Norsk filminstitutt

For første gang noensinne har en norsk dokumentar vunnet filmprisen Dragon Award Best Nordic Documentary i Gøteborg. Vinneren er den allerede svært prisbelønte Ibelin, om gameren Mats «Ibelin» Steen.  

Tre menn og en kvinne foran lerret med pris
Robert  og Trude Steen (foreldre til Mats "Ibelin" Steen), regissør Benjamin Ree og animatør Rasmus Tukia. Foto: Ines Kjelbye.

Det var åtte nominerte nordiske dokumentarfilmer til Dragon Award Best Nordic Documentary i Gøteborg, inkludert den norske IDFA-vinneren Livet er vakkert av Mohamed Jabaly. I tilegg til æren og oppmerksomheten ved prisen, mottar prisvinnerne bak Ibelin en verdisjekk fra postproduksjonsselskapet Edisen til en verdi av 250.000 svenske kroner.  

– Med Ibelin har regissør Benjamin Ree laget en unik dokumentarfilm som viser seg å treffe og røre publikum – og filmprisjuryer – over hele verden. Nå også på den viktige filmfestivalen i Gøteborg, som er Nordens største.  Det viser at historien om Mats Steen og hans rike liv som avataren «Ibelin» i World of Warcraft - fortalt på særegent og kreativt vis av Benjamin Ree - treffer alle som ser den og gjør at filmen kommer til å ha et langt liv både i Norge og resten av verden, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.     

-Overveldende og overraskende 

– Det er helt overveldende og overraskende at vi vinner denne prisen. For å være ærlig så er jeg også litt tom for ord. For en ære, sier Ibelin-regissør Benjamin Ree.   

– Det er et sterkt team som har gjort denne filmen mulig, både foran og bak kamera, og jeg har vært så utrolig heldig å få lov til å jobbe tett med dem. Siden vi er i Sverige, vil jeg spesielt trekke fram klipper Robert Stengård, animatør Rasmus Tukia og komponist Uno Helmersson. De er alle svenske, og er en av hovedgrunnene til at denne filmen fungerer som den gjør. Vi har hatt en utrolig fin opplevelse her på festivalen i Gøteborg, med fulle visninger og et engasjert publikum, blant dem mange unge mennesker. Det å møte og snakke med publikum etterpå har vært en stor opplevelse for oss, sier regissør Benjamin Ree.  

Årets jury for Dragon Award Best Nordic Documentary besto av Anna Hints, regissør (Estland) Theresa Traore Dahlberg, kunstner og dokumentarfilmskaper (Sverige) Tobias Janson, produsent (Sverige).

Juryens begrunnelse:
"Juryen ble dypt berørt og imponert av denne filmen som bringer liv til en ellers usett verden og inviterer oss inn i et ellers ukjent fellesskap. Den endret vårt syn på hva som er kunstig og hva som er ekte, og fikk oss til å stille spørsmål ved vår oppfatning av ekte menneskelig kontakt, vennskap, kjærlighet og tap. Filmen viser på en fengslende måte hvordan vi kan være betydningsfulle, ha innflytelse og gjøre en forskjell i andres liv, uten å være begrenset av fysiske hindringer."

Om Ibelin 

Ibelin handler om gameren Mats Steen som døde av en muskelsykdom bare 25 år gammel. Foreldrene hans sørget over det de trodde hadde vært et ensomt og isolert liv, da de plutselig begynte å få meldinger fra online-venner av Mats fra hele verden. Filmen gjenskaper det rike livet til Mats´ avatar «Ibelin» i spillverdenen. Alt er basert på virkelige hendelser og dialoger, hentet fra rollespill i World of Warcraft.   

Dataspillgrafikk av kvinne og mann som sitter i naturen. Mannen leser opp fra et visittkort.
Bilde fra dokumentarfilmen Ibelin. Mats Steens avatar Ibelin til høyre. Foto: Medieoperatørene.

Tidligere priser 

Dokumentarfilmen er regissert av Benjamin Ree, som med sin forrige film Kunstneren og tyven i 2020 var den første norskregistrerte dokumentarfilmen i hovedkonkurransen i Sundance. Der vant Ree prisen Special Jury Award for Creative Storytelling. Til 2024-festivalen ble Rees nye film Ibelin invitert til å vises på den tradisjonsrike kinoen The Egyptian på åpningsdagen og der vant filmen to priser – for beste regi og publikumsprisen. På filmfestivalen i Tromsø mottok Ibelin publikumsprisen.  

Ibelin er produsert av Ingvil Giske for Medieoperatørene og har norsk premiere 8. mars 2024, distribuert av Vibeke Skistad for Euforia.
 

Netflix har kjøpt rettighetene world wide, for lansering senere i 2024. 


Den har mottatt 4,2 millioner kroner i utviklings- og produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt.  

 • Elisabeth Aalmo
  • Elisabeth Aalmo

  • Lanseringskonsulent utland
  • Telefon: +47 932 66 554
  • E-post: elisabeth.aalmo[@]nfi.no
 • Jakob Berg
  • Jakob Berg

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 971 977 66
  • E-post: jakob.berg[@]nfi.no