Norsk filminstitutt

Spillefilmen Utøya 22. juli handler om dagen vi aldri glemmer, men vanskelig kan forstå.

En stor mengde fakta fra AUFs sommerleir 22. juli 2011 er allerede gjengitt i rettsaker, bøker og media. Men de færreste av oss vet mye om den ufattelige panikken og forvirringen som oppstod, eller de umulige valgene ofrene ble stilt overfor. En terror som påførte så mange en frykt og sorg de må leve med resten av sitt liv.

Utøya 22. juli er skrevet på bakgrunn av vitneskildringer og kjente fakta, og skapt i tett dialog med flere overlevende. Av respekt for ofrene og deres pårørende, er karakterer og enkelthendelser oppdiktet. 

I filmen møter vi Kaja (18) og hennes venner på sommerleiren, og ser hendelsene slik de kunne ha sett ut for noen på øya. Filmen starter når ungdommene, sjokkerte over bombeangrepet i Oslo, betrygger sine pårørende med at de er langt unna. Den trygge atmosfæren brytes da skudd høres. Så følger vi Kaja i hennes kamp for å overleve - minutt for minutt.

Om regissør og manusforfattere

Erik Poppe er en av Norges mest erfarne og produktive regissører, med suksesser som deUsynlige (2008), Tusen ganger god natt (2013), Kongens Nei (2016) og Per Fugelli – siste resept (2018). Han skal også regissere den kommende spillefilmen Utvandrarna, som er en svensk-norsk samproduksjon  mellom SF Studios og Paradox.

Forfatterduoen Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig har møtt stor anerkjennelse for sitt arbeid med blant annet to sesonger av dramserien Frikjent, som ble solgt til en rekke land.

Om prosjektet

Produsent
Stein B. Kvae og Finn Gjerdrum
Produksjonsselskap
Paradox Film 7 AS
Regissør
Erik Poppe
Manusforfatter
Anna Bache-Wiig, Siv Rajendram Eliassen
Premieredato
09.03.2018

Tildelinger

Fase:
Utvikling
Dato:
27.03.2017
Tilskudd gitt:
600.000 kroner
Fase:
Produksjon
Dato:
01.06.2017
Tilskudd gitt:
4.800.000 kroner
Totalbudsjett:
21.500.000 kroner
Konsulentvurdering:
Utøyamassakren er, nesten utan sidestykke, eit uvanleg sterkt materiale å fortelje om/frå. Alle har eit forhold til hendinga. Derfor vil eit prosjekt med dette som forelegg bli møtt med ei sunn dose skepsis, sidan ein her vil vere særs på vakt mot det spekulative. Eg møtte dette prosjektet med denne skepsisen, men vart fort overtydd om både kvaliteten og verdien i denne forteljinga. Eg meiner Poppes beherska, avgrensa og sobre tilnærming vil gjere nettopp dette prosjektet til ei veldig sterk, medlevande og viktig forteljing. Ein film som dette blir av nasjonal betydning. Eg opplever at dette prosjektet tar hand om det ansvaret på ein verdig måte samstundes som det turnerer den kunstnarlege dimensjonen på uvanleg interessant vis.
Konsulent:
Ståle Stein Berg
Dato:
19.01.2018
Tilskudd gitt:
2.000.000 kroner
Arena:
Berlinale 2018
Dato:
16.02.2018
Tilskudd gitt:
430.000 kroner