Norsk filminstitutt

I dokumentarfilmen Kunsten å være syndig følger regissør Ibrahim Mursal kunstneren Ahmed Umar hjem til Sudan.  I Norge har Ahmed Umar blitt en suksessrik kunstner, men i hjemlandet Sudan er han utsatt for dødsstraff etter han sto fram som den første åpne homofile sudaner i 2015. Sammen med Ibrahim reiser Ahmed hjem i håp om å bli gjenforent med sin egen familie. I filmen utforsker de to grensene for identitet og hvilken rett man har til å være seg selv. Vil Ahmed bli tatt imot av sin mor, og vil Sudan endre loven om dødsstraff for homofile?

Om regissør og manusforfatter

Regissør Ibrahim Mursal har selv bakgrunn fra Sudan og Somalia, og er utdannet oljeingeniør i hjemlandet. De siste årene har han jobbet med film, og har blant annet hatt filmtrening hos Goethe-instituttet og Sudan Film factory i Sudan, og jobbet som produsent for TEDx. Han har også mottatt Viken UNG-stipend fra Viken Filmsenter. Denne filmen blir hans regidebut på en helaftens dokumentar. Mursal bor i Norge, og jobber også for foreningen Sex og Politikk.
 

Om prosjektet

Produsent
Geir Bergersen
Produksjonsselskap
Skagerak Film AS
Regissør
Ibrahim Mursal
Manusforfatter
Ibrahim Mursal

Tildelinger

Fase:
Produksjon
Dato:
12.02.2020
Tilskudd gitt:
400.000 kroner
Totalbudsjett:
1.229.090 kroner
Konsulentvurdering:
Hovedpersonen Ahmed er en sterk kunstner, og et modig menneske, og Ahmeds kunst blir preget av hans liv. Slik sett blir det ekstra spennende å følge regissør Ibrahim Mursals portrett av og møte med en mann som provoserer mange ved å være seg selv. Ibrahim er en ny registemme som viser stort mot ved å ta tak i en kontroversiell tematikk i eget miljø, og hvor han selv også får en lang reise innenfor filmfortellingen gjennom at filmen bygges opp rundt møte mellom hovedpersonen og regi. Jeg tror «Kunsten å være syndig» vil bli en sterk og viktig film for målgruppene. Det at teamet også har et bevisst forhold til hvordan de vil bruke filmen i ulike territorier for å åpne dialog, nå inn til mammahjerter og endre lover, styrker prosjektet.
Konsulent:
Eirin Gjørv