13.11) verdenspremiere hadde det vært uro på festivalen fordi det Palestinske filminstituttet (PFI) på søndag avlyste sin deltakelse på IDFA market og oppfordret palestinske filmskapere til å trekke sine filmer og deltakelse på festivalen. Denne oppfordringen kom på bakgrunn av festivalen hadde beklaget et kontroversielt slagord som ble vist frem under en spontan markering mot kampene i Gaza ved festivalåpningen tidligere i uka. PFI mente at festivalen med denne beklagelsen urettmessig kriminaliserte palestinske stemmer og fortellinger.

Siden åpningen har IDFA og PFI kommet med flere uttalelser, og PFI sier nå at de ikke ønsker noen generell boikott av festivalen eller tilbaketrekking av filmer, men heller at festivalen brukes som en plattform til å rette søkelyset mot krisen i Gaza. 

Premiere i Tromsø

Life is Beautiful får sin norske premiere på Tromsø International Film Festival i januar og i resten av landet sannsynligvis i løpet av våren.

Filmen er regissert og filmet av Mohamed Jabaly og produsert av KriStine Ann Skaret og Sarah Winge-Sørensen i Stray Dogs, med Jabaly Films og Al Jazeera som samprodusenter. Life is Beautiful er klippet av Erland Edenhold, med lyd fra Anna Nilsson og musikk av Gaute Barlindhaug. Internasjonal salgsagent er First Hand Films.

 • Elisabeth Aalmo
  • Elisabeth Aalmo

  • Lanseringskonsulent utland
  • Telefon: +47 932 66 554
  • E-post: elisabeth.aalmo[@]nfi.no
 • Jakob Berg
  • Jakob Berg

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 971 977 66
  • E-post: jakob.berg[@]nfi.no