Norsk filminstitutt

I 1978 vedtok Stortinget å bygge en demning i Alta-Kautokeinovassdraget, midt i hjertet av Sápmi, uten å ta hensyn til elvas betydning og verdi for det samiske folk. Det som begynte som en lokal naturvernsaksjon for å bevare elva utviklet seg til å bli et oppgjør mot den norske stats behandling av samene. 
La elva leve er en fiksjonsfilm basert på de virkelige hendelsene fra Altaaksjonen og kampen for samiske rettigheter på slutten av 70-tallet. Midt oppe i det historiske dramaet står Ester, som når det hele starter skjuler sin samiske identitet for å unngå å bli utsatt for rasisme. Når Ester etter hvert blir dratt med på demonstrasjonene begynner Esters personlige reise ut av skammen og hun er til slutt villig til å dø i kampen for samiske rettigheter. La elva leve er et emosjonelt og politisk drama med stor tidsaktuell slagkraft.

Om regissør og manusforfatter

Ole Giævers spillefilmdebut Fjellet (2011) ble valgt ut til Panorama-seksjonen under filmfestivalen i Berlin.  Hans andre film Mot Naturen hadde verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto i 2014, og europeisk premiere på Berlinalen i 2015, hvor den også vant Europa Cinemas-prisen i Panorama-seksjonen. Giævers neste spillefilm, Fra balkongen, kom i 2017, og fikk også sin verdenspremiere på filmfestivalen i Berlin. La elva leve er pitchet både på Fiction Norway i Tromsø, og var som eneste nordiske spillefilmprosjekt valgt ut til samproduksjonsmarkedet ved Berlinalen i år.
 

Om prosjektet

Produsent
Maria Ekerhovd
Produksjonsselskap
Mer Film AS
Regissør
Ole Giæver
Manusforfatter
Ole Giæver

Tildelinger

Fase:
Utvikling
Dato:
09.10.2018
Tilskudd gitt:
350.000 kroner
Fase:
Utvikling
Dato:
28.08.2019
Tilskudd gitt:
200.000 kroner
Fase:
Produksjon
Dato:
23.04.2020
Tilskudd gitt:
9.000.000 kroner
Totalbudsjett:
40.170.000 kroner
Konsulentvurdering:
Med La Elva Leve vil Ole Giæver ta publikum helt tett på Alta-aksjonen via hovedkarakteren Esters unge øyne. Ved å følge hennes dramatiske reise fra skam og fornektelse til frihet og opposisjon, ønsker filmen å gi oss muligheten til å reflektere over våre egne verdier og opphav, og inspirere oss til å ta et standpunkt i stedet for å ikke bry oss. La Elva Leve vil dra publikum inn gjennom en utrolig spennende historie, aktualisere Alta-aksjonen på ny og sette den i relieff til noen av samtidens viktigste temaer: klimautfordringer, politikk og mangfold.
Konsulent:
Anne B. Sørensen