Norsk filminstitutt

Audun reiser bort fra et Norge og vestlig samfunn han har fått nok av, og finner på Mentawai, en øy langt fra "sivilisasjonen". Aman Paksa, shamanen i stammen, lever i og av naturen, på godt og vondt. De utvikler et nært forhold, samtidig som den Mentawaiske kulturen hungrer etter, og gjennomgår modernisering og endring. Aman Paksas higen etter moderne redskapers forenkling av tilværelsen og etter penger til å få mer ting, utfordres Auduns ide om et rent urfolk som lever i symbiose med naturen. Audun velger å hjelpe Paksa med hans utvikling, og innser at alle mennesker er like begjærlige etter ting, komfort, makt. Audun velger å håpe på en kontrollert og klok utvikling, og oppgir sin illusjon om at å bevare en kultur er det eneste rette. Det er en fortelling på mange plan, som utfordrer, underholder, fasinerer og engasjerer.

Regissør

Regissør Audun Amundsen debuterer her med sin første dokumentarfilm om sine egne opplevelser med Mentawai-folket i Indonesia.

Om prosjektet

Produsent
Christian Falch, Torstein Parelius
Produksjonsselskap
Gammaglimt AS
Regissør
Audun Amundsen
Manusforfatter
Audun Amundsen

Tildelinger

Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
20.05.2016
Tilskudd gitt:
140.000 kroner
Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Produksjon
Dato:
31.10.2017
Tilskudd gitt:
350.000 kroner
Totalbudsjett:
1.885.886 kroner
Konsulentvurdering:
Newtopia er et 13 år langt dokumentareventyr om modernisering og vennskap. Filmen serverer en treffende utfordring til ideen om at stammesamfunn er rene og det moderne er døden for sjelen. Regissøren har en unik tilgang til en utvikling av et stammesamfunn som tilpasser seg den moderne verden over 13 år. Vi serveres en sterk en personlig narrativ med et varmt vennskap i bunn, et vennskap mellom regissøren og sjamanen Aman Paksa. Newtopia er tankevekkende på flere plan, både miljømessig, samfunnsmessig og i forhold til hva vi mennesker higer etter, uansett kulturell tilhørighet.
Konsulent:
Lars Løge