Norsk filminstitutt

Norske Antipode Films er samprodusenter på dokumentaren No Other Land, som nå er tatt ut til Panorama-seksjonen på filmfestivalen i Berlin (15.-25- februar). Filmen er laget av palestinske og israelske filmskapere som sammen skildrer både ødeleggelse, undertrykkelse og forbrødring på Vestbredden, forteller produsentene.

foto. to menn i halvfigur står på en slette
Fra dokumentarfilmen No Other Land, med Basel Adra (til v.) og Yuval Abraham. Foto: Antipode Films

No Other Land er en dokumentarfilm om den palestinske aktivisten Basel og den israelske journalisten Yuval. Gjennom et usannsynlig vennskap kjemper de mot husødeleggelser og undertrykkelse i området Masafer Yatta på Vestbredden, skriver den norske produsenten Antipode Films om filmen.

Filmen er regissert av to palestinske aktivister, Basel Adra og Hamdan Ballal, og to israelske filmskapere, Rachel Szor og Yuval Abraham. De inngår i produksjonsselskapet Yabayay Media, som produserer No Other Land sammen med norske Antipode Films. Filmen ferdigstilles nå i Oslo og får verdenspremiere på filmfestivalen i Berlin 17. februar.

– Det er gledelig at denne filmen nå blir løftet fram på den internasjonale arenaen i Berlin. Det ligger et håp i møtet mellom palestinske Basel og israelske Yuval. Og historier om israelsk-palestinsk forbrødring er viktige å vise fram i dagens desperate situasjon, sier produsent Bård Kjøge Rønning i Antipode Films.

foto. en mann i tskjorte ligger på en gressbakke med en gravemaskin i bakgrunnen
Fra dokumentarfilmen No Other Land. Foto: Antipode Films

– Kjernen i filmen er forholdet mellom en palestinsk aktivist og en israelsk journalist. Vi ser undertrykkelsen Basel og familien lever under, og hvor vanskelig det er for en pasifistisk aktivist på Vestbredden. Vi møtte filmskaperne gjennom en dokumentarlab for unge filmskapere fra Midtøsten. De hadde filmet mye sterkt materiale under stor personlig risiko. De hadde ikke regissert film før, men vi skjønte raskt at de hadde en historie som trengte å fortelles, og som vi kunne hjelpe fram, sier produsent Bård Kjøge Rønning i Antipode Films. 

Filmens norske produsenter er Fabien Greenberg og Bård Kjøge Rønning for Antipode Films i samarbeid med regissørenes selskap, Yabayay Media. Antipode Films har mottatt 375.000 i samproduksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt til No Other Land.

– Dette er mer enn en vanlig samproduksjon. Vi har gått inn i dette på idealistiske premisser og fulgt filmskaperne tett hele veien. For oss i Antipode handler det om å gå for de historiene vi synes er viktige, sier Bård Kjøge Rønning i Antipode Films.

Bård Kjøge Rønning og Fabien Greenberg i Antipode Films har tidligere stått bak prisbelønte dokumentarfilmer som Lille Axel (2021) og Radiograph of a Family (2020), som vant prisen for beste film under den internasjonale dokumentarfestivalen IDFA.  Dette er første gang Antipode Films er representert i Berlinalen.

LES OGSÅ: Dag Johan Haugeruds SEX til Berlinalen

  • Bernt Erik Pedersen
    • Bernt Erik Pedersen

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 79 456
    • E-post: bernt.pedersen[@]nfi.no