Norsk filminstitutt

Dokumentaren Den tatoverte solen er et nært portrett av Shwan Dler Qaradaki sin avdøde mor. Dette er en estetisk og rørende personlig fortelling, fortalt gjennom akvarell og blekk-tegninger, med en subjektiv fortellerstemme. Quaradaki sier selv:

«Dette er min versjon av historien om min mor. Mine søskens fortellinger ville trolig blitt annerledes.» 

Filmen er også en oppfordring til betrakteren om å revurdere stereotype bilder av Midtøstens kvinner som svake og undertrykte. Qaradakis portrett av moren viser et ganske annet bilde.

Om regissør og manusforfatter

Regissør og manusforfatter Shwan Dler Qaradaki er født i Kurdistan og flyktet alene til Norge da han var 20 år gammel. Han brukte nesten 2 1/2 år på å komme til Norge hvor han har bodd de siste 19 årene. Han har utdannelse fra NISS og har en Master fra Kunsthøgskolen i Oslo. Han har en omfattende CV med mange utstillinger, og jobber med et bredt spekter av teknikker og medier, inkludert film. Hans forrige kortfilm, To My Children, som også fikk tilskudd fra NFI, vant flere priser, blant annet beste dokumentar på Minimalen Short Film Festival og publikumsprisen i Sao Paulo International Short Film Festival.

Om prosjektet

Produsent
Vibeke Christensen
Produksjonsselskap
Kulturbyrået Mesén AS
Regissør
Shwan Dler Qaradaki
Manusforfatter
Shwan Dler Qaradaki

Tildelinger

Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Produksjon
Dato:
11.06.2019
Tilskudd gitt:
350.000 kroner
Totalbudsjett:
693.165 kroner
Konsulentvurdering:
Regissøren kommer fra billedkunstfeltet, hvor han både ble utdannet i hjemlandet før han flyktet til Norge og etter hvert tok en master i billedkunst her. Han lager selv akvarellene som utgjør billedfortellingen, men har alliert seg med et solid team på klipp og lyd for ferdigstillingen av filmen. Hans forrige film vant mange priser internasjonalt, og har også møtt en bred, ung målgruppe her hjemme. Regissøren evner å gi en sterk opplevelse av hvordan det og de man flyktet fra, er med en i det nye livet man lever trygt i Norge. Forrige film To my children viser en original og viktig stemme i det norske filmlandskapet, med en kunstner som evner å lage filmer som snakker til både hodet, hjertet og øyet. Regissør Shwan Dler Qaradaki har en poetisk og unik stemme som han vil videreutvikle med denne filmen, i et prosjekt med høy kunstnerisk kvalitet og et unikt fortellerperspektiv.
Konsulent:
Eirin Gjørv