Norsk filminstitutt

I 1927, 22 år gammel, reiser den norsk-argentinske forfatteren Norah Lange som eneste kvinne på et lasteskip fra Buenos Aires til Oslo. Reisen tar 45 dager, og om bord er hun omgitt av 30 norske sjømenn. Hun reiser for å besøke sin søster i Norge, men også for å komme over en kjærlighetssorg.  Underveis på båtreisen må Norah håndtere tilnærmelser fra mannskapet, og det motsetningsfylte forholdet til kapteinen, som er besatt i henne, men som hun også er avhengig av for å overleve overfarten. Samtidig er dette ubehaget med på å skape en bevissthet og et grunnlag for litterær inspirasjon. Turen etterlater dype og varige spor.

Om regissør og manusforfatter

Mirko Stopar er utdannet innen regi og manus fra hjembyen Buenos Aires, og har laget både kortfilm og dokumentar. Langdokumentaren Nitrate Flames, et portrett av den avdøde skuespilleren Renee Falconettis liv, hadde norsk premiere på Eurodok 2014, og internasjonal premiere på CPH:DOX. Kortfilmen The Great Indoors vant flere priser, og Kan du snakke (2011), også utviklet gjennom NFIs Nye veier, deltok på flere festivaler.

 

 

Om prosjektet

Produsent
Tore Buvarp
Produksjonsselskap
Fenris AS
Regissør
Mirko Stopar
Manusforfatter
Mirko Stopar

Tildelinger

Ordning:
Nye veier, utvikling/produksjon etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
06.06.2019
Tilskudd gitt:
463.500 kroner
Totalbudsjett:
517.400 kroner
Konsulentvurdering:
Dette er et ambisiøst og nyskapende prosjekt hvor regissøren vil portrettere den norsk-argentinske forfatteren Norah Lange i en ramme av å gjenskape hennes 45 dager lange reise over Atlanterhavet i 1927. På denne overfarten var hun eneste kvinne på en lastebåt sammen med 30 norske sjømenn. Reisen formet Norah Lange både som kvinne og forfatter, og basert på Langes egne beskrivelser og noe visuelt arkivmateriale skal regissøren bygge opp en filmfortelling inspirert av stumfilmens estetikk men med et uttrykk som skal oppleves relevant for et publikum av i dag. Regissøren har i sin forrige film Nitrate Flames vist et sterkt talent i å portrettere sterke kvinner i krysningspunktet mellom ulike typer arkivmateriale og dramatiseringer. Dette skal han nå utforske videre med å bygge et engasjerende visuelt univers i en dokumentarisk ramme, og med aktiv bruk av moderne teknologi.
Konsulent:
Eirin Gjørv
Ordning:
Nye veier, utvikling/produksjon etter konsulentvurdering
Dato:
07.02.2020
Tilskudd gitt:
900.000 kroner
Totalbudsjett:
1.515.000 kroner
Konsulentvurdering:
Havfruen om bord er et prosjekt som skårer høyt på kunstnerisk vågemot. Dette er teamets tredje film i en dokumentar-noir triologi, og jeg tror vi med Havfruen om bord vil få en formmessig nyskapende og original film som vil peke mot uendeligheten av muligheter, spesielt visuelt, innen klassiske sjangre.
Konsulent:
Eirin Gjørv
Ordning:
Produksjon 2
Fase:
Produksjon
Dato:
11.06.2020
Tilskudd gitt:
72.888 kroner