Norsk filminstitutt

Dokumentarfilmen om Mats Ibelin Steen og hans liv i spillverdenen, Thea Hvistendahls spillefilm Håndtering av udøde og Silje Evensmo Jacobsens dokumentar Ukjent landskap er invitert til den viktige amerikanske filmfestivalen Sundance. Samtidig arrangeres den alternative filmfestivalen Slamdance, og til den er Bitcoinbilen, Straff og kortfilmene Det finnes ingen naboer her lenger og Komplikasjoner invitert.  

-Sundance er en av verdens viktigste filmfestivaler og en sentral inngang til det nordamerikanske markedet, så at vi har to dokumentarfilmer og en spillefilm i konkurranseprogrammene er bevis på det høye internasjonale nivået på norsk film. For Ibelin, Ukjent landskap og Håndtering av udøde er dette et svært godt utgangspunkt for at filmene kan nå bredt ut i verden, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.   

Amerikanske Sundance filmfestival, som foregår i Utah 18. -24. januar 2024, er i år i sin førtiende utgave. Det er ventet ekstra stort innrykk av profilerte filmfolk til festivalen som i sin tid ble startet av blant annet Robert Redford, derav festivalens navn - oppkalt etter westernkarakteren Redford i sin tid spilte. De tre filmene er henholdsvis invitert i konkurranseprogrammene World Cinema Dramatic og World Cinema Documentary.  

Ibelin still 2.jpg
Bilde fra Ibelin. Foto: Medieoperatørene

Ibelin 

Ibelin handler om gameren Mats Steen som døde av en muskelsykdom bare 25 år gammel. Foreldrene hans sørget over det de trodde hadde vært et ensomt og isolert liv, da de plutselig begynte å få meldinger fra online-venner av Mats fra hele verden. Filmen gjenskaper det rike livet til Mats´ avatar «Ibelin» i spillverdenen. Alt er basert på virkelige hendelser og dialoger, hentet fra rollespill i World of Warcraft. 

Dokumentarfilmen er regissert av Benjamin Ree, som med sin forrige film Kunstneren og tyven i 2020 var den første norskregistrerte dokumentarfilmen i hovedkonkurransen i Sundance. Der vant Ree prisen Special Jury Award for Creative Storytelling. Til 2024-festivalen er Rees nye film Ibelin invitert til å vises på den tradisjonsrike kinoen The Egyptian på åpningsdagen. 

-Det er veldig stort med verdenspremiere i Sundance, vi er superstolte! For en dokumentarfilm som «Ibelin», finnes det ingen bedre festival å ha premiere på, mener jeg. Vi har tatt kunstnerisk risiko denne filmen, siden vi gjenskaper et faktisk levd avatarliv med spillgrafikk, blandet med familievideoer og intervjuer. Det har aldri blitt gjort før på denne måten så vi er ekstremt spente på hvordan dette fortellergrepet vil bli mottatt, sier regissør Benjamin Ree.  

Filmen er produsert av Ingvil Giske for Medieoperatørene og ha norsk premiere i mars 2024. Den har mottatt 4,2 millioner kroner i utviklings- og produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt.  

Ukjent villmar Maria Gros Vatne_1920x1080.png
Bilde fra Ukjent landskap. Foto: Maria Gros Vatne

Ukjent landskap 

Dokumentarfilmen Ukjent landskap av regissør Silje Evensmo Jacobsen foregår på en liten gård omgitt av granskog der det bor en familie som har tatt et utradisjonelt valg – Maria og Nik og deres fire barn dyrker sin egen mat, har hjemmeundervisning og samsover. De vil bruke tiden på å være sammen, leve tett på naturen, bli selvforsynte og fri. Maria, mor i familien er fotograf og dokumenterer livsprosjektet gjennom ord og bilder på hjemmesiden wildandfree. Men så rammer tragedien dem, og verden de kjenner snus på hodet. Motvillig må familien endre sin livsstil og bli en del av det moderne samfunnet igjen.  

Regissør Silje Evensmo Jacobsen har jobbet med flere dokumentarfilmer og -serier, blant 
annet Team Ingebrigtsen og hennes forrige helaftens dokumentarfilm "Tro kan flytte fjell" hadde premiere på Tessaloniki og vant Iris award på Prix Europa. Hun har også blant annet produsert den prisvinnende filmen Else og Odd sammen med Mari Bakke Riise. Produsent Bakke Riise har tidligere blitt shortlistet til Oscar ved det 90th Academy Award. 

- Det er sinnssykt stort at Ukjent landskap har blitt valgt ut til Sundance. Det vil gi filmen den beste forutsetningen og anerkjennelsen for å nå ut til et stort internasjonalt publikum. Som produsent og regissør i et lite selveid produksjonsselskap, A5 Film, er dette veldig stas for oss. Vi må gjøre noe riktig her til lands, med to norske dokumentarer i Sundance, sier Silje Evensmo Jacobsen og Mari Bakke Riise.  
Ukjent landskap har mottatt 1,7 millioner kroner i utviklings- og produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt.

 

Kvinne står i sivet ved et vann og holder et lite barn inntil seg.
Bilde fra Håndtering av udøde. Foto: Einar film.

Håndtering av udøde 

Spillefilmen Håndtering av udøde, regissert av Thea Hvistendahl, er en magisk realistisk kjærlighetshistorie om å akseptere det vi ikke kan kontrollere. Filmen reflekterer over livet, døden, menneskelige relasjoner og naturen. Sjangermessig befinner vi oss et sted mellom drama og art house horror. Den er basert på et manus og en roman av John Ajvide Lindqvist som brakdebuderte med den også filmatiserte grøsseromanen La den rette komme inn.  
I rollene finner vi blant annet Renate Reinsve og Anders Danielsen Lie. Dette blir Hvistendahls spillefilmdebut, men hun har tidligere blant annet regissert hybridfilmen Adjø Montebello.  Hvistendahl har tidligere fått Vekst i prosjekt-stipend fra NFI for å utvikle Håndtering av Udøde, og har også deltatt i NFIs program Nye veier tidligere. Håndtering av udøde har mottatt 12,5 millioner kroner i utviklings- og produksjonstilskudd fra NFI.  

 -Vi er stolte av denne filmen, og Sundance er en viktig anerkjennelse, spesielt ettersom den er i konkurranse. Og så gleder vi oss til å få den ut til publikum her hjemme i starten av februar, sier produsentene Kristin Emblem og Guri Neby i Einar film.  

-Jeg gleder jeg meg masse til at filmen endelig skal få møte et publikum. Målet har vært å lage en vakker og spennende kinoopplevelse, en film som både er sørgelig og full av kjærlighet, om smerte og aksept og det å gå videre etter du har mistet noen du elsker, sier regissør Thea Hvistendal. 

I tillegg vises også den Indisk-, fransk-norske samproduksjonen Girls will be Girls i World Cinema Dramatic Competition. Filmen har fått Sørfond-tilskudd og Hummelfilm er norsk samprodusent. 

 

Fire norske filmer på Slamdance 

Praktisk talt over gata for Sundance i Park City foregår indiefestivalen Slamdance, som i år har invitert fire norske filmer; spillefilmen Bitcoinbilen, dokumentarfilmen Straff og kortfilmene Det finnes ingen naboer her lenger og Komplikasjoner. 

kvinne med blomster i håret foran gylden bil.
Bitcoinbilen. Foto: Lukt

Bitcoinbilen 


Den musikalske komedien Bitcoinbilen handler om livet til en moralsk utfordret småbruker i en norsk kystbygd som er på kollisjonskurs med planene til en ung kryptoinvestor som har begynt å utvinne bitcoin på hennes foreldres grav. Når da dyrene begynner å dø skjønner hun at alle er i fare. 

Filmen er skrevet, produsert og regissert av Trygve Luktvasslimo som spillefilmdebuterer med denne Lukt Studios-produksjonen, samprodusert med Anze Persin.  

Svart-hvitt bilde av mann med hatt som har bind for øynene
Bilde fra Straff. Foto: Øystein Mamen.

 

Straff 

Filmfotograf og regissør Øystein Mamen har til dokumentarfilmen Straff fått unik tilgang til Halden fengsel. Der sitter det 250 menn, mange med lange dommer i den øvre enden av straffeskalaen: Drap, store narkosaker, grov vold. En gang i året velges noen få av disse ut for å være med på noe unikt: Å leve som munker. En avdeling av fengselet lukkes, og fungerer i tre uker som et kloster. 

Straff er i likhet med Ibelin produsert av Ingvil Giske for Medieoperatørene.  

Kvinne som stirrer. Nærbilde.
Fra kortfilmen Komplikasjoner

Komplikasjoner  

Kortfilmen Komplikasjoner av Ivar Aase fikk Gullstolen for beste kortfilm samt Timeglasset for beste manus under Kortfilmfestivalen. Den handler om studenten Lotte som jobber som webcam-dominatrix og må trå inn i en helt annen rolle da en av hennes kunder, en eldre mann, får et alvorlig illebefinnende. 

Det finnes ingen naboer her lenger  

Kortfilmen Det finnes ingen naboer her lenger av Signe Rosenlund-Hauglid er en kunstdokumentar med utgangspunkt i oppveksten og et dikt av kunstner og samfunnsdebattant Hanna Asefaw. Det er en visuell oppveksthistorie fra en kommunalbolig på Grünerløkka på slutten av 90-tallet som skildrer minner, nostalgi og tilbakeblikk på en barndom, med Hannas stemme som bærebjelke.  

 

  • Elisabeth Aalmo
    • Elisabeth Aalmo

    • Lanseringskonsulent utland
    • Telefon: +47 932 66 554
    • E-post: elisabeth.aalmo[@]nfi.no
  • Stine Oppegaard
    • Stine Oppegaard

    • Lanseringskonsulent utland
    • Telefon: +47 908 59 638
    • E-post: stine.oppegaard[@]nfi.no 
  • Jakob Berg
    • Jakob Berg

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 977 66
    • E-post: jakob.berg[@]nfi.no