Norsk filminstitutt

Dokumentarfilmen Ukjent landskap fikk prisen World Cinema Grand Jury Prize: Documentary, mens dokumentarfilmen Ibelin mottok priser for henholdsvis beste regi og publikumsprisen i samme seksjon. Spillefilmen Håndtering av udøde fikk pris for beste originale filmmusikk i World Cinema Dramatic Competition.  Dette gjør årets prisutdeling til den beste for norsk film på en stor festival noensinne. 

En mann og to kvinner smiler foran lerret med priser i hendene
Glade prisvinnere fra dokumentarfilmene Ibelin og Ukjent landskap. Regissør Bjenjamin Ree til venstre, så Ukjent landskap-produsent Mari Bakke Riise og regissør Silje Evensmo Jacobsen til høyre. Foto: Sundance Film Festival

Prisene ble delt ut i Park City i Utah i en seremoni fredag kveld, norsk tid, med de norske prisvinnerne til stede i salen.  

- Det er helt vilt, vi er så takknemlige og stolte! At en nær og personlig film får denne anerkjennelsen betyr alt, sier Ukjent landskap-regissør Silje Evensmo Jacobsen. 

 -Dette var helt fantastisk! Vi vil gjerne dedisere denne prisen til Mats «Ibelin» Steen. Den skal stå sammen med bildet av ham hjemme hos foreldrene Robert og Trude. Vi håper filmen skal nå så mange som mulig, og skape diskusjoner og inspirasjon over hele verden. En slik pris hjelper filmens fremtidige liv og øker sannsynligheten for at den blir sett av flere. Det er vi utrolig takknemlig og glade for, sier Benjamin Ree, regissør av Ibelin. 

Gullalder for norsk dokumentarfilm

-Vi har sagt det før og vi sier det igjen: norsk dokumentarfilm er inne i en gullalder. Kvaliteten er i verdensklasse, og at både Ukjent landskap og Ibelin får priser på Sundance er beviset på det. Ikke bare har de klart å komme gjennom det svært smale nåløyet det er å bli invitert til festivalen – de tar også med seg tre priser hjem til Norge! Vi er utrolig stolte av teamene bak filmene og regissørene Benjamin Ree og Silje Evensmo Jakobsen, og til komponist Peter Raeburn for sitt arbeid med musikken Håndtering av Udøde, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt. 

Ukjent landskap  

Dokumentarfilmen Ukjent landskap av regissør Silje Evensmo Jacobsen foregår på en liten gård omgitt av granskog der det bor en familie som har tatt et utradisjonelt valg – Maria og Nik og deres fire barn dyrker sin egen mat, har hjemmeundervisning og samsover. De vil bruke tiden på å være sammen, leve tett på naturen, bli selvforsynte og fri. Maria, mor i familien er fotograf og dokumenterer livsprosjektet gjennom ord og bilder på hjemmesiden wildandfree. Men så rammer tragedien dem, og verden de kjenner snus på hodet. Motvillig må familien endre sin livsstil og bli en del av det moderne samfunnet igjen.   

Regissør Silje Evensmo Jacobsen har jobbet med flere dokumentarfilmer og -serier, blant annet Team Ingebrigtsen og hennes forrige helaftens dokumentarfilm Tro kan flytte fjell, som hadde premiere på Thessaloniki dokumentarfilmfestival og vant Prix Europa Iris Award. Hun har også produsert den prisvinnende filmen Else og Odd sammen med Mari Bakke Riise. Produsent Bakke Riise har tidligere blitt kortlistet til Oscar ved det 90th Academy Award med kortdokumentaren Kayayo – de levende handlekurvene

Ukjent landskap har mottatt 1,7 millioner kroner i utviklings- og produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt. 

Folk foran lerrret som klemmer hverandre.jpg
Fra premieren på Ibelin på Sundance. Fra venstre: Robert, Trude og Mia Steen (foreldre og søster til Mats "Ibelin" Steen) og regissør Benjamin Ree.

Om dobbeltprisvinneren Ibelin

Ibelin handler om gameren Mats Steen som døde av en muskelsykdom bare 25 år gammel. Foreldrene hans sørget over det de trodde hadde vært et ensomt og isolert liv, da de plutselig begynte å få meldinger fra online-venner av Mats fra hele verden. Filmen gjenskaper det rike livet til Mats´ avatar «Ibelin» i spillverdenen. Alt er basert på virkelige hendelser og dialoger, hentet fra rollespill i World of Warcraft.  

Dokumentarfilmen er regissert av Benjamin Ree, som med sin forrige film Kunstneren og tyven i 2020 var den første norskregistrerte dokumentarfilmen i hovedkonkurransen i Sundance. Der vant Ree prisen Special Jury Award for Creative Storytelling. Til 2024-festivalen ble Rees nye film Ibelin invitert til å vises på den tradisjonsrike kinoen The Egyptian på åpningsdagen og når har den altså vunnet to priser. 

Filmen er produsert av Ingvil Giske for Medieoperatørene og ha norsk premiere i mars 2024. Den har mottatt 4,2 millioner kroner i utviklings- og produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt.   

Håndtering av udøde  

Spillefilmen Håndtering av udøde, regissert av Thea Hvistendahl, er en magisk realistisk kjærlighetshistorie om å akseptere det vi ikke kan kontrollere. Filmen reflekterer over livet, døden, menneskelige relasjoner og naturen. Sjangermessig befinner vi oss et sted mellom drama og art house horror. Den er basert på et manus og en roman av John Ajvide Lindqvist som brakdebuterte med den også filmatiserte grøsseromanen La den rette komme inn.   

I rollene finner vi blant annet Renate Reinsve og Anders Danielsen Lie. Dette er Hvistendahls spillefilmdebut, men hun har tidligere blant annet regissert hybridfilmen Adjø Montebello.  Hvistendahl har tidligere fått Vekst i prosjekt-stipend fra NFI for å utvikle Håndtering av Udøde, og har også deltatt i NFIs program Nye veier tidligere. Håndtering av udøde har mottatt 12,5 millioner kroner i utviklings- og produksjonstilskudd fra NFI. 

Håndtering av udøde er åpningsfilm i hovedkonkurransen på filmfestivalen i Gøteborg i kveld, fredag kveld. 

To priser til samproduksjon

I tillegg fikk den norske minoritets-samproduksjonen Girls Will Be Girls, med Eleonore Anselme og Hummelfilm som norsk produsent, prisene “Special Jury Award for Acting” og “Audience Award” i Sundance.  Filmen mottok 500.000 kr fra Sørfond i 2022. Hovedprodusent indiske Crawling Angel Films LLP. Manus og regi er ved Shuchi Talati.
 

 • Elisabeth Aalmo
  • Elisabeth Aalmo

  • Lanseringskonsulent utland
  • Telefon: +47 932 66 554
  • E-post: elisabeth.aalmo[@]nfi.no
 • Stine Oppegaard
  • Stine Oppegaard

  • Lanseringskonsulent utland
  • Telefon: +47 908 59 638
  • E-post: stine.oppegaard[@]nfi.no 
 • Jakob Berg
  • Jakob Berg

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 971 977 66
  • E-post: jakob.berg[@]nfi.no