Norsk filminstitutt

Se opptak fra en inspirerende og informativ dag der vi gav status på klimaarbeidet i filmbransjen.  Vi løftet diskusjoner om aktuelle temaer som insentivordningen og utfordret kulturpolitikere på hvordan de kan tilrettelegge for en grønnere bransje.  

pexels-akil-mazumder-1072824.jpg

Konferansen som foregikk mandag 6. mai ble arrangert av Norsk Filminstitutt, Green Producers Club og Virke Produsentforeningen, i samarbeid med Nordisk Film Production og Norsk Filmforbund.  

Konferanseprogrammet gikk i to parallelle løp, for å treffe både produsenter og formidlere av film & TV. I kinosal Tancred var det program for alle, mens det i møterommet Veiviseren var arrangementer og sesjoner myntet på filmfestivaler og -formidlere. Du kan følge arrangementet på strømming også. 

Se opptak fra hovedprogrammet her

Programposter i kinosal Tancred

Velkommen ved Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt: Hvorfor arrangerer vi dette?  

Hva er ambisjonen med Green Production Summit? Agendaen for dagen, ved Green Producers Club og Virke Produsentforeningen  

CICERO: Hvordan går det med klimaet, og hvilken rolle tenker CICERO at kulturfeltet kan ta i klimakrisen? ved Kristin Halvorsen, direktør for CICERO Senter for klimaforskning. 

Green Producers Club: Mads Astrup Rønning fra Green Producers Club gir status på deres arbeid og på klimaarbeidet i den norske og nordiske film & TV-bransjen. 

Innlegg ved statssekretær i Kultur- og likestillingsdepartementet Even Aleksander Hagen: Hvordan regjeringen kan legge til rette for en grønnere film- og TV-bransje.  Samtale etterpå. 

Oppspark til diskusjon om insentivordningen: Jakten på gull, med Ronny Fritsche (Sverige)

Hvordan kan insentivordningen bli et verktøy for grønn omstilling? 

Silje Riise Næss, direktør i Talent Norge er moderator. 

Meghan Beaton, Den Nasjonale Filmkommisjonen Insentivordninger og bærekraft, et internasjonalt perspektiv.

Innlegg og debatt med rekvisittør Christine Bozenski, filmfotograf John Christian Rosenlund og produsent Kristian Sinkerud fra Motion Blur

Oppsummering ved Åse Kringstad, leder i Virke Produsentforeningen og Elisabeth Sjaastad, leder i Filmforbundet.  

NRKs bærekraftarbeid: fra teori til praksis. Leder for bærekraft og miljø i NRK, Hilde Thoresen, presenterer et nytt fellesnordisk arbeid for å beregne klimagassutslipp fra eksterne produksjoner, og hva dette vil bety i praksis.

«Vi er da ikke en fabrikk!» Hva er klima- og miljøpåvirkningen til norsk kulturliv? Smakebiter fra kartlegging av klimagassutslipp i kultursektoren, Solveig Irgens, Hovedorganisasjonen Virke. 

Kommende klimakrav for filmbransjen. Tiltak fra Norsk filminstitutts handlingsplan for bærekraft. Hva skjer fremover?  

Tysklands "økologiske standard", et sett med obligatoriske bærekraftskrav for å få produksjonsstøtte i Tyskland.  Ved Katharina Retzlaff, Filmförderungsanstalt/German Federal Film Board 

Nordiske bærekraftrådgivere 

Hvorfor ville Norsk filminstitutt at det skulle utdannes norske bærekraftrådgivere sammen med nordiske kolleger? 

Møt de nye norske bærekraftrådgiverne Kristoffer Vittersø, Oda P. Taule og Are Syvertsen forteller hva de har lært og hva de nå kan hjelpe norske film- og TV-produksjoner med.   

Se opptak fra sideprogrammet for filmfestivaler

Program for sideprogrammet for filmfestivaler i møterom Veiviseren

Hvordan lage en grønn festival? Med erfaringer fra musikkfestivaler ved Mia Frogner, leder for bærekraft i Øyafestivalen.  

Tilby fristende og klimavennlig vegetarmat til publikum og deltaker. Heidi Røneid fra Oslo Vegetarfestival gir oss svaret på hvordan man tilbyr fristende og klimavennlig mat og forteller om hvordan de kan rådgi arrangører og formidlere i prosessen. 

Hvordan verdens største dokumentarfilmfestival jobber bærekraftig . «Ta toget til Amsterdam». International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) deler sine erfaringer med grønne tiltak og bruken av Green Producers Tool som planleggings- og måleverktøy.  

Hvor mye veier en festivaldeltaker? Mads Astrup Rønning fra Green Producers Club viser hvordan et verktøy som Green Producers Tool kan brukes til å beregne utslippene fra den enkelte festivaldeltaker og for festivalen. 

Foto: Akil Mazumder, Pexels. 

  • Jakob Berg
    • Jakob Berg

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 977 66
    • E-post: jakob.berg[@]nfi.no