Norsk filminstitutt

Syrialism er en kort dokumentar som utforsker de komplekse skyldfølelsene til den 40 år gamle syriske flyktningen Salam. Salam bor i Oslo, og filmen åpner med at han sitter ved kjøkkenbordet og fyller det tomme glasset foran seg med vann, og sier: - Jeg husker da vann bare var vann, som dette glasset i hånda mi, så enkelt. I dag gir vannglasset ham skyldfølelse for familien som er igjen i Syria. 

Om regissør og produsent

Dalia Al-Kury er opprinnelig fra Jordan, men bor i Oslo, og har laget flere prisvinnende dokumentarer om arabisk identitet og kultur, blant annet Possessed by Djinn, en jordansk dokumentar om å være besatt av åndevesenet djinn. Den vant flere internasjonale priser. Al-Kury har også regissert og produsert flere dokumentarer for Al Jazeera.

Nefise Özkal Lorentzen er daglig leder og regissør i Integral Film AS, og har regissert en rekke dokumentarfilmer. Hun jobber også som regilærer på TV-regilinja ved Høgskolen i Innlandet.

Jørgen Lorentzen er kjent som kjønnsforsker og professor, og har siden 2004 vært produsent i Integral Film AS. Han har produsert flere dokumentarer, blant annet Kayayo. Kayayo ble shortlistet for beste kort dokumentarfilm til Oscar 2018. 

Om prosjektet

Produsent
Nefise Özkal Lorentzen, Jørgen Lorentzen
Produksjonsselskap
Integral Film og Litteratur AS
Regissør
Dalia Al Kury
Manusforfatter
Dalia Al Kury

Tildelinger

Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Produksjon
Dato:
14.03.2018
Tilskudd gitt:
300.000 kroner
Totalbudsjett:
1.053.530 kroner
Konsulentvurdering:
Syrialism er et intelligent, innsiktsfullt og kreativt prosjekt i skillet mellom fantasi og virkelighet, mellom dokumentar og fiksjon. Filmen har en agenda og en aktualitet, og viser kompleksitet i bruk av humor og alvor, surrealisme og hard realisme. Regissøren er spennende som debutant i Norge, med mye erfaring som dokumentarist i Midtøsten. Integral film har vist de får korte filmer langt, og får filmene sine vist i mange internasjonale fora, der de skaper debatt.
Konsulent:
Lars Løge